Zaten 12 aya kadar bebeklere domates yedirilmesi de sakıncalıdır. Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır.
Bebeğinizin hazır gıdalara geçiş sürecindeki ilk besinler arasında domatese yer verilmesi önerilmez. Tropikal meyveler gibi domates de alerji riski taşıyan besinler arasında yer aldığı için, 2 yaşına kadar çiğ domates tüketimi önerilmemektedir. Domatesin yoğun asit içeriği bebeklerimize fazla gelebilir.
Bebeklere, 1yaşından önce çiğ olarak domates verilmemeli. Çiğ domates hem asidik yapısı nedeniyle bebeğinizin midesini rahatsız edebilir, hem de allerji potansiyeli yüksektir. Pişmiş domatesin allerjik özelliği daha azdır. Bu nedenle mevsim uygunsa 9-10.aylardan itibaren bebek yemeklerine taze domates ekleyebilirsiniz.
6 aylık bebeğe domates çorbası verilir mi? Taze mevsim domateslerinden hazırlayacağınız domates corbasi 1 yaş üstü bebekler için uygun ve besleyici bir öğün olacaktır.
Domates alerjen bir besindir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere en son verilecek besin olarak bilinir. Bunun nedeni ciltte oluşturabileceği kızarıklık ve tahriştir.
İlgili 22 soru bulundu
Kaşıntı, kurdeşen, Hırıltılı solunum, öksürük, Burun akıntısı, Nadiren de olsa baş dönmesi, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı gibi hayati risk oluşturan anafilaksi belirtileri gözlemlenebilir.
Domates alerjisinin belirtileri şunlardır:
Boğazda kaşıntı hissi, Öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem), Anafilaksi.
Bebek salçasına 7. ayda başlayabiliyoruz.
Bebek salçasını bebeğinizin çorbalarına, yemeklerine veya omletlerine 1 küp kadar ekleyebilirsiniz.
Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle emzirirken çiğ ve pişmiş domatesi çok tüketmek veya gıda intolerasına sahip kişilerin bu besini çok tüketmesi bebeklerde gaz problemlerine sebep olabilmektedir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bebek menemeni, 8 aylık bebekler için uygun bir yemektir. Daha küçük bebeklerin tüketmesi önerilmez.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bebekler 10 aydan itibaren domates yiyebilir.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Süt ürünleri, turunçgiller ve çikolata gibi besinler gıda intoleransına sebep olabilmektedir. Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Ayrıca salçaların asit oranlarının bebekler için çok fazla olması da ağız içinde yaraların açılmasına ve pişik gibi sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla salçaları 1 yaşından küçük bebeklerin gıdalarına eklemeniz hiç uygun değildir.
Ne Zaman Başlamalı:
En son öneriler, bebeğiniz yaklaşık olarak 4-6 aylık olduğunda katı besinlere başlaması yönündedir. Anne sütü daha uzun süre bebeğinizin başlıca besini olmaya devam etmelidir.
12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ev yemekleri tüketmeye başlayabilir. Anne sütü dışında onun için ideal öğün sayısı üç.
Uzmanlar; dokuzuncu ayı geride bırakan bebeklerin aile sofrasına oturtulmasını ve doğal yöntemlerle pişirilmiş ev yemeklerinden yemesini tavsiye ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan; bebeklerin dokuzuncu aydan sonra kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat tanınması gerektiğini söylüyor.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir. Baharla birlikte alerjik hastalıkların sayısında ciddi bir artış meydana geliyor.
Bebeklerde besin alerjisi kaç günde geçer? “Bebeklerde besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Birçok çocuk, erken çocukluk döneminde gıda alerjisinden kurtulabilir. Yumurta, süt, buğday ve soya alerjilerinin %80 ile %90'ının çocuk 5 yaşına gelene kadar ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri