Testin yapılabilir olması için anne adayının kan örneğinden elde edilen fetüs DNA'sının belirli bir oranda olması gereklidir. Bu sebeple gebeliğin 10. haftasından sonra yapılması tavsiye edilmektedir. Daha öncesinde yapılan testlerde netice alınamama ihtimali yüksektir.
Dörtlü tarama testi ( Dörtlü test), hamilelik sırasında bebeğin belirli doğum kusurları açısından risk altında olup olmadığının belirlenmesi için yapılıyor. Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor.
18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez, kalpte anomali şüphesi olan gebelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi, 24-28. Glukoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılıyor.
Gebelikte Tarama Testleri
2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
16.-20. haftalar
Hamileliğin ikinci üç aylık bölümünde en önemli test üçlü ve dörtlü tarama testleridir. Üçlü/Dörtlü tarama testi ile Down Sendromu, genetik problemler, AFP (Alfa Feta Protein) ile nöral tüp defekti (ayrık omurga hastalığı) görülme riskleri saptanır.
İlgili 18 soru bulundu
NST kaçıncı haftada yapılır? NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
25. hafta gebelikte hangi testler yapılır? 24-28 hafta arasında gebeliğin en önemli testlerinden biri olan şeker yükleme, kan sayımı ve idrar testi yapılmaktadır.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur. Sadece 20. haftada ayrıntılı ultrason muayenesi ile bebekte olası organ sakatlıkları var mı baktırmalısınız.
Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.
Buna göre 22 hafta gebelik 5 aylık gebelik anlamına gelir. 40.haftanın sonu ise 9 ay 10 gün olarak kabul edilir.
Gebeliğin 18. haftasında fetüs boyu 18-20 cm civarındadır. Ağırlığı 170-200 gr kadardır.Fetüsün boyu boylu boyunca ölçülemez.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
Hamileliğin ilk 13 haftası birinci trimester, 14-26 haftaları arası ikinci trimester ve 27. haftadan sonrası da üçüncü trimesteri oluşturur. İkili tarama testi ilk trimesterin sonu ile ikinci trimesterin başı arasındaki dönemde yapılır. Daha spesifik olarak 11 ile 14. haftalar arasında yapılır.
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
Serbest HCG (Free Beta HCG), PAPP-A ise pregnancy associated plasma protein A yani "gebeliğe özgü plazma protein A" nın diğer adıdır. Adından da anlaşılacağı üzere PAPP- A, yalnızca gebelikte bulunan "gebeliğe özgü" bir proteindir. HCG de yalnızca gebelikte salgılanan bir hormondur.
Ancak her hastanede perinatoloji bölümü olmadığı için genel şehir hastanesi gibi büyük hastanelerde ikili tarama testi yapılabilmektedir. Devlet hastanesinde yapılan ikili tarama testinde test için ödenmesi gereken ücret SGK kapsamında değerlendirilir.
İkili tarama testi kanda Serbest Beta HCG ve PAPP-A semptomlarının kontrol edildiği bir kan testidir. Bu test ayrıca kromozomal anormallikleri kontrol etmek için ultrason ense taramasını da kapsar.
Gebelikteki en önemli ultrason, 18- 23. gebelik haftaları arasında yapılması gereken anatomi taramasıdır.
Ayrıntılı / Detaylı Ultrason ile Down Sendromu Tanısı Konulabilir mi? Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
Gebeliğin 28. haftasında 3 boyutlu ultrason ile fetal yüz görüntülenmesi.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
“NST'de sancı çıkınca doğum ne zaman olur?” gebelerin en sık sorduğu sorulardan birisidir. NST sırasında ortalama 20 dakika içerisinde en az 3 sancı olması vücudun doğum için hazır olduğunu gösteren bir işarettir. Bu sancılar bebeğin doğumu gerçekleşene düzenli aralıklarla devam eder.
24. haftalık bebek kilosu yaklaşık 600 gr, boyu ise yaklaşık 30 cm'dir. Somut bir örnek vermek gerekirse 24 haftalık bebek bir mısır koçanı ile benzer boyuttadır. Bebeğin kilosunun doğum kilosuna yaklaşması çoğunlukla üçüncü trimesterde olur.
Anne gebeliğinin 25. haftasına ulaştığında 4-5 kilo almış olacaktır. Hamilelikte 6. ay boyunca haftada yaklaşık olarak yarım kilo alarak ay sonunda 2 kilo alınmaktadır. Her hafta alınan kilo miktarının aynı olmaması da olağandır. Bir hafta 250 gram alınırken diğer hafta 600 gram alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri