7/B seçeneğinde işletmeler 79 No'lu gruptaki maliyet hesaplarını kullanır.
7/B Seçeneğinde Yer Alan Maliyet Hesaplarının İşleyişi:
Dönem sonlarında "799 Üretim Maliyet Hesabı", üretim işletmelerinde 151 Yarı Mamuller Üretim" ve "152 Mamuller" hesaplarına, hizmet işletmelerinde ise "622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı"na devredilerek kapatılır.
7/A Seçeneğinde hesap planı açıklaması:7/A seçeneğinde yer alan maliyet hesap gruplarının her biri defteri kebir hesabı düzeyinde GİDER, YANSITMA, FARK hesapları olarak bölümlendirilmiştir. GİDER, YANSITMA VE FARK HESAPLARI:Gider Hesapları dönem içinde yapılan ve tahakkuk ettirilen giderlerin izlendiği hesaplardır.
Maliyet Hesapları: Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır. Bu bölümde yer alan gider hesapları uygulamada esneklik sağlamak üzere iki seçenek halinde 7/A ve 7/B olarak sunulmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Ek mali tablo düzenleme zorunda olmayan ticaret işletmeleri ile Maliye Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu aktif toplamı ve net satış hasılatı tutarlarını aşmayan küçük hizmet ve küçük üretim işletmelerinden isteyenler, giderlerin izlenmesinde 7/B seçeneğini uygulayacaklardır (grten, 2000: 438).
TL'yi aşan üretim ve hizmet işletmeleri, 2022 yılında maliyet hesaplarını 7⁄A seçeneğine göre tutmak zorundadırlar. kalan üretim ve hizmet işletmeleri ile ticaret işletmeleri ise 2022 yılında 7/A veya 7/B seçeneklerinden herhangi birini seçebilirler.
Maliye Bakanlığı'nca her yıl yeniden belirlenen aktif toplamını ve net satışlar toplamını aşan işletmeler ek finansal tabloları düzenlemek zorundadır. 7/A seçeneğinde giderler “fonksiyon esasına” göre sınıflandırılmıştır.
Güncel 7/A ve 7/B Seçeneği Defter Tutma Hadleri
Bu bölümde yer alan Maliyet Hesap Gruplarının her biri defter-i kebir hesabı düzeyinde gider hesapları, yansıtma hesapları ve fark hesapları olarak bölümlenir.
2.1.2 7/b seçeneği
Ve '798 gider çeşit yansıtma hesabı ile gelir tablosu hesaplarına yansıtılır.
1.4.
Aşağıda gelir tablosunda yer alan gider hesapları verilmiştir. İşletmeler giderlerini dönem içerisinde 7 ile başlayan ilgili maliyet (gider) hesaplarında takip ederler ve dönem sonlarında 6 ile başlayan ilgili gelir tablosu hesaplarına, yansıtma hesapları aracılığıyla devrederler.
710- Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Hs. 711- Direkt İlkmadde ve Malzeme Giderleri Yns.Hs. Bir mal veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya verilebilen işçilik giderleri ile ilgili gider, yansıtma ve fark hesapları bu grupta yer alır.
730 Hesap İşleyişi
Tahakkuk eden giderler 730 genel üretim giderleri hesabının borçlarına kaydedilir. İlgili dönem sonunda 731 genel üretim giderleri yansıtma hesabı ile mukayese edilerek kapatılır.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
7'li guruptaki hesaplar ters çalışmaz.
7/B seçeneğinde; giderler defter-i kebirde maliyet dönemi boyunca çeşit esasına göre izlenir. Maliyet çıkarma dönemlerinde, söz konusu giderler gider dağıtım tablosu aracılığıyla fonksiyonlarına dönüştürülerek ilgili gider yerlerine ve hizmet veya mamül maliyetlerine veya sonuç hesaplarına aktarılır.
7) Dönem sonlarında 700'lü yansıtma ve gider hesaplarını nasıl kapatacağım, Cevap) Dönem sonlarında hem yansıtma hemde gider hesapları karşılıklı olarak kapatılacaktır.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
Tekdüzen Muhasebe Sistemi olarak bilinen 1 Sıra No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Teb liğinde maliyet hesapları iki seçenek halinde 7/A ve 7/B olarak sunulmuştur. 7/A seçeneğinde giderler defter-i kebirde fonksiyon esasına göre, 7/B seçeneğinde ise çeşit esasına göre belirlenmiştir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
HES. Bilanço gününde 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri