Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Örneğin; yemek sırasında rekabet etmek zorunda kalmak, diğer bir kedi tarafından taciz veya saldırı, başka bir kedinin evin yakınlarında dolaşması, tuvalet kullanımının başka kedi tarafından engellenmesi, başka bir kedinin idrar bırakarak bölgesini işaretlemesi, ortamdaki kedilerle rekabet ve kavgalar kedinizde stres ...
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
İlgili 41 soru bulundu
Kedinin psikolojik sağlının bozulduğu ve refahının etkilendiği, çevresiyle ilişkilerinin bozulmasına neden olan davranışların tümü davranış bozukluğu olarak ifade edilir.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Kedilerin bıraktıkları kokuları silmek ya da baskılamaya çalışmak onların kendilerini güvende hissetmelerinin önüne geçer. Tuvalet: Kedi tuvaletinin kedinin kendisini rahat ve güvende hissettiği bir yerde durması gerekir. Tuvaletin bulunduğu yerin çok gürültülü ve aşırı aydınlık olmaması önerilir.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu. Kusma durumları (Strese bağlı salgılanan hormonlar mideyi hassas hale getirir ve bu kedilerde kusma daha çok görülebilir)
Kuyruğunu yavaşça sabit bir tempoda sallaması kedinin kendisini tehdit altında hissettiğini gösterir. Bu nedenle etrafını dikkatli bir şekilde analiz eder. Bu süreçte kuyruğunu sallarken hızını artırması onun sinirlendiğini gösteren önemli işaretlerden biridir. Ayrıca buna kuyruğunu yere vurması da eşlik edebilir.
Kediler genelde on sekiz aydan sonra olgunlaşır ve sakinleşir ve ikinci doğum günü geldiğinde kediniz tamamen büyümüş ve yetişkin kişiliğine erişmiş olur.
Hipertiroidizm, osteoartrit, diş hastalığı ve merkezi sinir sistemi sorunları gibi hastalıklar saldırganlığa neden olabilir, bu nedenle davranışsal ve/veya çevresel değişiklikler yoluyla agresif kedileri yönetmeye çalışmadan önce bir veterinere danışın.
Kedilerde, ruhsal açıdan oldukça büyük bir etkiye sahip olan stres, saklanma, idrarını tuvaletin dışına yapma, aşırı miyavlama, aşırı uyuma, diğer canlılara karşı agresif hareketler sergileme olarak kendini gösterebilir.
Kediler, kendilerini tehdit altında hissettiğinde veya endişeli olduğu zamanlarda hırlarlar. Bu davranış, bir tür savunma olarak bilinir. Kediler, hırlayarak saldırgan bir tehlikeye karşı uzak tutmaya çalışırlar. Genel olarak diğer hayvanlar ya da yabancı insanlar yaklaştığı esnada hırlama davranışı sergilerler.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Kediniz sakinleşmek için hızlı bir nefes alabilir. İşte rahatlaması için sakinleştirici bir durumu nasıl yaratabileceğiniz: Kediye sakinleşmesi için mümkün olduğunca çok zaman verin. Onu yalnız kalabileceği sessiz bir yere götürün - eğer evinizdeyseniz, bir banyo olabilir .
Aktivite eksikliği, can sıkıntısı ve yetersiz zihinsel uyarım kedilerde depresyona neden olabilir. Oyun zamanı ve interaktif oyuncaklar ile yeterli zihinsel ve fiziksel uyarım sağlamak kedinizin depresyona girmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Su: Birçok kedi ırkları, suyla temas etmekten asla hoşlanmaz. Su birikintileri, banyo yapma ya da yağmur gibi suyla ilişkili durumlar, kedilerde korku oluşturmaktadır. Arabalar: Kediler, hızlı hareket eden arabalardan ya da trafik gürültüsü onlarda korku yaratabilir.
Bir kedinin güvenini kazanmak için sakin hareketlerde bulunmak ve olabildiğince tahmin edilebilir olmak önemlidir. Özellikle eve misafir geldiği zamanlarda kedinize nasıl yaklaşacakları konusunda ufak açıklamalar yapabilir ya da kedinizin özgür alanında rahatsız edilmeden zaman geçirmesine olanak sağlayabilirsiniz.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Yüksek Sesler ve Gürültüler
Aniden hareket eden nesneler karşısında tedirgin oldukları gibi ani seslere karşı da tepki gösterirler. Özellikle gök gürültüsü, havai fişek patlaması gibi ani ve yüksek sesler kedilerde strese neden olabilir.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Bu davranışın temelinde genellikle sevgi, güven, rahatlık ve bağlılık gibi olumlu duygular yatar. Kediler, sahiplerine kafa atarak fiziksel temas kurarlar ve bu, onların sevgi ve bağlılık duygularını iletmelerinin bir yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri