Et daha fazla demir ve çinko içerdiğinden, tavuktan daha fazla besinsel avantaja sahiptir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür.
Zayıflamak istiyorsanız, tavuğun beyaz etini tercih etmeli, daha çok yağ içeren kalça (but) kısmından kaçınmalısınız. Şunu da belirtmek de fayda var: Tavuğun but eti, göğüs etine nispeten daha çok B12, B1, demir, çinko ve sodyum içeriyor. Tavuk etinin pişirilme yöntemi de önemli bir faktördür.
Tüm gün et tüketebilmeniz mümkün değil çünkü vücut yediğiniz eti ortalama sekiz saate sindirebiliyor ancak tavuk çok hızlı sindirilebilme özelliğine sahip. Spor yaptığınız dönemlerde tavuk tercih etmenin avantajını görebilirsiniz.”
"Beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir"
Hayvansal gıdaların, esansiyel olan aminoasitleri dengeli şekilde içerdiğini belirten Çıbık, "Kırmızı ete göre beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir. Yani kırmızı etteki protein oranı yüzde 20 iken, beyaz ette bu oran yüzde 22 civarındadır.
İlgili 40 soru bulundu
Beyaz et, kırmızı ete göre daha masum olarak kabul edilir. Bu nedenle de diyet listelerinde daha çok beyaz ete yer verilir. Beyaz et, doğru miktarda ve doğru porsiyonlarla tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında, en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken, koyun etinde 17 gram protein bulunuyor.
Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1).
Et grubu besinlerin içinde de; kırmızı etin yanı sıra çeşitlilik için beyaz etler, yani kanatlı hayvanların etleri ile su ürünlerinin ve yumurtanın da diyete dahil edilmesi gerekir. Sıklık olarak ise; balıkların haftada 2-3 defa, tavuk ve kırmızı etlerin ise haftada 2'şer defa tüketilmesinde fayda vardır.”
TAVUK & PİLAV
Tavuk pilav ikilisi de yine vücuda gerekli enerji ve kas doku onarımını sağlayacağı için tercih edilebilir. Tavuktan proteini alırken, pilavdan karbonhidratı alabilirsiniz.
Kurban eti ne kadar tüketilmeli? Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur.
Demir ve çinko için iyi kaynak olması ile bu minerallerin yetersizliğinin önlenmesine destek olur. Sindirim kolay, protein kaynağı tavuk etinin haftada en az 2-3 kez tüketilmesi yaşlılarda sağlıklı beslenme için iyi bir seçenektir” dedi.
Doktorlar, kırmızı et yerine tavuk, hindi ve balık tavsiye ediyorlar. Kırmızı et ise günde 100 gram ve haftada 600 gramdan fazla tüketilmemeli. Bu anlamda haftada kaç kez kırmızı et ürünü tükettiğinizden çok toplam ne kadar yediğiniz önem kazanıyor. Haftada toplam tüketilen et miktarı 500-600 gramı geçmemeli.
En İyi Cevaplar. protein var tabiki ama sağlıklı beslenme açısından ve kas dokunun oluşması açısından lif içeren beyaz et daha çok tercih edilmelidir.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor.
Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. 🥩 Sindirim sistemine ve beyin sağlığına yararladır. 🥩 Düzenli olarak et yemek keratin seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Böylece kas sağlığının korunması sağlanır.
Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Tavuk, ekonomik oluşu sayesinde bol miktarda tüketilebilecek en önemli protein kaynaklarından biridir. Tavuk etinin dana ve koyun etine göre protein değeri daha yüksek olmasına rağmen yağ oranı daha düşüktür.
Kırmızı et kreatin, B6, B12 ve D vitaminlerini içerir. İçerdiği besinler kısa sürede enerjiye dönüşerek vücudun zinde kalmasına destek olur. Özellikle kreatin ve protein zenginliği sayesinde kas yapımını destekler Bu nedenle kilo kontrolünde ve sporcular için önemli besin kaynakları arasındadır.
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi etin en koyu yerleri daha fazla besin maddesi içerir. Kırmızı et, demir ve çinko için de bulunmaz bir kaynaktır. Bu nedenle spor yaparken sadece beyaz et değil kırmızı et de tüketilmelidir.
Tavuk Göğsü
Tavuğun göğüs bölgesi, özellikle vücut geliştiriciler ve zayıflamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yüksek protein, düşük kalori değerleri ile sporcular tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besin kaynağıdır (3).
tavuk eti A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminlerini içerir. Tavuk eti hafiftir, protein oranı yüksektir ve yağ oranı düşüktür. Ayrıca birçok vitamin ve mineral sağlar. Bir tür yağsız et olarak sınıflandırılır, ancak bunun için derisinin çıkarılması esastır ve tavsiye edilir.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Çünkü hindi etinin yağ içeriği tavuk etine kıyasla yüzde 8 daha az. Bu nedenle spor yapan bireylerde hindi etinin daha çok önerdikleri protein kaynaklarından olduuğunu söylüyor. Düzenli ve yoğun bir antrenman yapıyorsanız kas yoğunluğunu artırmak için hindi eti tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri