Satın almak istediğiniz evin ekspertiz değeri 500.000 TL ve altında ise %90'a kadar, 500.000 TL üzerinde ise %80'e kadar kredi kullanabilirsiniz.
500.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 60 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 693.080,52 TL'dir.
500.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 920.089,12 TL'dir. Ortaya çıkan ödeme planına göre aylık taksitler 7.667,41 TL tutarındadır.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
Evin değeri ne kadarsa o tutarın belli bir oranı kadar konut kredisi sunulmaktadır. Hem sıfır olup hem değeri 5 milyon olan bir ev için alınabilecek en yüksek ev kredisi miktarı bu ev fiyatının %80 ile %90'ı arasındadır. Bu yüzde oranı beş milyon tutarın altındaki sıfır evler için de geçerlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Bankalar, krediye konu olan eve ekspertiz göndererek evin değerini tespit eder. Bazı bankalar, tespit edilen tutarın %80'i ya da %90'ı kadar kredi kullandırır. Peşinatsız olması hâlinde ise tespit edilen ev değerinin %100'ü, kredi olarak ev sahibine verilir.
450.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 828.080,21 TL'dir.
Evin Ekspertiz Değerinin Yüzde Kaçına Kredi Verilir? Bankalar tarafından satın alınacak evin tamamı için kredi verilmemektedir. Her bankanın anlaşmalı olduğu ekspertiz uzmanları bulunur. Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır.
ikinci el konutlar için de azami oranlar yeniden belirlendi
Buna göre, değeri 1 milyon lira ve altında olan ikinci el konutlar için, bu bedelin yüzde 90'ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlar için ise yüzde 60 ila 70 arasında olacak.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Biçilen konut değerinin %80'ninden fazla tutarda bir kredi bankalar tarafından kullandırılamıyor. Ancak özellikle toplu konut projeleri ile nispeten lüks sayılan konut projelerinde müşterilerin ilgisini çekmek için %5, %10 gibi peşinat tutarları gerektiren kampanyalar düzenlenebiliyor.
Ziraat Bankası, son kredi kampanyası kapsamında, konut kredisi için %0.55 faiz oranı ve ihtiyaç kredisi için %0.88 faiz oranı sunuyor.
400.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 736.071,30 TL'dir.
5000 TL maaş alan bir işçi ya da memur, maaşının %70'lik seviyesi kadar aylık kredi taksiti ödeyebilmektedir. Bu da aylık olarak 3.500 TL yapmaktadır. Güncel faiz miktarları ile toplam kredi miktarı 5000 TL kazanan biri amacıyla ortalama olarak banka kredisi 190 bin TL ile 220 bin TL arasında değişmektedir.
Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler. Bazı bankalarda istisnalar da mevcuttur. Kredi çekebileceğiniz tutar, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90'ınını geçemez. Evin değerini eksper belirler.
Kredi başvurusu yapılan evin iskanının olması. İnşası tamamlanmamış ev için konut kredisine başvuruluyorsa kat irtifakı sunulmalı. Pek çok banka, en az yüzde 80'i tamamlanmış projeler için kredi veriyor. Konut projesinin anlaşmalı olduğu banka varsa konutun yüzde 80'i tamamlanmadan kredi çekme imkanı sağlanıyor.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Konut kredisi kaç günde çıkar sorusunun cevabı işlemlerin gerçekleşme hızına ve bankaya göre değişiklik gösterebilir. Bankaya konut kredisi almak için başvuru yaptığınız andan tapu işlemlerine kadar geçen yaklaşık olarak süre 5-10 gün sürebilir, daha kısa zamanda da kredi başvurunuz sonuçlanabilir.
Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10, vade en çok 15 yıl olacak. Dileyenler daha çok peşinat ya da daha kısa vade seçebilecek.15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30'lar seviyesine bile düşecek.
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank Konut Kredisi Faiz Oranını Yüzde 0.99'a İndirdi. İlk Evim, İlk İş Yerim kampanyasının ardından Türkiye'nin gözü bu kez orta gelirliye konut kampanyasına çevrildi. İlk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması planlan projenin detaylarını içeren internet sitesi de faaliyete geçti.
Konuta gelerek değer biçen eksperin belirlediği değerin yasal olarak en fazla %80'ini banka konut kredisi olarak verebilir. Örneğin, bankanın göndereceği eksperin 200 bin TL değer biçtiği bir eve en fazla 160 bin TL bir konut kredisi kullandırılabilir.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Ev kredisi başvurularınızda, satın alacağınız gayrimenkulün resmî anlamda da ev olması gerekmektedir. Evin sahip olduğu tapuda, nitelik olarak “mesken” ibaresi yer almalıdır. Tapu kaydında mesken olarak görünmeyen gayrimenkuller için konut kredisi kullandırılmaz.
İlk Evim Kredisi olarak adlandırılan bu kampanyanın faiz oranı ve vadesi standart konut kredisine göre çok daha avantajlı olacak. Faiz oranının %1,20 seviyelerinde olması ve vadenin 180 aya kadar çıkabilmesi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri