6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
4 yıl 2 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Zira 4 yıl 2 ay hapis cezasından koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarı 3 yıl 1 ay 15 gün olmalıdır. Sonuç ceza 1 yıldan fazla olduğu için sanık denetimli serbestlikten yararlanamaz. 2 yıl 1 ay 15 gün cezayı ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlanabilir.
O da 1 yıl 2 ay 7 gün eder. Mahsup edilecek süre ile koşullu salıverilme + denetimli serbestlik toplandığında 5 yıl 3 ay 22 gün eder. 12 yıl 6 ay hapis cezasından 5 yıl 3 ay 22 gün çıkarıldığında kalan sonuç 7 yıl, 2 ay 8 gün olur.
Denetimli serbestlik uzatıldı
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.
Eğer sanık bu 5 yıl içinde suç işlerse, durum 2. olaya bakan mahkemeye bildirilir ve daha önce HAGB uygulayan mahkeme dosyayı tekrar açar. Bu durumda sanık daha önceden HAGB kararı aldığı dosyasından ötürü ceza müeyyidesi ile karşı karşıya kalacaktır.
Tekerrür olması halinde 5 seneden daha kısa süreli verilen cezalarda bireyin yatarı 3 senedir. 5 seneden fazla olanlarda ise süre 5 sene ile limitlendirilebilir. Müebbet Kaç Yıl Yatar Hesaplama? Müebbet cezası kaç sen, yani hapis cezasının infaz süresi ömür boyudur.
30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından, 6 yıl ve daha az ceza alan hükümlü doğrudan tahliye olabilir.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir. Böyle bir durumda, hükümlü cezasını cezaevinde 1 ila 5 gün (bazı hallerde 10 güne kadar uzayabilmektedir) geçirmekle infaz etmiş olacaktır.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Hırsızlık suçu gece vakti işlendiği zaman ceza, yarı oranda artırılır. Örneğin 5 yıl ceza verilecek bir suç işleyen kişi, bu suçu gece vakti işlediği zaman 7,5 yıl hapis cezası alır.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır. gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi ceza evine girer ve kısa sürede çıkabilir.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonrasında 5 yıl boyunca kasıtlı bir suçtan dolayı ceza alınmadığı takdirde bu maddenin 10. Fıkrası gereğince açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verilecektir.
Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir. İlk Kez Suç İşleyen Ceza Alır Mı? İlk kez suç işleyen ceza alınır. Sadece alınacak cezanın Hagb'ye, ertelemeye, takdiri indirimin uygulanmasına ve kamu davasının açılmasına etkisi vardır.
Çok net bir şekilde kesinleşmiş hapis cezası bozulur mu sorusu cevap vermek gerekirse; evet bozulma ihtimali vardır. Bunun için çeşitli yollar vardır. Bunlardan ilki olağanüstü kanun yollarına başvuru, ikincisi ise AYM'ye bireysel başvurudur. Kesinleşen hapis cezaları artık infaz aşamasına geçer.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Sanığa verilen ceza 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 6 AY 25 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 3 yıl veya daha az süreli olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten yararlanır.
(3) (Değişik:28/3/2023-7445/18 md.) Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir.
Denetimli Serbestlik Süresi Ne Kadar? Denetimli serbestlikte denetim süresi, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A maddesine göre kural olarak 1 yıldır. Ancak, bazı durumlarda bu süre 2 yıla veya 3 yıla kadar çıkabilmektedir.
Kesinleşen cezalar infaz için Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. Yasada sayılan suçlara verilen hapis cezasının belli süreyi geçmemesi halinde, şartları varsa, hükümlünün talebi üzerine, infazı Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.
Sanık; 5 yıllık denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemez ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklerine uyarsa, hiç suç işlememiş gibi olur, dava ve verilmiş ceza düşer. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı beraat niteliğinde değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri