Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
AB'ye uyum çerçevesinde, artık 18 yaşında ehliyet alıp 100 yaşına kadar aynı ehliyetle otomobil kullanma dönemi kapanıyor.. Ehliyetler, 5 yıl geçerli olacak Süreyi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alacak. ve sürüş testlerinden geçirilecekler.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G Ehliyet Sınıfı: Bu ehliyet grupları İçin de yaş sınırı 18'dir. 2023 yılındaki başvurular için 2005 doğumlu olmak ve yaşını da gün ve ay olarak doldurmak gerekir. 2024 yılı İçin yapılacak olan başvurular için 2006 doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmak gerekir.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.
Ehliyet almak için yaş sınırı düşürüldü! Resmi Gazete'de 23 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ehliyette yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapıldı. Böylece ehliyet alacaklar için yaş sınırı düşürüldü.
Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
TİCARİ ARAÇ SÜRÜCÜLERİ İÇİN GEÇERLİ OLAN 66 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK YAŞ SINIRLAMASI, 31.12.2023 TARİHİNE KADAR 69 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK ŞEKLİNDE UYGULANACAKTIR.
Aile Hekimi ücretsizdir. Kişilerin ehliyet almasına engel olan bir rahatsızlıkları yok ise sağlık ocaklarına gidip bu belgeyi ücretsiz alabilirler. Aile hekimi tarafından devlet hastanesine yönlendirilirse tek bir hekim muayenesi 50 TLdir. Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi tek hekim ücreti ise 75 TLdir.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Sürücü belgesinin iptal edilmesi veya geri alınması halinde, bu işlemlere karşı iptal davası açmak veya itiraz etmek mümkündür. Sürücü belgesinin iptal edilmesi veya geri alınması halinde, işlemin niteliğine ve işlemi gerçekleştirilen yetkili kuruma göre başvuru süresi ve görevli merci değişiklik göstermektedir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Otomatik vites ehliyeti ve normal ehliyet arasında herhangi bir yaş sınırı farkı bulunmamaktadır. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden otomatik vites ehliyeti almak isteyen bireylerin 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir.
Ehliyet sağlık raporu almak için de aile sağlık merkezlerine, özel hastanelere, özel tıp merkezlerine, özel polikliniklere ve özel muayenehanelere başvurabilirsiniz.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
E-Sınıfı ehliyet almak için Motor, Trafik, İlkyardım ve Direksiyon sınavına girerek başarılı olduktan sonra ehliyete sahip olunur. E-Sınıfı Sürücü Belgesi ile Tır, Motosiklet ve İş Makineleri dışındaki bütün araçları kullanabilirler. B-Sınıfı ehliyeti olanlar Motor ve Direksiyon sınavına girerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri