Narsistik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Kendini aşırı beğenmek. Kendini diğer insanlardan üstün ve zeki görmek. Ortamlardaki tek ilgi odağı olmayı istemek. Herkesin kendisiyle ilgilenmesini beklemek.
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Narsisizm, psikolojinin en eski ve hakkında en çok yazılmış özelliklerinden biridir. Bu test, yani Narsistik Kişilik Envanteri (NPI), psikolojinin en klasik ve en sık kullanılan testlerinden biridir. Bu test, genel toplumda belirti göstermeyen narsisizmi ölçmek için tasarlanmıştır.
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendi eğilimlerini bilir hatta bu özellikleriyle gurur duyarlar. Onlara göre kendilerine duydukları hayranlık duygusu; bulundukları statüye gelebilmelerini, rakiplerinin önüne geçmelerini sağlayan bir kişilik avantajıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Narsist kişilik bozukluğu, yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğudur.
ÖZET Çağımızın kişilik yapılanması olarak bilinen “narsisizm” Yunan mitolojisinden sudaki yansımasını gören ve bu yansımasına yani kendisine aşık olan ve bir ömür boyu ulaşamayacağı bu aşkın peşinde aşkını (kendisini) izleyerek ömrünü tüketen Narkissos'dan gelmektedir.
Geliş sebepleri, genellikle depresyon, kaygı, panik atak, mutsuzluk, boşluk hissi ve cinsel sorunlardır. İnsan ilişkilerinde sorunlar yaşadıkları için gelirler; aile içi çatışmaları vardır, parteri terk etmiştir ya da bir başarısızlığa uğramış olabilirler.
Narsistler bu tarz kabul görmedikleri durumlarda çoğu zaman utangaç davranıp, kendilerini kapatabilirler. Ancak bazen de öfkelenip, şiddetli tartışmaların içine girebilirler. Narsist kişilik bozukluğunda görülen en karakteristik özellik, kişinin başkaları tarafından ilgi odağı olma isteğidir.
Narsist olan insanlar genellikle küçük şeyler için çok kıskanç ve öfkelidirler. Herhangi bir gerçek, olumlu duygu gösteremezler ve kendilerinden çok utanırlar, bu yüzden çok fazla rol yaparlar, özellikle sizi ağlarına aldıklarında.
Narsist bireyler herhangi bir konuda pişman olmaktan korkarlar. Bireylerin en büyük korkularından biri olan pişman olma duygusu, narsistlerin daima en iyisini ve doğrusunu bildiği düşüncesinden kaynaklanır.
Savunmasız ya da Kırılgan Narsizm: Büyüklenmeci narsizmin zıttıdır. Bu kişiler genellikle utangaç ve duyarlı tiplerdir. Diğer yapısal nitelikleri ise kıskançlık ve başkalarının eleştirilerine karşı fazla tepkili olmalarıdır.
Narsisistik kişilik, öteki ile kurduğu ilişkide "sen" e yatırım yapamayan, libidinal(cinsel,yaşam) enerjiyi kendisinden karşısındakine akıtamayan kişilerdir. Bu kişilerin birçoğu aşık olamazlar. Rastgele cinsel ilişkilere girerler, sanki aşıkmış gibi görünürler ama aslında değildirler.
İyi aile ilişkileri olan insanlar, hobileri veya özel yetenekleri olanlar, geniş bir sosyal çevresi olan ve sevilen kişiler, kısacası hayatta belli alanlarda başarı gösteren insanlar narsistlerin çokça ilgisini çekecektir çünkü bu insanlar narsisti diğerlerinin gözünde iyi gösterecektir.
Kendilerine dönmekten hiç hoşlanmazlar çünkü gerçeklerin ne kadar yıkıcı olduğunu bilirler. Aslında karakterlerinde “öz” de yoktur. Duygusal olarak, içten içe ölüdürler ve duygusal açlığın başkaları tarafından doldurulması ve onaylanması gerekir.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Erkeklerde daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Genellikle ergenlik ya da erken yetişkinlik döneminde başlar. Çocukluk döneminde narsistik semptomlar görülebilir ancak bunlar genellikle yaş dönemi ile alakalıdır.
Narsistin korktuğu durum da tam olarak budur. Birilerinin büyük resmi görmesinden ve sizi uyarmasından korkarlar. Çünkü narsistler kendi iç benlikleri hiçbir zaman gerçekten oluşmamış küçük çocuklar gibidirler ve her gün evden çıkarken yüzlerine kendilerini korumak için gerekli gördükleri maskelerini takarlar.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
Büyüklenmeci Narsizm: Bu yapıda olan bireyler kendi becerilerini, haklılık duygularını belli ederler. Bu durum bir takıntı oluşturur. Çevresindekileri nasıl etki altına aldıklarını önemsemeden büyüklenmeci davranışlarını devam ettirirler.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Değersizleştirme Evresi
Bu evrede narsist birey tarafından bulutların üstüne çıkarılan kişi ani bir hamleyle aşağı itilir. Normalde karşılıklı alma vermeye dayalı olması gereken ilişki, narsisist birey tarafından bu evrede tamamen alma odaklı hale gelir. Size gösterdiği aşırı sevgi ve ilgi biter.
Özellikle birçok narsistin kullandığı tehdit edici davranışlarla karşı karşıya kalındığında, muazzam bir içsel güç gerektirir, ancak getirisi sonunda sizi daha az yoğun çatışmaya ve nihayetinde tamamen daha az çatışmaya götürecektir. Narsistler genellikle hemen pes etmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri