Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Bebeğe verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Bebeğiniz için seçeceğiniz içme sularının doğal kaynaklardan çıkmış olması mineral yönünden zengin olduğunu gösterir. Mineral yönünden zengin içme suları yumuşak içime sahip olmalıdır. Doğal kaynak suyu sodyum oranınca düşük olmalıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri fazla sodyum oranından etkilenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yenidoğanların küçük ve hassas midelerini anne sütünden gelecek vitamin, mineral ve protein yerine henüz ihtiyaç duymadıkları bir madde olan suyla doldurmak, bebeğin gelişimi açısından faydasız olarak kabul ediliyor. Üstelik tehlikeli sonuçlara dahi neden olabiliyor.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin.
Toplumun temel içme-kullanma suyu kaynağının musluktan akan su olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çamur, "Hangisi daha sağlıklı; ambalajlı su mu, şebeke suyu mu?" diye sorduğumda şöyle konuştu: Ambalajlı sular ancak acil ve afet durumları ya da musluk suyuna erişim olmayan koşullarda ilk tercih olabilir.
Maden suyunun her yaşta rahatlıkla kullanılabileceğine dikkat çeken Karagülle, “Bebeklerde anne sütünün yanında ek beslenmeye geçildiğinde mamalara biraz maden suyu eklenirse bebeğe iyi bir mineral desteği sağlanmış olur.
Ciltleri gibi bağışıklık sistemleri de hassas olan bebeklere su verirken dikkat etmeniz gereken ilk nokta pH değeri olmalıdır. Bebekleriniz için ideal pH değeri 7.5 ile 8.5 arasıdır. İkinci olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise bebeğinize verdiğiniz suyun her türlü mikrop ve bakteriden arındırılmış olmasıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 8 aylık bebek hangi meyve sularını içebilir? Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir.
Özellikle yenidoğan bebeklerin bedenindeki su miktarı yüzde 78 veya daha fazla olabilir. Ayrıca bebeklerin bedeni, suyu daha hızlı kullanır. Bebeklerin susuzluk yaşamasının ardındaki bazı sebepleri aşağıda bulacaksınız: Emzirme konuları: Anne sütüyle beslenen bebekler memeyi doğru kavrayamadıkları için susuz kalabilir.
6 aydan sonra gece uyanmıyorsa…
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Bebeğe Neden İlk 6 Ay Su Verilmemeli? Anne sütü; bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacak, bebeğinizin ihtiyacı olan bütün besin değerlerini içeriğinde barındırır. İlk 6 aylık dönemde bebeğe su verilmesi ise bebeğin karın tokluğu hissetmesine ve dolayısıyla daha az anne sütü içmesine neden olabilir.
su içirmek için termos kullanabilirsiniz. gün içinde sadece bir termos dolusu su bulundurun, sabah doldurun akşama kadar ne kadar içtiğini gözlemleyin. böylece belki de içiyordur ama size az geliyordur bunu gözlemlersiniz. sevdirmek içinse siz de sık sık içmeye dikkat edin.
Genellikle de 9 ile 18 aylık dönemlerde olan bebeklerde biberon kullanımın azaltılması ve bu tarz pipetli bardak alıştırmalarına yöneltilmesi gerekmektedir. Hatta bebek suluklarını, onlar henüz 6 aylıkken devreye sokmanız ve yavaş yavaş alıştırmanız, ilerleyen zamanlardaki geçiş evresini de kolaylaştırmış olacaktır.
Ancak arıtma cihazlarına eklenen filtrenin, mineral filtre ya da alkali filtre olması, suya mineralleri ekleyebileceği gibi 7,5-9 pH arası sağlıklı sularında tüketilebilmesine olanak sağlar. Bu şekilde bebeklere gönül rahatlığıyla, su arıtma cihazlarıyla arıtılmış sular verilebilmektedir.
Bebeklere ne zaman su verilmelidir? Bebeklere ilk su verme zamanı genellikle ek gıdalara yani katı gıdalara başladığımız 6 aydan sonrasıdır. Bu dönemde her ek gıda öğününden sonra çocuğa 15-20, en fazla 30 ml su teklif edilebilir. Ancak bazı bebekler ek gıdaya başladıktan sonra da suyu reddedebilirler.
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
Çene kemiklerinin içinde yerleşmiş olan süt dişleri ikinci aydan itibaren ileri doğru hareket etmeye başlar. Diğer bir görüş ise üçüncü ayda bebekler ellerini keşfeder ve sürekli elleri ağzındadır. Bu durum diş etlerini ve tükürük bezlerini uyarır ve aşırı tükürük salınımına neden olur.
Bebeklerde hazır mama 2 yaşına kadar kullanılabilir. 1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri