5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir. Ezmek için makine kullanılmaz) Öğle yemeği (ana öğün).
4-6 aydan itibaren yutma refleksi başlar , bu dönemde ek gıdalara başlanabilir. Bu dönemde verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek besinlere geçerken birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır. Ek gıdalara en erken 4 , en geç 6 aylıkken başlanmalıdır.
Küçük bir tencereye doğranır. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç ve 1 ,5 su bardağı su ilave edilir. Sebzeler yumuşayıp piştiğinde ocaktan alınır. Blenderdan geçirilerek ılıdığında bebeğe yedirilir.
1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
İlgili 29 soru bulundu
Bebekler 5. aydan itibaren ek gıdaya geçiş yapabilmektedir. Genellikle bu geçiş süreci doktor kontrolünde, doktorun önerdiği besinlerle yapılmaktadır. Bir yandan da anne sütü devam edilmesi bebek için faydalı olacaktır. Bu dönemde bebeklere 2-3 tatlı kaşığı sebze suyuyla ek gıda verilebilir.
Patates, kabak, havuç veya pirinç gibi besinler genellikle 5 aylık bebeklerin çorbalarının yapımında kullanılmaktadır. Hem sağlıklı hem de doyurucu olduğu için anneler genellikle bu ay grubundaki bebeklere çorba veya sebze püresi vermeyi tercih ederler. Yapılışı: Pirinci ve tüm sebzeleri dilimleyip bir tencereye koyun.
6. aydan itibaren bebekleriniz için hazırladığımız Yoğurt Çorbası tarifini yaparak verebilir ve ek besin sağlayabilirsiniz.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
Ek gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
Bebeğiniz 2 yaşını bitirene kadar anne sütü vermeye devam edin. 6'ncı aydan sonra sadece anne sütü bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle anne sütünü kesmeden ek gıdalara başlamak için 6'ncı ay idealdir.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
5-6 aylık bebekler ise her bir öğünde 196-224 gram olmak üzere 4-5 saatte bir beslenmelidir. Yenidoğan bebekler ortalama olarak her 2-3 saatte bir emmek isterler. Bu da günde 8-12 kez emzirmeye denk düşer.
Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Anne sütü, bebeğin bağırsağını koruyan iyi bakterilerin gelişimine yardımcı olur.
Ek gıdaya başlanan dönemde bebeklerin gelişimi yakından izlenmelidir. Ek gıdalar yeterince ve doğru şekilde verilmezse çocukların gelişimi sekteye uğrayabilir. Bu nedenle ek gıda döneminde de bebeklerin sağlık muayeneleri aksatılmamalı ve beslenme bozukluğu yaşama ihtimalleri ortadan kaldırılmalıdır.
Birçok çocuk doktoru artık bebeklere verilecek ilk katı besinin olarak sebze püresini öneriyor. Kalorili fakat pek fazla besleyici özelliği olmayan muhallebinin yerine sebze püresini tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin ilk sebze püresi mutlaka mevsim sebzelerinden seçilmeli.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Bebekler için mercimek çorbası, en az biz yetişkinler kadar çok sevilebilecek bir çorba türü olduğundan 9 aylık dönemde bebeklerde tüketilebilir.
Pirinç veya çeltik, buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir tahıldır. Buğday ve buğday içeren tüm ürünler, içinde gluten olduğu için 8. aydan sonra öneriliyor.
İlk Önce: Bebeğe önce sebzeleri tek tek vermek en doğru yöntemdir. 1 orta boy havuç veya 1 orta boy patates haşlandıktan sonra tel süzgeçten geçirilir veya ezilerek bebeğe verilebilir. Bunu yemeye alışan bebeğe sebzeleri karıştırarak çorba haline getirerek yedirebilirsiniz.
Malzemeler. Bir tatlı kaşığı pirinç/bulgur/irmik (alerji riski düşük ve sindirimi kolay olduğu için pirinç ilk bebek çorbası için ideal tahıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri