100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
Aracınız hayırlı olsun. 90 bin bakımı periyodik bakıma nazaran v kayışı, mazot filtresi, balatalar kontrol edilir gerekse değişir. Tahminimce 400 tl bir masraf olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Triger setinin değişme zamanını belirleyen en önemli konu zamandır. Aracınızın kilometresi 60 – 100.000 km yaklaştıysa triger setini değiştirmeniz tavsiye edilir. Hyundai triger seti değişimi hizmetlerinde sizlere gereken desteği verebiliriz.
Otomatik şanzıman yağı değişimi; 120.000km veya 6 yıl.
Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir. Periyodik bakımlarda olduğu gibi dizel araçlarda ağır bakım aralığı da daha sıktır.
Motor yağı değişimi, filtrelerin yenilenmesi, fren sistemi kontrolü, şanzıman yağı değişimi gibi işlemlerle beraber, aracın genel sağlığına odaklanılır. Ayrıca, direksiyon sisteminden lastiklere kadar geniş yelpazede bulunan bileşenler incelenir, gerektiğinde değiştirilir.
Genellikle 10 bin ve 150 bin kilometrelerde bu tip bakımlar yapılır. Bu esnada filtre, motor yağı ve genellikle contalar değişir. Bu değişim sayesinde araç beklenen performansa daha kolay yoldan ulaşır.
2- Ağır Bakım
Periyodik bakım aracınızın motor üretim segmenti ve marka üreticisi tavsiyesine göre her 10.000 km ya da 15.000 km ya da 20.000 km de bir kez yapılan bakımdır. Ağır bakımda tıpkı periyodik bakım gibi belirli kilometre ve zaman aralıklarında yapılır.
Benzinli araçlar her 15.000 km'de, Dizel araçlar her 10.000 km'de bakıma girerler. Eğer 1 yıl içinde bu kilometreler doldurulmaz ise; araca yıllık bakım yapılması gerekir. 15.000,45.000 ve 75.000 km. bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir: Bundan sonraki her 30.000 km.'de aynı işlemler yapılmaktadır.
120 km bakımlarında pompa ve eksantrik triger kayışları ile birlikte tüm rulmanlar değiştirilir. Değişen parçalar çoğu zaman birbirine benzese de bakımı yapılan aracın modeline markasına göre değişkenlik göstermektedir.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri