Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından 90 ülkeden Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri, afetten etkilenen illerde görev aldı ve çok sayıda kişiyi enkazdan sağ çıkardı. "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'de 11 ili etkiledi.
6 Şubat Depremleri Sonrasında Türkiye'ye Yardımlar
Kurtarılmayı bekleyen kişilerin aranması çalışmalarına katılmak üzere arama-kurtarma ekibi gönderen ilk ülkeler olarak Azerbaycan, İsrail, Meksika, ABD ve Yunanistan sayılabilir. İsmi sayılan bu ülkeler esasen buz dağının yalnızca görünen kısmı olmuştur.
Avrupa'dan Türkiye'ye ekip gönderen ülke sayısı 24'e çıktı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında AB üyesi 21 ülke ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan'dan toplam 38 ekip, Türkiye'ye sevk edildi.
Kurtarma görevlileri çalışmalardan tükenme noktasına gelirken, Fas hükümeti de daha çok uluslararası yardım kabul etme baskısı altında. Şu ana dek Fas, sadece dört ülkeden, İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen yardımları kabul etti.
Maraş depremi sonrası Türkiye'ye arama-kurtarma personeli gönderen Latin Amerika ülkeleri; Brezilya (42), El Salvador (115), Meksika (172), Venezuela (50), Arjantin (34) ve Panama, Kolombiya, Küba'dan da çeşitli sayıda arama-kurtarma ekipleri Türkiye'ye geldi.
İlgili 34 soru bulundu
Yurt dışından gelen yardımlara ilişkin bilgiler paylaşan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102, 88 ülke bugüne kadar Türkiye'de sahada bize arama kurtarma, sahra hastanesi ya da sağlık ekipleriyle bize yardım etti. 23 ülke görevini tamamlayarak ayrıldı.
Lenarçiç'in açıklamasına göre, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ, Arnavutluk, Kıbrıs Rum Kesimi ve Slovenya depremlerin ardından Türkiye'ye yardım gönderdi.
Depremin şiddeti, arama görevlilerinin ekipman eksikliği ve özellikle gerçekleşen coğrafyanın dağlık olması hasebiyle kurtarma çalışmalarının aksaması, Fas'ın kimden gelirse gelsin hiçbir yardımı reddedemeyeceğine işaret ediyordu.
Yardım kampanyası başlatma kararı alan Faslılar, kısa zamanda ilgi gören kampanyayla 1 milyon lira yardım toplamayı başardı. Topladıkları yardımın üçte ikisiyle AFAD'ın ihtiyaç listesine göre havlu ve hijyen malzemesi alan Faslılar, bu yardımları Hatay'a ulaştırdı.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Süleyman Ekşi, vakıf olarak 2.5 milyon lira AFAD'a, 2,5 milyon lira da Kızılay'a bağışta bulunduklarını duyurdu. Skala Medya Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Buladı, yayına bağlanarak 1,5 milyon lira ile destek oldu.
DEPREMDE FİLİSTİN'DEN TÜRKİYE'YE YARDIM
Filistin 6 Şubat'ta deprem felaketinin yaşanmasının ardından Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler arasında yer alıyor.
Suudi yardımları 8 yılda 6 milyar doları aştı
Yardımlar Kral Selman'ın adını taşıyan merkez aracılığıyla dünyanın 94 ülkesine ulaştırıldı. Sekiz yıl içinde değeri altı milyar doları aşan 2 bin 587 insani yardım ve yardım projesi hayata geçirildi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından 90 ülkeden Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri, afetten etkilenen illerde görev aldı ve çok sayıda kişiyi enkazdan sağ çıkardı. "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'de 11 ili etkiledi.
BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yapılacağını duyurdu. Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu.
Dünyada en çok deprem olan ülkeler arasında, Japonya, Türkiye, Hindistan, İran, Çin, Meksika, Peru, Endonezya, ABD (Kaliforniya, Alaska ve Washington eyaletleri), Rusya ve Şili bulunur. Bu ülkeler, tüm dünya ülkeleri içinde en yüksek sıklıkta deprem olaylarının meydana geldiği ülkelerdir.
Dünya haritası üzerinde Fas'ın Afrika'nın kuzeybatı ucunda, Akdeniz'in güneyinde Atlas Okyanusu'nun ise doğusunda yer aldığını görebilirsiniz. Fas'ın sınır komşuları ise Tunus ve Cezayir'dir. Fas, İspanya'nın güneyine yalnızca 13 km uzaklıktadır.
Siyasi Durum. 1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetilen Fas'ta, Kral, Başkomutan, Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı ayrıca “Emir el-Müminin” sıfatıyla ülkenin dini lideri bulunuyor.
Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir. Yapılan anketler, nüfusunun %80-95'inin en azından bir şekilde dindar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Kaç kişi hayatını kaybetti? Depremde hayatını kaybeden 2.122 kişiden 1.351'i 2014 nüfus sayımına göre 570.00'den fazla nüfusa sahip Al-Huz bölgesinden. Halk Arapça ve Fas'ın en yaygın yerli dili olan Tachelhit'i onuşuyor. Dağ yamaçlarına kil ve kerpiçten inşa edilen köyler yerle bir oldu.
Fas, 7 büyüklüğündeki depremin ardından İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) gelen yardım teklifini kabul ettiğini duyurdu.
Suudi Arabistan, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım taşıyan 14 uçak gönderdi. Uçaklarda gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra uyku tulumu, battaniye ve çadırlar taşındı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor.
Suudi Arabistan'da, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için düzenlenen kampanyada yardımlar 100 milyon riyali (yaklaşık 26 milyon dolar) geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri