59. madde Asli Kusur Mu ? Tali Kusur Mu? 59. madde Asli kusur maddesidir. Kısaca açıklamak gerekirse kazanın meydana gelmesindeki asıl etkendir.
59 trafik ceza maddesi (Değişik:21/5/1997- 4262/4 md.) gereğince araç sürücülerinin kara yollarında zorunlu bir neden belirtmeksizin aracını durdurması ve herhangi bir zorunlu bir neden belirtmeksizin aracını kara yollarında park etme durumudur.
- Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır. - Seyir halindeki sürücülerin karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve durma durumu için gerekli olan tedbirlerin almaması durumunda meydana gelen kazalar asli kusur sayılmaktadır.
Son olarak adli ve sigorta tahkim heyeti tarafından belirlenmiş olan kusur oranları asli kusur için %70, tali kusur için %30 şeklindedir.
Asli kusur; kaza anında kuşkusuz suçlu görülen taraftır. Genellikle arkadan bir araca çarpma gibi durumlar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Hukuk kuralları gereğince arkadan çarpan araç her zaman hatalı sayılmaktadır. Asli kusurlar kurallar gereğince tamamen tartışmaya kapalıdır ve haksızdır.
İlgili 32 soru bulundu
Örneğin bir aracı arkadan çarpmak gibi asli kusur olarak ifade edilir. Çünkü Arkadan gelen kişi genelde durumun farkında olan ve kontrolü elinde olan kişi olarak anlatılır. Bu bağlamda arkadan gelip araca çarpan kişi ise asli kusurlu olarak bilinmektedir.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir.
Anılan Kanunun 84. maddesinde belirtilen asli kusur hallerinin hepsinin, aynı zamanda ağır kusur olarak nitelendirilmesini gerektiren bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır. Nitekim yukarıda açıklanan Genel Şartlar 4/a maddesinde de, asli kusurdan değil, ağır kusurun varlığından söz edilmiştir.
Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
Asli kusur, kazaya sebep olan taraf iken tali kusurlu taraf kaza esnasında gerekli dikkati ve özeni göstermeyen taraftır. Bu kapsamda belirlenen asli ve tali kusur oranlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Tramer heyetine göre belirlenen kusur oranları: Asli kusur: % 100. Tali kusur: % 0.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 yıl süre ile geriye alınır. Sürücü belgeleri, belge alındıktan sonra bu kanunun 41.maddesinin (e) bendinde yazılı bulunan suçlardan biri ile mahkumiyeti halinde süresiz geri alınır.
Trafik kazalarındaki kusur oranları sigorta şirketleri tarafından belirlenir. Bu oran, sigorta şirketlerine ilgili tutanakların bildirilmesinin ardından yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkar.
Yani ehliyetsiz araç kullanma cezası kime kesilir sorusu, kazada kusurlu olan taraf şeklindedir. Sırf ehliyeti yok diye ehliyetsiz sürücü direkt olarak kusurlu sayılmaz. Kazadaki sürücülerin kusurları değerlendirilir ve hangi tarafın kusurlu olduğuna karar verilirse, kazanın cezası da ona kesilir.
59. madde kusur oranı, trafik kazasında “Yerleşim yerleri dışında zorunlu bir neden olmaksızın durmak, park etmek veya zaruri hallerde gerekli tedbirleri almadan durmak veya park etmek” olarak bilinen ktk 59. madde kusur oranı denir.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder. Aynı şekilde yine tutanak tutulması, fotoğraf çekilmesi gerekmesi durumunda olay yerine trafik polisi çağrılması gerekir. Çarpan kişinin trafik sigortası genel şartları sayesinde, hatalı park eden kişinin maddi hasarları karşılanır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-d maddesinde kazayı polise veya jandarmaya bildirmemenin, polis veya jandarmanın olay yerine gelmesini beklemeden ayrılmanın cezası yer alır. Bu ceza, 314 TL'dir ve 15 gün içinde yüzde 25 indirimli ödenebilir; vurup kaçan aracın sürücü belgesine 20 ceza puanı eklenir.
Trafik kazası sonucunda ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı vuk'u bulması halinde aşağıdaki kişi ve kurumlara tazminat davaları açılabilir: Aracın Sürücüsü: TBK m.49 “haksız fiil” sorumluluğu kapsamında kusurlu olan araç sürücüsüne karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Kaza sonrası eğer tutanağa itirazımız varsa öncelikle eldeki delilleri toplamamız gerekir. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları veya araçlar üzerindeki kaza izleridir. Bu deliller toplandıktan sonra bir dava dilkeçesi oluşturulur ve “Sulh Hukuk Mahkemesi”nde tespit davası açılması suretiyle kişi hakkını arar.
Ancak tazminat sorumluluğundan bahsedilebilmesi için, borca aykırı bir davranışla sözleşmenin ihlal edilmesi, bu ihlalden kaynaklı bir zararın meydana gelmesi, ihlal fiili, uygun nedensellik bağı ve kusur gibi şartların oluşmuş olması gerekmektedir.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri