Oryantalist TDK'ya göre, doğu bilimci anlamına sahiptir. Doğum bilimci anlamında kullanılan özel bir sözcük türüdür.
Doğu kültürlerini inceleyen ve çeşitli konularda eserler kaleme alan Batılı araştırmacılara oryantalist denir. Bununla birlikte Doğu ülkelerinde fotoğraf çeken ve resim çizen Avrupalı sanatçılar için de bu terim kullanılır.
Oryantalizm sözcüğünün anlamını araştırırken Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğünde "doğu bilimi" olarak yer almaktadır.
Batı'nın kendi tahayyülünde yarattığı Doğu imgesine dayanan oryantalist bakış açısı, bir noktada emperyalizmin öncülüğünü yapmaktadır. Oryantalizm, Batı'nın Doğu'yu görme ve yorumlama şeklidir, bu yorumlama eyleminde tek taraflı ve daha çok ön yargılara dayanan bir düzen söz konusudur.
Öz: Oryantalizm kavramı 19. yüzyıl başlarında Fransız sanatçılar öncülüğündeki resim tarzının adı olarak doğmuştur. Modernitenin ilk evresinde Batı'da farklı sanat dallarına yayılmış, “öteki”ni konu edinen pratiklerle çeşitlenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir.
Bazı yazarlar, İslam'ı, Hristiyanhğm sapık bir kolu (heresy) olarak gören Şam'lı John'u (John of Damascus) ilk oryantalist; onun, İslam'ı Hristiyanlara tanıtan ve ondan sakındıran kitabını da ilk oryantalistik eser olarak görürler,6 Kimi araştırmacılara göre ise oryantalizm, İspanya'da Kur'an'm ilk defa latinceye ...
Oryantalizm Kavramı
Batı'nın Doğu hakkındaki imajları ya da Doğu'ya ilişkin kolek- tif Batılı muhayyile olarak kısaca tabir edilebilen Oryantalizmin (Şarkiyatçılık) sözlük anlamı Doğu bilimidir.
19. yüzyıl boyunca Batılı sanatçılar, doğu ülkelerine yaptıkları yolculuklar esnasında gözlemledikleri kültürel ve yaşamsal öğeleri eserlerine aktarmış ve bu sayede Avrupa sanatında oryantalizm akımı ortaya çıkmıştır.
Osmanlı Oryantalizmi - tarihçi Ussama Makdisi (2002) tarafından ortaya atılan bir terim – o zaman Batı ve Doğu arasındaki ikiliğin Osmanlı İmparatorluğu'nun seçkinleri tarafından imparatorluğun periferisiyle karşılaşmalarında uygulanması anlamına gelir.
Oryantalist sözcüğünün anlamı, doğu bilimcidir. Doğu bilimci olan kişiler için kullanılan bir sözcüktür.
Doğu toplumlarının dilleri, kültürleri, tarihleri ve coğrafyaları hakkında bilgi sahibi akademisyenleri adlandırmak için kullanılan oryantalist kelimesi aynı zamanda Doğu dünyasının resmini yapan Batılı ressamları da ifade eder.
Oryantalizm ve oksidentalizm dünyayı algılama, anlama ve tanımlamada iki farklı bakış açısıdır. Oryantalizmi, Batı'nın Doğu algısı, oksidentalizmi ise Doğu'nun Batı algısı şeklinde tanımlayıp, söz konusu iki kavramı karşılıklı birbirini algılama/tasavvur biçimine indirgemek doğru değildir.
Özellikle Said'in 1978'de yayımladığı “Oryantalizm” adlı kitabı son de- rece önemli sayılacaktır.
Büyük çoğunluğu Ehl-i Kitap'tan (Yahudi ve Hristiyan) olan ve Doğu milletlerinin her türlü yazılı edebî (tarihî, dinî, kültürel) eserlerini inceleyen Batı'lı bilginlere müsteşrik ismi verilmiştir.
Garbiyatçılık (oksidentalizm), en temel şekliyle, “Doğu” olarak tanımlananın “Batı”yı anlama ve bilme çabasıdır. Kendi varlığının dışında olduğunu baştan kabul ettiği ötekini bir söylem düzlemine oturtma girişimidir.
Temel anlamda oryantalizm, Doğu ve Uzakdoğu ülkelerin ininanışlarını, dilini, tarihini ve uygarlıklarını inceleyen bir anlayıştır. Sömürgecilik ve oryantalizmin temeli, aslında Doğu-Batı karşıtlığının bir ürünü olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda self oryantalizmi şu şekilde ifade edebiliriz: Self oryantalizm, Batılı değerler sistemi içinde, batıya göre “kendi”ni açıklayarak/temsil ederek kendi kültürünün temsilini çarpıtmaktır.
Oto-oryantalizm, bireyin mensubu olduğu toplumun çeşitli normlarını göz ardı ederek, kendisine ait olmayan düşünceler ışığında kendisini ele alması ve bu yönde fikir beyan etmesidir.
Oryantalizm ayrıca branşlaşmanın özerkleştiği 19. yüzyıl bilim dünyasında gelişen mikro bir bilim dalıdır. İsim olarak Fransız- ca Orientalisme kelimesinden türetilmiş olan oryantalizm genel bir bakış açısıyla; “Doğu ülkelerinin din, dil, tarih ve medeniyetlerini araştıran ilim dalıdır.” (Germaner ve İnankur, 1989: 9).
Râvinin adâlet sıfatına sahip olmadığını gösteren hadis terimi. Sözlükte “bilerek yahut bilmeyerek bir şey veya olay hakkında olduğundan farklı haber vermek” anlamına gelir.
Müşterek râvi teorisinden ilk defa Schacht söz ederken; G. H. A. Juynboll (1935-2010) kendisinin geliştirdiği yeni kavramlar sayesinde bu teoriye 'Batılı bir isnâd tenkit metodu' vasfını kazandırmıştır. Böylece söz konusu teori, Batı'da hadis ile ilgili pek çok çalışmada uygulanır hâle gelmiştir.
Doğu bilimi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Avrupa'ya göre doğuda yer alan ulusların dillerini, tarihlerini, kültür ve törelerini inceleyen bilim, Şarkiyat, oryantalizm.
Öz. İslamî ilimlerin farklı dallarına dair yaptığı çalışmalar sebebiyle önemli oryantalistler arasında zikredilen Ignaz Goldziher, Batı'da hadis çalışmalarının kurucusu kabul edilmektedir.
Müsteşriklerin (oryantalist) çoğunluğu papazlarla büyük bir kısmı Yahudi din adamlarıdır. Müsteşriklik hareketinin genel anlamda siyasî etkenine gelince... Bunlar genellikle Batı devletlerinin Doğu memleketlerindeki ajanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri