Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Kızartma yağı olarak genellikle ayçiçek yağı, mısır özü yağı gibi yağlar tercih ediliyor. Bu yağların ısıya daha dayanıklı yağlar olduğu düşünülüyor.
Bununla birlikte, çok miktarda çoklu doymamış yağ içeren yemeklik yağlar kızartma için daha az uygundur. Bunun nedeni, çoklu doymamış yağların kimyasal yapılarında iki veya daha fazla çift bağ içermesidir. Bu çift bağlar oksijenle reaksiyona girebilir ve yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler oluşturabilir.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
KIZARTMA YAĞININ SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR? Kızartma işlemi için özele olarak üretilmiş,yüksek oleik asit ve düşük çoklu doymamış yağ asitleri içeren, oksidasyona dayanıklı yağların kullanılması gerekmektedir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Moleküler gastronominin babası Hervé This'e göre mükemmel bir patates kızartması için yağın 180 derece kızdırılması gerekiyor. Yani kızartma yapmak için Extra Virgin tabir edilen en kaliteli zeytinyağları ile bile, rahatlıkla kullanılabilir.
Koyu kahverengiye yakın kırmızı bir renge sahip olan pamuk yağı yenilebilir ve özellikle de yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmalarda kullanılır.
Moleküler gastronomi uzmanları bize zararsız, ideal ve daha lezzetli bir kızartma için 160-180 derece aralığını tercih etmemizi öneriyor. Küçük ve önemli ayrıntı da şu: Et, balık ya da sebze fark etmiyor, herhangi bir gıdayı una buladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutarsanız unlanmış ürün daha çok yağ emiyor.
Fındık yağı kızartmalarda kullanılır mı sorusunun cevabı da olumludur. Kızartmaların yanı sıra hamur işlerini hazırlarken de sıklıkla fındık yağına başvurulur. Etli yemeklerde ya da salatalarda da bu besleyici yağ çeşidini tercih edebilmek mümkündür.
Her birinin de yanma noktası farklılık gösterir. Tereyağı, naturel sızma zeytinyağı, rafine edilmemiş mısırözü yağı, rafine edilmemiş soya fasulyesi yağı ve rafine edilmemiş ceviz yağı en çabuk yanan yağlardandır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
- Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol. Un kızarmış yağını yatıştırır ve sıçramayı engeller. - Kızartma yağının içerisine bir avuç tuz katarak sıçramaları engelleyebilir ve kızartılan yemeğin tuz oranını daha iyi ayarlamış olursunuz.
Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
İtalya'da Bolonya Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir.
Tavada bir şey pişirdikten sonra dibinde kalan az miktarda yağı lavaboya dökmek yerine peçete ile silerek çöpe atın. Biriktirilemeyecek kadar az miktarda yağ atığınız varsa kedi kumu gibi emici maddelerle beraber çöpe atın.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Rafine yağlar kokudan ve içindeki asitlerden arındırılarak işlem görür ve bunun sonucunda insan vücuduna katkı sağlayabilecek tüm bileşenleri de alınmış olur. Bu nedenle rafine yağ tüketimi insan sağlığı için pek önerilmez.
Doğal olan ve katkı maddesi bulunmayan tereyağın kalp damar sağlığı içinde önemlidir. İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterol olan LDL kolesterolü düşürür. Omega yağ asitleri bakımından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri