Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Salata ve yemeklerinize her gün 1 yemek kaşığı sirke ekleyebileceğiniz gibi, bu miktarı suda seyrelterek de tüketebilir ve kilo kontrolünüz açısından fayda sağlayabilirsiniz.
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
"Üzüm sirkesi, kuru ve yaş üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilen sirke çeşididir. Özellikle de çorbalarda, salatalarda ve turşu yapımında sıkça kullanılır. Üzüm sirkesi, hem iştah açıcı hem de hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
İlgili 28 soru bulundu
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir.
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
Alıç sirkesi, kan dolaşımına olan etkileri sayesinde sadece kalp ve damar sağlığını korumakla kalmıyor, aynı zamanda güçlü antioksidan özelliklerini devreye sokarak vücuttan yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlıyor.
Salatanızın üstüne dökerek servis edin. SİRKE Mİ LİMON MU? Sirke ile limon arasında ayrım yapmak gerekirse, taze soğanlı bir yeşil salataya limon çok yakışıyor. Domates ve salatalıkla yaptığınız salatalar içinse mutlaka sirke kullanmalısınız.
Marul Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm yeşilliklerimizi temizleyip yıkayıp sirkeli suyu da bekletelim, sirkeden sonra tekrar durulayalım ve hepsini doğrayalım. Sos için sarımsakları ezip diğer malzemeleri de ekleyip bir kapta hazırlayıp salatamızın üzerine dökelim. Afiyetle yiyelim.
SALATAYA ÖNCE LİMON / SİRKE EN SON ZEYTİNYAĞI KONUR! Şayet önce zeytinyağı koyarsanız, zeytinyağı salatanın üzerini saracağı için limon ve/veya sirke salataya nüfuz edemez akar ve dibine gider. O nedenle salataya önce limon ve/veya sirke, ardından zeytinyağı konur.
Elma sirkesi yaparken kabukları soymamalısınız.
Eğer ilk kez elma sirkesi yapıyorsanız 1 çay bardağı organik elma sirkesine ihtiyacınız olacak. Sirkeye ilave edeceğiniz suyun temiz içme suyu olması önemlidir. Sirke yapımında malzemeleri karıştırmak için tahta kaşık kullanmalısınız.
Yemeklerden önce su içerisine eklenerek tüketilen beyaz sirke iştahın kontrol altına alınmasını sağlar. Salatalara eklendiğinde midede doygunluk hissi yaratan ürün karbonhidratların yağ olarak depolanmalarını önler.
Malzemeler: Domates, soğan, tuz, pul biber, kırmızı toz biber, sumak, maydanoz, yeşil biber, nar ekşisi, limon ve ceviz. Salatanın en önemli püf noktası her zaman malzemelerin kalitesi ve taze olmasıdır. Malzemeler ince ince doğrandıktan sonra bir kapta karıştırılır.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Kan Basıncını Düşürür
Elma sirkesi kan basıncını düzenleyerek kalbin daha sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur.
Keskin bir tada sahip olan elma sirkesi, kekik ve zeytin yağı ile karıştırılarak salata sosu yapılır. Çorbalara eklenen elma sirkesi, balık ve et yemeklerinde kullanılır. Aynı zamanda patates yemeklerinin içine tat vermek için katılan elma sirkesi, sebzeleri yıkarken kullanılır.
Sirkenin tansiyonu düşürücü özelliği olduğu bilinmektedir. Bu yüzden tansiyon sorunu olan kişiler üzüm sirkesinin de tansiyonu düşürüp düşürmediğini merak eder. Üzüm sirkesi de diğer sirkeler gibi tansiyonu dengelemeye yardımcıdır. İçeriğindeki mineraller ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Arama motoruna elma sirkeli diye yazdım böyle kurabiye sonucu çıkmadı bende kuru pastalarımı hemen paylaşmak istedim. 😉😉Normal üzüm sirkesi ile de yapılabilir her ikisi de çok lezzetli oluyor. Eğer Türk kahve fincanınızla miktarı ayarlayamam diye düşünürseniz 6-7 yemek kaşığı olarakta koyabilirsiniz.
Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir. Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur.
Üzüm sirkesi bir yemek kaşığına koyulup direkt olarak içilebilir. Eğer bu tat çok sert geliyorsa su içine bir yemek kaşığı sirke katılıp tüketilebilir. Üzüm sirkesi birçok hastalığın tedavisine yardım eden bir şifa deposu olmasının yanında güçlü bir ağrı kesicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri