Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da sağlıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde en az asgari ücret kadar maaş veriliyor.
12 aylık askerlikte ne kadar maaş ödeniyor? 6 aylık askerlik görevini tamamladıktan sonra 6 ay daha kışlada kalarak vatani görevini sürdüren er ve erbaşlara asgari ücret tutarında maaş veriliyor. 2023 yılında asgari ücretin 8 bin 500 TL olması dolayısıyla 6 ay için toplam 51 bin TL ödeniyor.
Yeni güncellenen rakamlara göre en düşük asker maaşı 21 bin 119 TL 32 kuruş olurken en yüksek maaş ise 75 bin 437 TL 10 kuruş olarak güncellendi.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S.
Normal asker maaşları her ayın başında yatırılmaktadır. İlk ödemeler 1 ay süre sonunda yatırılır. İlk verilen maaş PTT kartı ile çekilir. İsteyen askerler acemi birliği bittikten sonra usta birliğinde Ziraat Bankası'ndan maaş ödemesi alabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
2021 Yılı Askerlik Harçlığı Tutarları İse Şöyledir;
Er harçlığı 2021 yılında 145,60 TL olarak verilmektedir. Onbaşı maaşı ise erlere göre çok fazla fark etmese de 166,40 TL olarak verilmektedir. Çavuş maaşı ise yine rütbesinden dolayı biraz daha fazla olarak 187,52 TL olarak ödenmektedir.
2023 yılında er rütbesindeki askerlerin aylık maaşı 237,5 TL olarak belirlenmiştir. Doğuda askerlik yapanlar ile batıda askerlik yapanların maaşları farklılık gösteriyor.
Askerlik yükümlülerinin, askerlik dönüşünde işsizlik maaşı alma hakları bulunur.
Askerlik yol ödeneği, askerlerin günlük 0-600 KM yol gidecekleri için 40 TL, 601-1200 KM yol gidecekleri için ise iki günlük 80 TL ve 1201-1801 KM yol gidecekleri için üç günlük 120 TL olarak belirlenmiştir.
PTT banka kartı bloke edildikten sonra acemi askerliğin ardından gittiğiniz usta birliklerinde Ziraat Bankasına bildirim yapılarak adınıza bir adet maaş hesabı açılır. Ere verilen harçlık her ayın 1'inde Ziraat Bankası'nda kendi adına açılmış olan hesaba aktarılır.
Mayıs ayında askere sevk edilecek olanların, askerlik yol parası, sevk evrakı alındıktan sonraki 3 iş günü içinde PTT'ye yatırılır. Herhangi bir PTT şubesine, kimlik belgesi ile "Asal Ödemeler" beyanı verilerek askerlik yol parası alınabilir.
Peki bordo bereliler ne kadar maaş alıyor? Bordo berelilerin maaşı 16,000 – 25,000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu maaşlar ek ödeme olmadan net maaşlardır.
Asker ailesine maaş yardımı için başvuru yapılması gereken yer başvuran şahsın ikamet ettiği ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır. Başvuru için gerekli belgeler toplandıktan sonra vakfa başvurulabilir. Asker ailelerine maaş başvurusu tercihen hak sahibi tarafından yapılmalıdır.
Bu yardım programından faydalandırılma sırasıyla; askerin eşi, anası ve babası ile sınırlıdır. Askerin kendisi, kardeşleri, büyük anne ve büyük babası vb. gibi yakınları bu yardım programından yararlanamaz. Başvurular resmi olarak ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına yapılır.
Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.
Buna göre, 2023 yılında askerlik görevini batıda yapan erlere 237,50 TL, onbaşılara 270,00 TL, çavuşlara ise 305,00 TL harçlık ödeniyor.
Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da tanıyor. Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde asgari ücret kadar maaş veriliyor.
Askeralma Yönetmeliği'nin 102'nci maddesine göre Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ücretler, hesaplara yatırılacak. Askerlik yol ücreti, yükümlüler yola çıkmadan hesaplara aktarılmaktadır. Yani sevke ilişkin yol masrafı sevk evrakı alındıktan sonra 3 iş günü içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, sonraki 5 ayı ise uzmanlık dönemi olarak geçmektedir. Günümüzdeki askerlik sistemi gereği, normal erler 28 günlük acemi birliği süresini tamamladıktan sonra yemin ederek askerlik görevine başlamaktadırlar.
Binbaşı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Binbaşı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 38.000 TL civarındadır.
Askerde bir paket sigaranın fiyatı dışarıdakiyle aynı. Yani yapılan zammın 5 TL olduğunu düşünürsek, önceki dönemde 37 TL'ye satılan bir paket sigara, artık 42 TL oldu.
Tecili bozdurma tarihleri, celp dönemlerine askere gidilecek tarihleri belirler. Asker alımları yılda 4 kez yapılır.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir. Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri