Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.
Zeytinleri bidonların ağzına kadar doldurmayın. Mutlaka en az 1-2 parmak kadar boşluk bırakın. Ardından her iki bidona ayrı ayrı olacak şekilde ikişer yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin. Kaya tuzu yerine sofra tuzu da kullanabilirsiniz.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Herkesin kendine ait bir ölçüsü var ben 1 kilo hatta 1 kilo 100 gram siyah zeytin için 3 yemek kaşığı kaya tuzu kullandım. Bu ölçü damak tadıma oldukça uygun, siz bir kilo için 100-150 gram tuza kadar çıkabilirsiniz ama yemeden önce illaki 1 gece suda bekletmelisiniz.
Zeytinleri bidona doldurun ve üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz.) Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın.
Dallarından ayırın ve salamura zeytin yapımına başlayın. Zeytinleri kararmamaları için bol suda yıkayıp süzdürün. Ardından bir pet şişe veya kavanoza, aralarına kaya tuzu serperek zeytinlerinizi doldurun. 1 kg zeytin için 2 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu yeterli olacaktır.
Sirke Kullanın
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
Zeytinlerinizin üzerine ( 1 kg için) 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 bardaktan 1 parmak eksik kaya tuzunu, 1 kahve fincanı üzüm sirkesini ve 1 çay kaşığı toz şekeri ekleyiniz. Bidonun ağzını sıkıca kapatınız. Bidonu ilk önce iyice çalkalayınız. Sonra yan yatırıp tekrar ileri geri merdane ile hamur açar gibi yuvarlayınız.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Sirkeli Siyah Zeytin Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Bu aşamada dilerseniz bir küçük parça limon tuzu da ilave edebilirsiniz.
NOT: resimdeki 3 kiloluk bidona 3 yemek kaşığı salamura tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim. 2 kiloluk bidona ise 2 yemek kaşığı salamura tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim.
Salamura tanklarının özellikle yüzey bölümünde oluşan bu zarların uzaklaştırılamaması sonucunda zardaki mikroorganizmalar, salamuradaki laktik asidin parçalanmasına neden olup asitliği düşürür. Asit miktarı düştükçe de paralel olarak mikroorganizmaların çalışması kolaylaşır, zeytinler yumuşar.
Zeytin yapımında limon tuzu kullanılır mı? Zeytinlerin lezzetini ve doğal yapısını bozmak istemiyorsanız, zeytinden en yüksek düzeyde fayda sağlamak istiyorsanız zeytinlerinizi kurarken limon tuzu kullanmanız önerilmez. Evde zeytinlerinizi hazırlarken sofra tuzu değil doğal kaya tuzu kullanılmalıdır.
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Piyasada yer alan en tuzsuz zeytin dahi %2 oranında tuz içermektedir.
Zetyinlerin erken tatlanmasını istiyorsanız zeytinleri kurduğunuz bidona 1 çay bardağına yakın elma sirkesi ekleyin. Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve iyice çalkalayın. Sonra yan yatırıp her gün ara ara çalkalayın.
1 kg zeytin için 4 yemek kaşığı kaya tuzu ölçüsü yeterli oluyor. İstediğiniz kadar zeytin alıp bu ölçüye göre hazırlayabilirsiniz. Zeytin yenilecek kıvama geldiğinde yıkayıp cam kavanozlara koyulur. Üzerine zeytinyağı, limon karışımı ilave edilerek tercihen buzdolabına kaldırılır.
bu yöntemde zeytin daneleri ağaçta iyice kararıp olgunlaştıktan sonra hasat edilir. sağlam zeytinler temizlenir,yıkanır ve sele,sepet veya tahta sandıklar içerisine 100kg zeytine 15kg kaya tuzu(iri tuz) ndan olmak üzere bir kat tuz,bir kat zeytin istiflenir. zeytinlerin acılığı giderek yenecek duruma gelir.
Çatallanan zeytinleri şeffaf bidonlara bırakalım. Üzerine üç yemek kaşığı iri tuz bırakıp ağzını kapatın ve ister yere ister masanın üzerine bırakıp günde en az üç dört kere ya sallayın yada yerde yuvarlayıp bırakın. En az 0n gün bu şekilde başka işlem yapmadan yuvarlamaya devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri