Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak! Aşk olsun! Ne kadar akıllı adamlar var! Vah vah!
Konuşmacı veya yazarın sevinç, üzüntü, kızgınlık, korku, heyecan, şaşkınlık gibi duygularını belirten ünlemlerdir: A, aman, bravo, ay, eyvah, hoppala, oh, ah, of, üf, vah vah, yo, ayol, hah, yuh, oha, yazık vs.
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
- Üzüntü, heyecan, kıvanç, ürperti, nefret, hayret, korku, şüphe gibi duygusal durumların yazılı hallerinde kullanılır. - Seslenme, hitap, uyarı bildirimlerinde ünlem işareti kullanılmaktadır. - Hafife alma, alay etme, küçümseme ve inanmama durumlarında da ünlem kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Ünlem işareti: Sevinç, acı, korku ve şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonunda ünlem işareti kullanılır. Yani herhangi bir olayda duygu belirtiliyor ve duygular bunlar ise o zaman virgül kullanılır. ''Ahhh, bacağım acıdı!'' ''Vah vah!''
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah !
Ters ünlem işareti (¡), dünyada konuşulan diller arasında İspanyolcada kullanılmaktadır. Ünlem bildiren cümlelerin başında ters (¡) ve sonunda da normal (!) ünlem işareti eklenir.
Fren ikaz ışığının yanması
Normalde el freni çekiliyken yanan, gösterge panelinde kırmızı renkte ve ünlem (!) işaretiyle belirtilen fren ikaz lambası, aracın fren sistemindeki sorunun anlaşılması için sürücüyü uyarır. Bu ikaz lambasını gördüğünüzde aracı kullanmaya devam etmeden en yakın servise gitmeniz önerilir.
Ünlem işareti şaşma, korku, acı, kıvanç ve sevinç gibi duyguların yaşandığı cümlelerin sonuna konulmaktadır.
ÜNLEM İŞARETİ (!)
Şaşma, acıma, sevinç, heyecan ve korkma gibi duygu ve düşünceleri anlatan söz ve cümlelerin sonuna konuluyor. İmdat! Eyvah, yangın!
Ünlem cümleleri yazılı olduğu zaman sonuna ünlem işareti konulmaktadır. Cümle eğer soru şeklinde ise cümlenin sonuna soru işareti de gelebilir. Ancak yine de cümlenin ünlem cümlesi olduğu anlaşılmaktadır. Yazılı olmayan durumlarda ise ünlem cümlesi kurulurken tonlama yapılmaktadır.
Klavyede Ünlem İşareti Kısa Yolu Nedir? Klavyede ünlem işareti yapmak için shift tuşuna ve ünlem işaretinin bulunduğu tuşa aynı anda basılması gerekmektedir. Aynı zamanda ünlem işaretinin kopyalanarak istediğiniz yere yapıştırılması şeklinde de kullanılması mümkün olmaktadır.
Sarı bir dairenin içinde ünlem işareti şeklinde olan lastik basıncı ikaz lambası, son yıllarda araçların göstergelerinde bulunması zorunlu hale getirilmiş uyarılar arasında yer alır.
Faktöriyel, matematikte, sağına ünlem işareti konulmuş sayıya verilen isim, daha genel olan Gama fonksiyonunun tam sayılarla sınırlanmış özel bir durumudur. Bu sınırlamanın nedeni gerçel veya reel sayılarda bu hesabın imkansız oluşudur.
Telefonunuz siyah ekranda bir üçgen içinde ünlem işareti gösteriyor olabilir. Bu durum Kurtarma modu imajı bozuk veya eksik olduğunda meydana gelir. Düğmeleri kullanarak telefonu yeniden başlatabilirsiniz.
Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur. Örnek : Yaşasın (,) babam geldi (!) (!)
NOT Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
Ünlem işareti noktalama işaretlerinden biridir. Ünlem işareti cümleyi bitirdiği ve arkasından yeni bir cümleye başlandığı için ünlemden sonra cümleye büyük harfle başlanmalıdır. Ünlem işareti tek bir kelime kullanılsa bile arkasından gelecek yazıya büyük harfle başlanması gerekmektedir.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
TDK'ye göre 17 noktalama işareti var. Bunlar; nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi, uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işaretidir.
Noktalı virgül (;), bir noktalama işareti. Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri