7 ileri S tronic, iki çoklu plakalı kavramadan ve iki alt-şanzımandan oluşur. Bunların her ikisi de sürekli etkindir fakat bir kerede sadece biri motor tarafından çalıştırılır. Örneğin sürücü, üçüncü viteste hızlandığında, ikinci şanzıman bölümünde dördüncü vitese geçilmiştir bile.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder.
Araç 6. viteste normal bir arabanın 5. viteste gideceği hızda gidiyor. Kimi yarı-spor şeklinde biraz ondan biraz bundan yapıyor (BMW 6 ileri manuel böyledir). Kısaca arabadan arabaya değişmekle birlikte, çoğu arabada yüksek hızda ekonomi vitesi amacı ile kullanılır.
D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites.
Sekiz vites sayesinde, düşük hız kademesinde 8,6'lık şanzıman geçişi ve geniş hız aralığında düşük vites geçişleri mümkün olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
DCT'nin açılımı ise Dual Clutch Transmission olarak tanımlanır. DCT'nin tam işlevi ise kızlı kavramalı şanzıman sistemidir. Otomatik olan şanzımanlarda sürücünün vites değiştirme ve debriyaj pedalı arasındaki zahmetli işlevleri ortadan kaldırarak konforlu bir sürüş sunmaktadır.
Manuel vites arabalarda en solda debriyaj pedalı bulunmaktadır. Vites değiştirmek için bu pedala basmak yeterlidir. Otomatik vites ile manuel vites arasındaki fark burada meydana gelmektedir. Otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz.
Manuel vites topuzunda bulunan sayılar, O arabada kaç vites var ise onu gösterir. Örnek olarak bir arabada 5 ileri 1 geri vites vardır. Başka bir arabada 6 ileri 1 geri vites vardır. Başka bir arabada 4 ileri 1 geri vites vardır.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir.
Vitesin ileri ve geri olarak iki hareket koşulu mevcuttur. Güç ve hızı dengeleyerek kullanıcıya doğru sürüşü sunan vites günümüzde manuel vites, otomatik vites, triptonik vites ve yarı otomatik vites olarak dört gruba ayrılmaktadır.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar günümüz araçlarında görülebilmektedir. Düz vitesli araçlarda devir gücüne göre işleyen bir sistem vardır.
Maksimum Yakıt Tasarrufu
Tourneo Courier, 6 ileri vitesliyle daha ekonomik ve verimli. Yüksek hızlara çıktığınızda aracınızı 6. vitese geçirin ve yakıt tasarrufuna başlayın. Vites geçişlerinin yumuşadığını ve hızlandığını fark etmenizi sağlar.
7-ileri çift kavramalı şanzıman “ıslak” debriyaja sahip
Bu yapı sayesinde şanzıman her an vites değiştirmeye hazır bir karakterde çalışarak otomobilin daha hızlı ve pürüzsüz bir sürüşe sahip olmasını sağlıyor.
Arabayı Geri Sürmek
Debriyaj pedalına sonuna kadar basın. Vites değiştirme kolunu geri vites konumuna getirin. Gaz pedalına basarken debriyaj pedalını yavaşça bırakın. Araba geri geri hareket etmeye başlayacaktır.
DSG Nasıl Bir Şanzıman? DSG çift kavramaya sahip, yarı otomatik robotize bir şanzıman türüdür. Çift kavramalı yapısı ile bir vitese geçtiğinizde diğer vites hazırda bekler ve zamanı gelince vites değişimi gerçekleştirilir. Kuru kavramaya sahip model, içerisinde yağ barındırmaz.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Vites Artırmak Neden Gereklidir? Vites değiştirmek aracın hızını artırması için gerekli bir durumdur. Sürekli düşük hızlarda gitmek bir arabadan beklenilmeyen bir şey olduğu için vites kullanarak arabanın hızını artırmalıyız.
4H modundaki sürüş mod seçimi düğmesinin döndürülmesiyle ya da bozuk zeminde yolculuk ederken düşük hızlarda daha düşük vites oranları ve daha yüksek tork sağlayan 4L modunu girerek torku dört tekerleğe birden dağıtabilirsiniz.
6 Vitesli Araç Kullanmanın Artı Yönleri Nelerdir? Artı yönlerinden bahsetmek gerekir ise araba özellikle uzun yolda gider iken 6. vitesi kullanarak aracımızın daha düşük devirlerde daha da rahat gitmesini sağlayarak aracın yakıtında göz ile görülür farklar olacağını görmüş olursunuz.
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
Özetlemek gerekirse düz vitesli araba aldığınızda otomatik vitese göre vites değişimlerinde daha hızlı hareket eder, daha az yakıt harcar, daha ucuza şanzıman ve yedek parça alabilirsiniz.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri