Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
aracın önünü kaldırın, aracı çalıştırmadan direksiyonu sağ sol yaparak sistemdeki fren hidroliği karışmış yağı bidona tahliye edin, tahliye ettiğiniz yağın yerine ATF otomatik şanzıman yağı koyun.
Castrol Syntrans FE 75W, API GL-4 performans seviyesinin tavsiye edildiği çoğu binek aracın manuel ve kuru kavramalı (dry cluth) şanzımanları için tavsiye edilen tam sentetik transmisyon yağıdır.
Motor yağı ve Şanzıman sıvısı, aracınızın motor sisteminin optimum işlevselliği için gerekli olan temel sıvılardır. Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
İkiside hidrolik fakat katkıları farklı diye biliyorum yani iki yağda farklı fren ayrı direksiyon ayrı. Direksiyon ATF olur genelde, frenler DOT (3, 4, 5). Yalnız Citroen ve birkaç otomobil markası daha frenlerde mineral yağ kullanıyor. Direksiyon ATF olur genelde, frenler DOT (3, 4, 5).
İlgili 44 soru bulundu
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
ATF yağ çeşidi otomobillerin otomatik şanzımanlarında ve direksiyon sisteminde kullanılan bir yağ çeşididir. Genel olarak direksiyon sisteminde kullanıldığı için hidrolik direksiyon yağı da denilmektedir.
Özellikle motorsa şanzıman yağı kullanılmasından özellikle kaçınılması gerekir. Tersi bir durumda, yani motor yağının şanzımanda kullanılması büyük bir hasara yol açmayabilir ancak farklı sıcaklıklarda daha kalın yapısı nedeniyle ağır bir çalışmaya neden olup, şanzıman dişlisi ve sistemini zorlayacaktır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Yeni şanzıman yağını doldurmak için üst bölgede konumlandırılan cıvata ya da kapak açılmalıdır. Örnek olarak DSG gibi bazı şanzımanlar doldurma işlemi için başka bir cıvata bulundurmaz. Boşaltım yapılan yerden basınçla yeni yağın dolumu yapılmaktadır.
Aracın önemli parçalarından biri olan aktarma organının dişlilerin sağlamlığı açısından ısınmaması ve düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. 80 numara, 90 numara şanzıman yağı sıvı seviyesinin korunmasını ve düzgün bir şekilde kaymasını sağlayarak aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Günümüzde en çok kullanılan hidrolik yağlardan biri 46 numara hidrolik yağdır.
Direksiyon hidrolik yağı, köpürmeyi önlemek, korozyonu bastırmak ve hidrolik direksiyon pompası ve direksiyon dişlisinde yüksek performansta yağlama yapmak için katkılarla güçlendirilmiş mineral yağ veya sentetik yağlardır.
Her türlü araçlarda otomatik ve düz şanzımanlarda, direksiyon kutularında, hidrolikler ve yan tahrikler için. Her türlü araçlarda otomatik ve düz şanzımanlarda, direksiyon hidroliklerinde ve aktarma organlarında kullanılır. Yüksek performansa sahip madeni otomatik şanzıman yağı.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Motordan farklı olarak orta kısımda bulunan şanzıman, yağ kaçağı olduğunda aracın orta kısmında yağ birikmektedir. Fakat yağ kaçağı motordan geliyorsa yağ birikimi ön tarafta olacaktır. Şanzıman yağ kaçağı tespitinin en kolay yolu aracın altını kontrol etmektir. Diğer bir yöntem ise aracın sesi ve performansıdır.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Ortalama olarak, otomatik şanzıman yağı her 60 bin - 100 bin km'de bir değiştirilmesi gerekir.
Şanzıman yağının rengi kırmızı ve saydamdır. Eğer şanzıman yağınızın rengi koyulaşır ve saydamlığını yitirirse de değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Şanzıman yağınız koyulaştığında kahverengi tonlarına gelir. Ustalar yağın renginden yağın değişmesi gerekip gerekmediğini anlar.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Konu üzerinde yeterden fazla teknik bilgiye sahip değilim ancak genel olarak manuel şanzımanlar için kullanılan 75w 90 yağların ATF'lere göre daha kalın bir film tabakası oluştururak sürtünmeye engel teşkil ettiğini söyleyebiliriz.
Kullanıldığı Yerler
Binek araçlarda ve ağır vasıtaların direksiyon dişlilerinde, otomatik şanzıman ve transmisyonlarında ve önerildiği takdirde hidrolik sisteme sahip mekanizmalarda kullanılır.
Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır. Bu kapaklar bir süre sonra aşınarak yağ sızıntılarına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri