6. Polyester Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
-Polyester makinede hangi programda yıkanır? -Çok dikkat etmen gereken bir kumaș türüdür. Yıkamadan önce mutlaka ürünün üzerinde ki eteketi okumanı tavsiye ederim. Makinede 40 dereceyi asla geçmemelidir.
Bazı kumaşların yıkaması ve bakımı zordur ancak polyester kumaş böyle değildir. Makinede düşük derecede yıkanabilir. Kolayca kurur. Pratik bir kumaştır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Çamaşır makinesinde elyaf yastıkları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derece. Yıkama işlemi yaparken her seferinde makineye tek bir yastık koymanız ve bu yastığı diğer çamaşırlarla karıştırmamanız dikkat edilmesi gerekenler arasında. Kullanacak olduğunuz temizlik ürünlerinin seçimi sizin tercihinize kalıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Çamaşır makinenizi kısa süreli programa ayarlayın ve soğuk su ile yıkamaya özen gösterin. Çamaşır makinenizde varsa hassas kumaş seçeneğini ayarlamayı ihmal etmeyin, böylece şişme montunuzun yapısının bozulmasını engellemiş olursunuz.
Peki, “Trençkot nasıl temizlenir?” sorusunun cevabı ise trençkot yıkama talimatlarınız çamaşır makinesinde yıkamanın uygun olmadığını gösteriyorsa, elinizde yıkayarak temizlenebilir. Elde yıkama için ılık bir su ve beyaz sabun yeterli olacaktır.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez. Bu yüzden de bu tür kumaşları gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz.
Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır.
Isıdan etkilenme özelliği: Polyester liflerinin erime noktası 250 °C'dir. Polyester ürünleri pek fazla buruşmadığından bunları düşük ısılarda ve kısa sürelerde ütülemek gerekir. Ütüleme sıcaklığı 140 °C'dir. Yanma özelliği: Polyester lifleri alevle karşılaştığında çekerek erir.
Polyester ağırlıklı kumaşı küçültmek için hem yıkamada, hemde durulama da sıcak su kullanmak gerekir. Çamaşır makinesine deterjan koymana gerek yoktur. Çünkü küçültme işleminde deterjanın bir etkisi yoktur.
Polyester perdeler nasıl yıkanır? Polyester perdeler ılık suda elde yıkanmalıdır. Ayrıca onları bükmemeye dikkat edin. Perdeleri yumuşak bir programla (30°, yünlü) makineye sıkmadan koymak mümkündür.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Açılımı sentetik polimer olan polyester, basitçe bir plastik çeşidi olarak tarif edilmektedir. Bu kumaş çeşidi genellikle farklı kumaşlarla karıştırılarak kullanılmaktadır. Polyesterin giyim sektöründe kullanım amacı, doğal ürünlere esneklik katmak ve kırışma oranlarını azaltmaktır.
Giysiyi aşırı sıcak suda yıka.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir.
Polyesterdeki Farklı Leke Türleri
Sentetik yapısı sayesinde, polyester son derece kolayca temizlenebilir ve en emilebilir lekelere karşı dirençlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri