Doğru yazımı sandviç şeklinde olanıdır. Dilimizde yer alan bütün kelimelerin doğru yazımı konusunda incelenebilecek en doğru kaynak hiç şüphesiz Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır. Sandviç kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı ise sandviç olanıdır.
TDK kurallarına göre de Dil Derneği kurallarına göre de doğru yazım bu şekildedir. Türkçede N-D-V gibi üç sessiz harfin yan yana gelmesi az görüldüğü için sandviç derken zorlanılması doğaldır. Bu yüzden kelime ağızdan sandaviç, sandeviç, sandiviç şeklinde çıkabilir. Fakat doğru yazım sandviç'tir.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının sandiviç olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı sandviç olarak ifade edilmektedir.
TDK'ya göre tespit kelimesinin doğru yazılışı "tespit"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Motosiklet Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Motosiklet kelimesi motor ve siklet kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu iki kelime birleşirken motor kelimesinin sonundaki r harfi düştüğü için kelimenin doğru yazımı Motosiklet şeklinde yazılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Günbegün Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Günbegün kelimesi birçok kişi tarafından günbe gün şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı bitişik bir şekildedir ve Günbegün olarak yazılmaktadır. Günbegün doğru bir yazımdır ve bu şekilde yazılması doğru yazıldığı anlamına gelmektedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Günlük yaşamda cümle içerisinde veya tek başına kullanırken fasulye şeklinde doğru yazılması gerekir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelime fasulye biçiminde doğru şekilde yazılır.
Kurşun kalemlerin ucunu açmak için değerlendirilen kalemtıraş, iki kelimenin bir araya gelmesiyle beraber tek bir kelime meydana getirir. Böylece ortaya kalemtıraş kelimesi çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır ve kullanılır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Doğru yazımı sandviç şeklinde olanıdır. Dilimizde yer alan bütün kelimelerin doğru yazımı konusunda incelenebilecek en doğru kaynak hiç şüphesiz Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır. Sandviç kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı ise sandviç olanıdır.
Kurdele yazarken kelime içerisindeki harfler doğru olmalıdır. Yani kurdale, kurdela ve bunlara benzer yazılışlar doğru değildir. Sözcüğün sadece bir doğru yazılışı olduğunu görmekteyiz. Buda kurdele şeklindedir.
sandviç - Nişanyan Sözlük. İngilizce sandwich “ekmek arası” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük John Montagu, 4th Earl of Sandwich “kumar masasından kalkmadan karnını doyurmasıyla ün kazanan bir İngiliz asılzadesi (1718-1792)” özel isminden türetilmiştir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Yukarıda sıfat ve zarf olarak kullanıldığı takdirde ifade ettiği anlamların açıklandığı güler yüzlü doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
BİNDE BİR NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''binde bir'' ayrı yazılır.
YÜZ GÖZ KELİMESİNİN ANLAMI
Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz göz şeklinde olmalıdır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri