Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.
Türkiye'nin 2017 yılı bölgesel dağılımına bakıldığında; et tavuğu sayısı bakımından %34 ile Doğu Marmara ve %27 ile Ege Bölgesi'nin en büyük paya sahip olduğu görülmektedir. Batı Marmara Bölgesi %15 ve Akdeniz Bölgesi %11 paya sahiptir.
Türkiye yerli tavuk ırkları olarak Denizli, Gerze, Sultan ırklarının olduğu ve bunların en tanınmış olanının ise “Denizli” olduğu bildirilmektedir.
Değişik görüşler olmakla birlikte yumurta tavuklarında optimum kümes sıcaklığı 15 – 20°C arasında olmalıdır. Kümes içi sıcaklığı 21°C'ye ulaştığında yumurta büyüklüğünde küçülme yumurta kabuğunda incelme olmaktadır. Bağıl Nem: Kümeslerdeki bağıl nem oranının çok yüksek veya çok düşük olması çeşitli zararlara yol açar.
Tavuk (Latince: Gallus gallus domesticus), sülüngiller (Latince: Phasianidae) familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.
İlgili 41 soru bulundu
York Üniversitesi Biyologları, ilk evcilleştirilen tavuğa dair bulgular saptadı. Araştırmacılar, menşei Çin olan 10.000 yıllık tavuk fosillerinden bir dizi mitokondriyal DNA elde etti.
Yumurtlayarak çoğalan bir canlının tavuk yumurtası olmayan yumurtalarından (proto-yumurta) biri ile proto-tavuk meydana geldi. Bu proto-tavuğun yumurtlama sürecinde oluşan DNA değişimleri ile beraber ise yumurtalardan birinden tavuk oluştu.
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Son olarak bahsetmek istediğimiz bölüm ise tavuğun kalçasıdır. Tavuk eti kadar lezzetli ve bol et bulunan bu bölümü tencere yemekle ri için tercih edebilirsiniz. Özellikle sebzelerle bir araya geldiğinde mutfağınızı muhteşem kokular saracaktır.
Manisa ili Akhisar ilçesinde 350 Bin metrekare açık alana sahip, Avrupa Birliği normlarına uygun her biri 200 Bin adet yumurtacı tavuk kapasiteli 11 adet kümesten oluşan tesislerin devreye girmesiyle Keskinoğlu'nun günlük yumurta üretimi 4 milyon adete ulaştı. 350 Bin metrekarelik araziye kurulan tesiste yaklaşık 125 ...
Dünyanın en uzun tavuğu İndio gigante. Erdönmez'in yetiştirdiği hayvanlar arasında bulunan ve anavatanı Brezilya olan "İndio gigante" cinsi süs tavuğu, iri görünümü ve uzun bacaklarıyla dikkati çekiyor.
Evcil Tavukların Kökeni
Ancak cevapsız kalan bir soru daha vardur: Evcil tavuklar nereden geldi? Yapılan analizler, günümüzdeki bütün evcil tavukların, Güneydoğu Asya'da yaşamış bir veya birkaç Çin Orman Tavuğu (Gallus gallus) popülasyonundan 8000 yıl kadar önce evrimleştiğini göstermektedir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Sektör, 15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte 2020 yılında bir önceki sene ile neredeyse aynı kalmak üzere 2,2 milyon ton civarında üretim yaptı ve bunun 540 bin tonunu ihraç etti. Türkiye piliç eti üretiminde dünyada 10'uncu, ihracatta ise dünyada 7'nci sıradadır.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Soğuğa en dayanıklı olanlar ise; Brahman, Ameraucana, Australop ve Easters Egger'dır.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Sağlıklı bir YARKA TAVUK uygun koşullar sağlandığında 18-22 haftaları arasında yumurta verimine başlar. Yumurta veriminde etkili olan bir diğer unsur ise bakım ve beslenmedir.
Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.
Ne olursa olsun, her tavuk yumurtadan çıkmıştır. Dolayısıyla yumurta önce gelmiştir. Gallus gallus domesticus alt türünün Türkçedeki adıdır. hayvanın dişisi ile erkeğinin isimleridir.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri