3. Ağız: Bir ülkenin sınırları içerisinde oluşan bölgesel konuşma şekillerine ağız denir. Sadece bölgesel konuşma dilinde görülen bu farklılık yazı dilinde aynıdır.
Ağız ya da alt lehçe; aynı standart dilin birleştirdiği lehçe içinde birbirine benzeyen konuşma biçimlerinin ve birey dillerinin toplamı. Örneğin: Kütahya, Rize, Erzurum, Urfa, Nevşehir ağzı; İstanbul ağzı ölçünlü Türkçeye temel olan ağızdır.
Lehçe, Şive ve Ağız Farkları Nelerdir? - Lehçe, bir dilin tarihsel olarak bölgesel ve siyasal nedenlerden dolayı yapı, ses ve söz dizimi özellikleriyle birbirinden ayrılan kolu demektir. - Ağız, belli yöre ve bölgelerine ya da sınıflara özgü konuşma dilidir.
Ağız: “Bir dilin veya lehçenin yazı diline oranla ve çoğunlukla ses, bazen de şekil, anlam ve söz varlığı bakımından birbirinden az çok ayrılan konuşma biçimleri” olarak tanımlanır (Korkmaz 2010: 12).
İlgili 30 soru bulundu
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır. Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir.
lehçe: bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. şive: konuşma tarzıdır. şive aksan olarak da adlandırılabilir. bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.
Tanım. Lehçe, kendi kelime dağarcığı ve grameri olan sözel (sözlü veya işaretli olan; ama mutlaka yazılı olmayabilen) bir iletişim sistemidir. Diyalektle uğraşan bilim kolu ise diyalektoloji olarak adlandırılır. Lehçeyi konuşan kişilerin sayısı ve bölgenin büyüklüğü değişir.
Lehçe (język polski), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-, ...
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Şive ise, bir dilin, konuşulanların birbirlerinden uzak bölgelerde yaşaması sonucu geliştirdiği, ses ve anlam, kimi zaman ise kelime ve dilbilgisi kuralları açısından değişmiş sürümleridir. Örnek vermek gerekirse, Türkçe, Azerice, Kazakça gibi diller aslında aynı dilin şiveleridir.
Jargon kelimesini fikri ya da mesleki gibi aralarında ortaklık bulunan kişilerin kullandığı ortak ağız olarak tanımlamak mümkündür. Yani genelde, jargon kelimesi belirili bir uğraşla ilgilenen kişilerin kullandığı bir terminolojidir.
Lazca, başlı başına bir dildir; Karadeniz Türkçesi ise bir şivedir.
Jargon, belirli bir meslek ya da topluluğu paylaşan, aynı ilgi alanları ve aynı geçmişe sahip kişilerin ortak dil kullanımı. Bazı sözlüklerin verdiği tanımlar ise jargon sözcüğüne aşağılayıcı bir anlam yükler: "anlaşılması güç, bozuk dil" ve "argo" gibi.
Aynı zamanda bir dilin, tarihi gelişim sürecinde, bazı dönemlerden önce o dilden ayrılmış olan ve farklı bir şekilde gelişmiş kollarına denir. Lehçe kendi kelime grameri ve dağarcığı olan sözel (sözlü ya da işaretli olan ama her zaman da yazılı olmayan) bir iletişim sistemine denir. Buna aynı zamanda da ağız da denir.
Lehçe; dilin yazılı metinlerle takip edilmeyen çok eski bir dönemde ayrılan ve önemli sesbilgisi ve şekilbilgisi farklılıkları gösteren koludur (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır.
Uygarlık, bir bakıma harfler üzerin- de kuruldu ve buradan yükseldi. Bu sırada bütün sosyal organizasyonların yürütülmesini ve sürekliliğini sağlayan devlet aygıtı da bir yazı dili oluş- turma yoluna gitti. Đnsan uygarlığı geliştikçe diller içinde yeni diller, yani lehçe ve ağızlar oluşmaya başladı.
1. Lehçe öğrenmek Slav Dillerini Öğrenme Fırsatı Sağlar. Lehçe'de latin alfabesi kullanıldığı için Türkiyeliler'e, Rusça, Sırpça, Bulgarca, Ukraynaca gibi Sırp dillerinden daha yakın bir dil denebilir. Kiril alfabesini öğrenmeye gerek yoktur.
Bir dilin bölgesel, tarihsel, yöresel ya da siyasal gibi farklı nedenlerden ötürü söz ve yapı ile ses diziminden ayrılan durumuna lehçe adı verilir. Bu aynı zamanda diyalekt olarak da bilinir ve kullanılır.
Dilbilimi, bilindiği gibi, şu konuşma türlerini tanır: idyolekt (tek bir kişinin konuşma alışkanlıklarının tümü; birey diyalekti), ağız (birbirine benzer idyolektler toplamı; Alm. Mundart, Rus. govor), lehçe ya da diyalekt (birbirine benzer ağızlar toplamı), dil (birbirine benzer diyalektler toplamı).
Bir dilin tarihsel, bölgesel, yöresel ya da siyasal gibi nedenlerden dolayı yapı ve söz ile ses dizimi den ayrılan duruma lehçe denmektedir. Tabii bu aynı zamanda diyalekt olarak da ifade edilir ve kullanılır. Özellikle coğrafi ve kültürel etmenlerin oldukça önemli bir rol oynadığını dile getirmek mümkün.
Çuvaş Türkçesinin ve Saha/Yakut Türkçesinin Türkçenin uzak lehçeleri olduğu konusunda Türkologlar arasında görüş birliği varken, Halaç Türkçesinin bazı Türkologlar tarafından Oğuz Grubu Türk lehçelerinde değerlendirildiğini; ancak bazı Türkologlar tarafından da uzak lehçeler kategorisinde ele alındığı belirtilmiştir.
Akarsuyun akışa geçtiği yere kaynak, içinde aktığı oluğa yatak, göl veya denize ulaştığı kısma ağız denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri