689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabı: Diğer gider hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından ortaya çıkan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaptır. 689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabının İşleyişi: Böyle bir gider ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir.
Diğer olağan dışı gider ve zararlar hesabı olarak adlandırılan 689 hesap, diğer gider hesap kalemleri haricinde kalan duran varlıkların satışından dolayı oluşan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaba denir.
679 Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar Hesabı: Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından doğan kârlar gibi gelir ve kârların yer aldığı hesaptır. 679 Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar Hesabının İşleyişi: Böyle bir gelir ortaya çıktığında hesabın alacağına kaydedilir.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Ticari Kâr'dan Mali Kâr'a sağlıklı ulaşmak için konu ile ilgili muhasebe kaydı çok önemlidir. Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
kayıt şekli ile finansman giderleri azaltılmakta, ancak 689 hesap kullanılmak suretiyle ticari kazançta herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Ancak 689 hesaba kaydedilen tutar K.K.E.G. olarak mali karın hesabında ilave olarak dikkate alınmakta ve adat faizi vergiye tabi kazanca (matraha) dahil edilmiş olmaktadır.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG), vergi matrahının tespitinde gayrisafi kazançtan indirilemeyecek giderlerdir. Yani, ticari kazancın veya kurum kazancının tespitinde vergi kanunlarının indirilmesine müsaade etmedikleri ödemeler, vergi uygulamasında "Kanunen Kabul Edilmeyen Gider" olarak adlandırılmaktadır.
679 Hesap İşleyişi
Gelir ortaya çıktığında, hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda ise ilgili hesap 690 hesaba yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Örneğin yasal şartların yerine getirilmemesi nedeniyle karşılık ayrılamayan bilançodaki bir alacağın KKEG şeklinde gidere atılması, matrahı ve/veya hesaplanan kurumlar vergisini artırmaz. Çünkü bu tutar gelir tablosunda dikkate alındığı için, ticari karı azaltır fakat KKEG olarak mali kara yani matraha eklenir.
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
690 hesap işleyişinde işletmenin gelir hesapları ilgili hesabın alacağına, gider hesapları ise bu hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın alacak kalanı vergiden önce vermesi dönem karını, borç kalanı vermesi ise 690 nolu hesabın zararını gösterir.
679 hesap, aslında 679 muhasebe kodu ile aynı anlama gelmektedir. 679 hesabın nasıl işlediği konusuna gelecek olursak,gelirin ortaya çıkması ve hesabın alacağına kaydedilmesi durumunda gerçekleşir. Dönem sonuna gelindiğinde ilgili hesap 690 dönem kar veya zararı hesabına aktarılarak kapatılmaktadır.
Yani 770 Genel Yönetim Giderleri hesabına kaydedilmesi gereken bir hesap hareketinden kaynaklanan kanunen kabul edilmeyen gider 770 Genel Yönetim Giderleri hesabının altında bir alt hesap olarak açılmalıdır.
Uzun vadeli gider ve krediler hesapları nasıl kapatılır? Dönem sonunda öncelikle küsürat bakiyesi veren hesaplar 689 (KKEG) ve 679 hesap ile kapatılır.
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
681 Önceki Dönem Gider ve Zararları Hesabı, Cari dönemden önceki döneme ait olan ve bu dönemlerin mali tablolarına hata yada unutulma nedeni ile yansıtılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarların gösterildiği hesaptır.
KDV Kanununun 30/d maddesi uyarınca, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen (kanunen kabul edilmeyen) giderler dolayısıyla ödenen KDV indirim konusu yapılamamaktadır.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
Siyasi parti ve Kurumlar Vergisi Kanunu 14/6 kapsamı dışındaki gerçek ve tüzel kişilere yapılan bağışlar gider olarak sayılmaz. Başka kişi ve kurumlar adına düzenlenen belgelerin belirttiği harcamalar gider olarak sayılmaz. Vefat ilanı ve çelenk gibi masraflar gider olarak sayılmaz.
Gelir hesaplarındaki artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilirler. Gelir hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir.
Gider hesapları ise dönem sonlarındaki borç kalanı kadar alacaklandırılarak kapatılırken “Dönem kâr veya zarar” hesabının borç tarafına aktarılmış olur. Sonuç olarak bu ana toplayıcı hesabın borcu “Giderleri”, alacağı “Gelirleri” oluşturur.
Hangi ad altında olursa olsun bütün gelir hesapları alacaklı olarak çalışır. Gelir hesaplarında bir artış olduğu zaman hesabın alacağına kayıt yapılır. Gelirlerde bir düzeltme yapıldığında veya dönem sonunda bu hesaplarda toplanan gelirlerin kar zarar hesabına aktarılmasında hesabın borcuna kayıt yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri