Orta pişmiş yumurtalar 5-6 dakika, Katıya yakın pişmiş kayısı yumurta 7-8 dakika, Katı pişmiş yumurtalar 8-10 dakika kaynatılmalıdır. Bu süreler yumurta kaynamaya başladıktan sonra tutulur.
Katı yumurta kıvamında pişirmek için kaynadıktan sonra 5,5- 6 dakika pişirin. Süre dolduktan sonra direk soğuk suyun altına alın. Çok katı yumurta beyazla sarısı çok fazla pişmiş yumurtadır. Yumurtayı kaynattıktan sonra en az 7-8 dakika, en fazla 12 dakika pişirmeniz gerekir.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Katı yumurta için: Çok katı yumurta seviyorsanız 10, kayısı kıvamında hallice bir katı yumurta seviyorsanız da 7 dakika pişirmek önemli. İkisini ortası için ise tam 8 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Su kaynadıktan sonra 4.5 dakika tutun. Bu süre bazen 5 dakika da olabilir. Sudan çıkardığınız yumurtayı soğuk sudan geçirip soyduğunuzda beyazının kıvamlı pişmiş olduğunu görebilirsiniz. Yumurtayı ikiye kestiğinizde sarısı akmayacak şekilde pişmiştir.
Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Daha sonra işaret parmağınızla yumurtanın dönüşünü durdurun ve parmağınızı hemen geri çekin. Eğer yumurta tekrar hareket ediyorsa bu yumurta pişmemiş olandır, eğer sabit kalıyorsa pişmiş olandır.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır. Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur.Eğer köy yumurtası nasıl olur anlamak isterseniz şekillerine bakın.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Kadınlarda yumurtlama dönemi boyunca çoğunlukla tek bir yumurta fallop tüplerine salınsa da bazen 24 saat içinde birden fazla yumurta da salınabilir. Yumurta döllenmenin gerçekleşmediği durumda yaklaşık 12 ile 24 saat kadar canlı kalabilir. Ancak bu durum gebeliğin yalnızca bu 24 saatte oluşacağı anlamına gelmez.
Rafadan yumurta bulmacasının yedi harfli cevabı ılıfıtı kelimesidir.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Çok Katı Yumurta (7- 12 dakika)
Bunun için cezveye yumurta ve suyu koyduktan sonra kaynatmaya bırakıyoruz. Su ilk kaynadığı andan sonra 7 veya isteğinize göre 12 dakika daha pişirdikten sonra çıkarıp soğuk suyun altına tutuyoruz.
Cıvık isteniyorsa 3-4 dakika ( beyazları tam pişmemiş sarısı cıvık) Rafadan isteniyorsa 4-5 dakika ( beyazları pişmiş sarısı cıvık ) Kayısı 6-7 dakika (beyazı tam pişmiş sarısı yarı katı yarı sulu şekilde ) Katı 11-12 dakika ( beyazları da sarısı da tam pişmiş şekilde )
Rafadan yumurta veya haşlanmış yumurta, yumurtanın kabuğu kırılmadan kaynar suyun içinde haşlanmasıyla yapılan bir yumurta yemeğidir. Genellikle tavuk yumurtası kullanılır. Az veya çok haşlanabilir.
3. Kaynar Su
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır. Aynı zamanda yumurtayı kaynamış suyun içerisine kaşık yardımıyla yavaşça bırakmanız yumurtanın dibe vurup çatlamasını önleyecektir.
Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Günlük 2 Haşlanmış Yumurta Bağışıklığı Güçlendirir!
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Yumurta ya oda ısısındaki su ile ya da soğuk su ile haşlanır ama asla sıcak suyla haşlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri