Patates, havuç, kabak, taze fasulye, kereviz, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeleri haşlayıp püre kıvamına getirerek bebeğinizin ayına uygun bir çorba hazırlayabilirsiniz.
9 aylık bebek beslenmesinde günde 3-4 porsiyon meyve ve sebze; et, tavuk, balık gibi proteinden zengin besinler; ekmek, pirinç, makarna gibi tahıllara yer verilebilir. Kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller de beslenme programına dahil edilebilir.
Bu dönemdeki bebeklerin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak için 9. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz. Bebeğin günlük beslenme planının %50'si anne sütü, %50'si ise ek gıdadan oluşur. Bebeğiniz bu dönemde 3 öğün olarak ek gıda tüketebilir. Her bir öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır. 9. ayda bebeğinize çok yumuşak etleri vermeye başlayabilirsiniz. Küçük parçalar halinde bebeğiniz etleri tüketebilir. Et ve kemik suları çorbalara eklenebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Organik salçalar, ilave tuz içermediği için bebeklere 6. aydan itibaren 3 gün kuralına uyarak yemekli salçalar hazırlanarak verilebilir.
PİLAV, MAKARNA VE DOLMALAR 8. aydan sonra bebeklerin hareketleri artar. Kalori ihtiyaç- larını karşılamak için 8. aydan sonra pilav, makarna verile- bilir. Sebze püresi yerine dolma verilebilir. BALIK (kılçıksız) 8. ayda öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirile- rek verilebilir.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
Bu dönemde kız bebekler genelde 6,5-10,5 kilogram civarında bir ağırlığa sahipken, erkek bebekler 6,5-11,5 kilogram arası bir ağırlığa sahiptir. Yine bu dönemde kız bebeklerin boyları 60 cm ila 76 cm arasında değişirken, erkek bebeklerin boyları 64 cm ila 77,5 cm arasında değişebilir.
Bebeğin enerji ihtiyacının da arttığı bu aylarda bebeklerin kaç ara öğün, kaç ana öğün yapılması gerektiğine, bebeğin persentil tablosuna bakılarak karar verilmelidir. Ancak, genel itibariyle 9 aylık bebek 3 ana öğün, 2 ara öğün yapabilir ve 3-3.5 saatte bir beslenebilir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Her ara öğünde bir bebek kavanozu kadar ek besin alması yeterlidir. Geceleri aç olarak uyanırsa anne sütü, anne sütü almıyorsa devam sütü verebilirsiniz. Çorbalarla daha önce tanışan bebeğinize mutlaka bir öğün çorba vermeye gayret gösterin.
Kahvaltıda kullanılan besinler, bebeklerin yaşına ve beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak seçilmelidir. Bu dönemde bebeklere, haşlanmış sebzeler, püre halindeki meyveler, yumurta sarısı ve bebek tahıl gevrekleri gibi besinler verilebilir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Boğaza kaçma riski göz önünde bulundurularak, ebeveyn gözetiminde tüketilmelidir. 12. Ayını dolduran bebeklerde güvenle kullanabilir. Yetişkinlerin, ekmek yerine tüketebileceği ve tatlı yapımında kullanabileceği lif kaynağı, sağlıklı bir alternatiftir.
18 aylık olduğunda ise çatal kaşığı çok daha rahat kullanabilmeye başlarlar. Çocuğunuz yemek yeme becerilerini geliştirirken onun her zaman yemeğini ağzına ulaştıramayabileceğini de unutmamak lazım. Özellikle 18 ile 24. aylar arasında çoğu çocuk etrafa dökmeden kendi kendine yiyemez.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8. aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir.
Ramazan Usulü Hurmalı Pankek (8+ Ay)
Bir yetişkin gözetiminde bebeğinizin önüne koyarak kendisinin yemesini bekleyebilirsiniz.
En basiti bir yoğurt bile yumurtanın baskın tadını ortadan kaldıracaktır. Yumurtayı suda haşla. Haşlanan yumurtanın sarısını çatalla ezdikten sonra üzerine yoğurt ekleyip karıştır. 2-3 damla zeytinyağı attıktan sonra tekrar karıştır, ılıklaşınca servis edebilirsin.
Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir. Diğer bir deyişle, bebekler ne zaman tavuk yiyebilir sorusuna 8. aydan itibaren şeklinde yanıt verilebilir. Yukarıda değindiğimiz gibi, bebeğin ihtiyacına göre doktoru tavuk tüketiminin 7. ayda başlamasını da önerebilir.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Ek Besinler
verilir. verilebilir. Pilav, makarna vb. Ile karıştırılarak 9. 10. Aydan sonra verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri