Altın dışında erkeklere yasak bir maden yoktur. Değeri altından çok daha üstün olan madenlerden bile yüzük ve benzeri şeyler kullanılabilir. Altın oranı boya düzeyinde nisbî kalan eşya altın hükmünde değildir.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
Peygamber'in (s.a.) sünnetine dayalı olarak cumhurun ifade ettiği adem-i cevaz görüşü isabetlidir ve erkeklerin altın yüzük kullanımı haramdır. Dolayısıyla üretimi ve satımı da caiz değildir.
On dört ayar yüzüğün altın değeri fazla olduğu için erkeklerin kullanması caiz olmaz.
Erkeğe Kaç Gram Altın Helal? 18 ayar, 22 ayar veya 14 ayar erkek altın alyans alımlarında veya 2, 3, 4 gr. erkek alyans alımlarında merak edilen bir diğer konu kaç gram olacağıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
a. 14 ayar beyaz altın olup, bunda altın paladyumdan daha fazla olduğundan, erkeğin onun yüzüğünü takması caiz değildir. b. 11 ayar veya daha düşük beyaz altın da paladyumu daha fazla olduğu için paladyum sayılır. Bundan elde edilen yüzüğü takmak mekruh ise de haram değildir.
Yapılan bilimsel araştırma sonuçları incelendiğinde, altının erkeklerin hormon dengesini bozduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında yüce dinimizde haram kılınan hususların bilimsel olarak da müspet sonuçlarının olduğu anlaşılır.
Peygamber (asm), erkeklerin altından yapılmış zinet eşyası kullanmaları ile altın yüzük takmalarını yasaklamıştır.
Bu ülkelere ihracat yapan üreticiler 8 ayar altın takıları problemsiz bir şekilde üretmektedirler. 8 ayar altın takılarda özellikle yüzük, kolye ve küpe grubu doğru üretilmediği takdirde vücuda teması fazla olduğu için çok daha hızlı problem vermektedir.
8 ayar altın kullanımının kesin olarak bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat 8 ayar altın kullanmanın zarardan ziyade avantajlı olduğu durumlar bulunmaktadır. 8 ayar altın fiyat olarak hem uygun hem de kaliteli olma özelliğine sahiptir.
8 ayar altın, %33.3 saflıkta bir maden karışımıdır. Bu nedenle, bu ürün sıklıkla takı ve mücevher yapımında kullanılmayabilir. Ancak, bazı ülkelerde modeller gold madeni paraların yapımında kullanılır. Görkemli maden, doğada genellikle gümüş, bakır ve diğer metallerle birleşmiş halde bulunur.
Tüm bu sertifikalar üzerinde, kullanılan altının ayar, renk ve gram bilgisi yer almaktadır. 8 Ayar altın bir ürünün sertifikasında 8 Ayar, 8 K ya da 333 ibareleri yer alabilir. Tüm bu ifadeler, satın almış olduğunuz ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini gösterir.
Altın aldığınızda 22, 910, 912, 916, 930 veya 933 sayılarından bir tanesi ile karşılaşıyorsanız bu altının 22 ayar olduğu anlamına gelir. 18 ayarda kullanılan rakamlar 18 ve 750'dir. 8 ayarda ise 8, 330 ve 300 sayıları kullanılır.
🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."
Fetva Kurulu "Yeni doğan çocuklara hediye olarak getirilen altınları takmakta bir sakınca yoktur." diye belirtti.
Altın takmanın zihin ve beden üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Altın sinirleri yatıştırır, beyin üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, hafıza ve zekayı geliştirir. Altın, insandaki tedirginliği ve korkuları alır. Hatta altına bakmanın sıkıntı ve stresi giderdiği ve insanı neşelendirdiği düşünülmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
(Buharî, Vudû 29; İbn Ebî Şeybe, Musannef, I, 44 vd.) Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Bununla beraber alimlerimiz, gümüş yüzüğün erkekler için caiz (helal) olabilmesi için ağırlığının 1 miskal yani 2,975 gr.ı geçmemesi ve ziynet maksadıyla takılmaması gerektiğini söylemişlerdir.
Peygamber sağ eline ipeği, sol eline de altını aldı ve. "Bu ikisi de ümmetimin erkeklerine haramdır." buyurdu. (Ebu Davud, Libas, 14; Nesaî, Zînet, 40)". Ziynetin (Altın, ipek, gümüş vs..
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Nişan ve söz aşamasında alyanslar sağ el yüzük parmağına takılmaktadır. Evlilik gerçekleştiğinde ise yüzükler sol yüzük parmağına takılır.
14 ayar altın bozdurmak istenildiğinde elbette ki bir değer kaybı olacaktır. Çünkü 14 gram altının içerisinde bulunan saf altın yüzdesi %58 civarındadır. Alırken daha az işçilikli gram ve külçe gibi altınları bozdururken değer kaybı daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri