Öncelikle belirtmek gerekir ki, alkollü içki ve uyuşturucu kullanmak haramdır. Bu sebeple bir Müslüman'ın alkollü içki içmesi ve uyuşturucu kullanması düşünülemez. Ancak her nasılsa bu haramı işleyen kişi, bunun haramlığını inkâr etmedikçe Müslüman'dır. Dolayısıyla ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir.
Ayrıca içki içti ya da başka bir günah işledi diye kırk gün namaz kılmamak olmaz. Olsa olsa içki içen bir insanın kıldığı namazın sevabı azalır. Diğer taraftan içki içen ya da başka bir günah işleyen kafir olmaz, günahkar olur.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
[1] , İçki içmenin cezası kırk sopadır. Bu sopalar seksene kadar artırılabilir. Seksen sopanın kırkı, içki içmenin cezası, kalanı da tâzir cezasıdır; yani hâkim isterse kırk sopadan ayrı olarak tâzir cezası da verebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Maide Suresi'nin 90. ayeti geldi:
“Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur'an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
İçki içen kişi işte bu şartları yerine getirene kadar namaz kılamaz. İçki içen; ama namaz kılmak isteyen veya içkiyi bırakıp tevbe eden bir Müslüman namaz için kesinlikle kırk gün beklememeli, en yakın vakitten başlayarak namazlarını kılmalıdır.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
Kim dünyada içki içer ve ona müptelâ iken tövbe etmeden ölürse ahirette (cennet şarabından) içemez.” (Müslim, Eşeribe, 73.) Efendimiz'in beyanı ile anlaşılan odur ki, bugün ki türevleri ile beraber bütün alkollü içecekler haram kılınmıştır.
“Kur'an'a göre içki günah ama hukuki müeyyide öngörmemiş”
Maide ayetinde 'içki, kumar şeytan işi iğrenç işlerdir' der. Kur'an namaz kılmayana, oruç tutmayana, içki içmeyene hukuki bir müeyyide öngörmemiş ancak bu günahtır diyerek dini, uhrevi bir müeyyide öngörmüştür.
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
İçki içen ama ibadet etmek isteyen veya içkiyi bırakıp istiğfar edip tövbe eden bir Mü'min bunun için kesinlikle 40 gün beklememeli, en yakın vakitten başlayarak salatı yerine getirmelidir.
“Ey Mü'minler! Sarhoşken, ne dediğinizi bilinceye kadar (…) salata yaklaşmayın.” (Nisa [4] 43)... Halk arasında içki içen bir insanın ancak 40 gün hiç içmedikten sonra namaz kılabileceği veya dua edebileceği anlayışı vardır.
Alkolün vücutta su tutulmasını sağlayan antidiüretik hormonun salınımını azaltarak susuzluğa neden olduğunu belirten Yiğit, 'Bu susuzluktan en çok etkilenen bölgelerden biri cildimizdir. 30 gün alkol alınmadığında cilt, ihtiyacı olan neme kavuşacağından daha sağlıklı görünür, ince çizgiler, kırışıklıklar azalır.
Sual: Haram, günah işleyenlerin, yaptıkları ibadetler kabul olmaz mı? Cevap: Haram işleyenlerin farzları ve sünnetleri sahih olur. Bunlar, borçlarını ödemiş olurlar ise de, sevap kazanmazlar.
Bu hadislerden anlaşılması gereken; -namaz, oruç, zekât gibi farzları terk etmek; içki, kumar, zina, hırsızlık, adam öldürme gibi haramları işlemek anlamına gelen büyük günahlardan uzak kalındığı sürece- küçük günahların belirtilen iyi ameller vesilesiyle affedileceğidir.
Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabilir. Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile vücuttan atılır.
Değerli kardeşimiz, Hayır, içki içmek, kırk gün namaz kılmaya engel değildir. Kişi sarhoş değilse, namazını kılar ve kılmalıdır.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Soru: İçkili ortamlarda kuran tilaveti uygun mu sünnette yeri nedir? el Cevab: İçkili ortam da kuran da okunur iftar da açılır. Bir çok gayrimüslim ülke de yaşayan Müslüman'ın genel ortamlar da namaz kılmak oruçlarını açmak durumunda kaldıklarında yaptıkları gibi...
İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri