Bebeğiniz için harika bir ek gıda olan köfte protein kaynağıdır. Ayrıca tutması kolay olduğu için parmak gıdalara geçtiği zaman güvenle bebeğinize köfte verebilirsiniz. 9+ aydan sonra ek gıdalara konmasında fayda var.
Bebeğiniz ebeveynlerinin tercihine göre, genelde 9 aydan itibaren uygun bir zamanda et ile tanıştırılır. İlk yediği et kolay hazmedilmesi açısından kıyma olarak verilir.
Köftelerden bebeğinizin 1 porsiyon yiyeceği kadar seçin ve mini bir tava veya tencereye alın. Köftelerin yarı seviyesine gelecek su ile (yaklaşık 1 kahve fincanı) köfteler pişirin. Pişen köfteler başka bir tavaya alınır ve tereyağı ilave edilerek kısık ateşte birkaç dakika çevirilir, lezzetlendirilir.
8. aydan itibaren bebeğinize kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, kıymalar minik minik olmalı, rondodan geçirilmemelidir. Kıymayı sebze yemeklerinin içerisine veya çorbalara ilave edebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur.
Kıyma,yumurta sarısı,zeytinyağı nane kimyon ve galeta unu ekleyerek yoğurun. Yuvarlak olacak şekilde minik minik yuvarlayin. Bir tavaya bir çay kaşığı zeytinyağı koyun ve kızartın.
Fakat bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon ve sindirim sıkıntısı görünmüyor ise doktorunuza danışarak 7. aydan itibaren kırmızı eti kıyma biçimine verebilirsiniz. Kıyma şeklinde hazırlanan kırmızı eti sebze pürelerinin içine yerleştirerek azar azar bebeğinize verebilirsiniz.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Bebek kıyması, dana etinin but kısmından en kaliteli parça etlerden, tüm yağı ve siniri alınarak hazırlanır. Bütün diriliğinden arındırılana kadar kıyma makinesinde çekilir. Bu şekilde hazırlanan bebek kıyması, yumuşacık ve az yağlı olacağı için bebeğinizin hassas dişleri ve sindirim sistemine uygun olacaktır.
Merhabalar Bebek köftesi için kıymayı küçük bir kaba alalım, kaba yayalım, üzerine bir çay kaşığı irmiği serpelim. İrmik dağılmaması için kullanıyoruz.
Ufalanmış bayat ekmek içini, ince ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ve kimyonu da ekleyip yaklaşık 1 dakika daha kavurun ve altını kapatın.
Yedinci aydan itibaren sebze pürelerine 3-4 kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti (tabii bulursanız organik tavuk eti) katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir.
Ancak demir eksikliği olan bebeklerin 7. ayda da kırmızı et tüketimine başlayabileceği belirtiliyor. Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş yağsız kıymayı bebeğinizin pürelerinin içine ekleyebilir veya haşladığınız tavuğu minik parçalara bölüp sebzeyle karıştırabilirsiniz.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır. Ancak ek gıdaya geçişte herhangi bir sorun ile karşılaşılmadıysa bazı durumlarda uzmanınıza danışarak 7. aydan itibaren sebze mamalarına kıyma eklemeye başlayabilirsiniz.”
Bir tavaya çok az zeytinyağı ekleyerek; köfteleri 15-20 dk kadar pişiriyoruz. Ve köftelerimiz hazır.
Patatesli Sulu Köfte (8+ Ay)
Patateslerin ve köftelerin büyüklüğünü bebeğinizin yiyebileceği boyutlarda hazırlayın, yiyemezse çatalla ezebilirsiniz.
Kuzu veya dana kıymanızı porsiyonluk paketlere böldürürken bir pakette aynı kıymadan ayrıca 250 gram kıyma hazırlatın. Bu kıyma ile köfte hazırlayıp yaklaşık 15-18 porsiyon yapın ve üçerli olarak köfteleri paketleyerek buzluk kısmına kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri