Soruşturma ve kovuşturma aşamasında şüpheliler veya sanıklar her zaman yargılandıkları dosyaya ilişkin olarak savunma dilekçesi verebilirler. Suçun işlendiğinden haberdar olan savcılık şikâyet üzerine veya bazı durumlarda resen soruşturmayı yürütür ve suç delillerini toplamaya başlar.
Savunma yazmanız istenilen bir durumda olaya ek olarak ekleyebileceğiniz kanıtlar ve deliller olması durumunda savunmanızda belirterek dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Savunma dilekçesi iş yerinden veya okulunuzdan hazırlamanız talep edildiği durumlarda hazırlanmalıdır.
Bazı savunmalar, sanığın suç işlemediğini kanıtlamada etkili olur. Bu nedenle savunmayı doğru bir şekilde yazmak oldukça önemlidir. Bu sayede kişiler işlemedikleri bir suçtan dolayı suçlu olarak görülürse, savunma sayesinde aslında olayların nasıl geliştiğini açıklama fırsatı bulabilirler.
Sanığın avukatı tarafından hazırlanan ve sanığa bahsedilen suçlara dair itirazları içeren resmi dilekçe çeşidine savunma dilekçesi denmektedir.
Savunma dilekçeleri, sanığın avukatı tarafından hazırlanır ve sanığa atfedilen suçlara dair itirazları içerir. Savunma dilekçelerinde sadece somut kanıtlar ve olaylar yer almaz, bununla birlikte sanığın suç işlemesini etkileyen psikolojik olaylar da dilekçeye eklenmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
Sonuç olarak, süresi içinde cevap dilekçesi vermeyen ve bu itibarla kanunen davacının iddialarını inkâr etmiş sayılan davalıya delillerini ileri sürebilmesi için ayrıca bir süre verilemeyecektir. Bu sonuç Kanun'da (m. 139/1-ç) verilmesi öngörülen iki haftalık süre bakımından da geçerlidir.
Soruşturma ve kovuşturma aşamasında şüpheliler veya sanıklar her zaman yargılandıkları dosyaya ilişkin olarak savunma dilekçesi verebilirler. Suçun işlendiğinden haberdar olan savcılık şikâyet üzerine veya bazı durumlarda resen soruşturmayı yürütür ve suç delillerini toplamaya başlar.
Savunma, soruşturma sürecinin son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir.
Savunma istem yazısında; isnat edilen fiil ve hâller açıkça (yer, kişi, zaman ve olay belirtilerek) yazılmalı, 7 günden az olmamak üzere makul (savunma hazırlamaya yeterli) bir süre verilmeli, verilen süre içinde savunma yapılmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacağına ilişkin ihtar bulunmalıdır.
İşçinin, savunmaya gelmediği mutlaka ispat edilmek zorunda. Bu nedenle gerekirse noter kanalıyla savunmaya davet yazısı gönderilmeli ve işçinin bu yazıyı almasına rağmen savunma vermediği tutanakla kayıt altında tutulmalı.
Evet, işçinin savunma yapmasının zorunlu olmadığını yukarıda belirttik.
Savunmanızı tamamladıktan sonra bir alt satıra inerek, ''Bilgilerinize sunarım.'' cümlesini ekleyin. En son kısım olarak ise, sağ alt köşeye alt alta gelecek şekilde, isim soy isim ve imzanızı atınız. Savunmanızın bir yedeğini saklayarak, ilgili birime teslim edin.
İşveren, işçiye ihtar vermeden önce savunmasını almakla yükümlü değildir. Dolayısıyla, işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır (İNCİROĞLU, Lütfi, Sorulu Cevaplı İş Hukuku Uygulaması, s.82).
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Savunma talep formu (savunma istem yazısı) nedir? İşveren, çalışanından yazılı savunma talep etmek için “Savunma talep formu” hazırlar. Bu formda işveren, kendisine tutanakla aktarılmış olayı belirtir ve işçiden iddialara karşılık vermesini ister.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
BASİT YARGILAMA SAVUNMA DİLEKÇESİ
Basit yargılama da mahkeme sanığa 15 gün içerisinde savunmalarını mahkemeye sunması gerektiğine dair tebligat gönderir. Basit yargılamada mahkemeye gitmeye gerek yoktur.
Savunma, suçlamaya karşı şüphelinin veya sanığın yararına olarak, hukukî ve fiilî açıdan korumayı amaçlayan bir faaliyettir. Bu hak Anayasa'da, kabul ettiğimiz sözleşmelerde ve kanunlarımızda yer almıştır.
Ceza davalarında avukat olmaksızın kişinin kendisini savunmasında hiçbir engel yoktur. Kişi mahkeme huzurunda kendisini kurallara riayet etmek kaydıyla dilediği gibi savunmakta özgürdür. Suçsuzluğunun ispatında elinden gelen en iyi savunmayı sunarak mahkemeden beraatini isteyebilir. Kanunen buna engel bir durum yok.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Savunmanın hazırlandığı şirketin ilgili kurumuna hitap ederek savunmaya başlanmalıdır. Örnek olarak “XXX firması …….. Müdürlüğüne” gibi. Başlığın ortalama iki satır altına denk gelecek şekilde savunma istenilen tarihi belirterek ”…. Tarihli savunma isteğinize istinaden” kalıbı ile savunmanıza başlayın.
☆ Savunma Dilekçesi Nasıl Yazılır
Aleyhinize açılmış olan davaya karşı savunma dilekçesi yazabilir veya Has Arzuhalciye yazdırabilirsiniz. Savunma dilekçesinin içeriği kişiye özel olmalı, ezbere dilekçe yazmaktan kaçınılmalı, gerektiği taktirde savunma dilekçesinin yazımı konusunda destek alınmalıdır.
İşveren olay tespit tutanağından yola çıkarak personelden yazılı savunması talep etmek için “Savunma Talep Formu” oluşturmalıdır. Bu formla birlikte işveren, kendisine tutanakla aktarılan olayı doğrudan savunma talep formunda belirterek işçinin iddialara karşılık savunmasını iletmesini talep eder.
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri