Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Günde en az 2 veya 3 Lt su içmek gerçekten kilo vermemize yardımcı olur mu? Evet Su içmek, vücut için susuzluğunuzu gidermekten daha fazlasını yapar – hatta birkaç kilo vermenize bile yardımcı olur.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir. Yani kilo arttıkça içilmesi gereken su miktarı da artar.
Buna göre erkekler için yeterli miktar günde ortalama 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litre olarak belirlenmiştir. GÜNLÜK SU İHTİYACI NASIL HESAPLANIR? Sağlıklı bir yetişkin, kilosunu baz alarak, her bir kilo başına 35 ml su içmelidir, kişiler su miktarını böylelikle daha kolay hesaplayabilir.
Çünkü kişinin vücut kitlesine bağlı olarak su ihtiyacı değişir. Kilo yani hacim arttıkça vücudun suya olan ihtiyacı artar. Mesela 60 kiloluk biri günde 2 litreye kadar, 100 kiloluk biri 3-4 litreye kadar su içebilir ve içmeli de.
İlgili 15 soru bulundu
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir. Genel kural: ne kadar ağırsanız o kadar fazla suya ihtiyacınız vardır.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Su, Organların Düzenli Çalışmasını Sağlar
Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır3. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Fakat, yine de su diyetinin uzman kontrolünde yapılması öneriliyor. Su diyeti ile 1 hafta da 7 kilo verebilirsiniz. Su diyeti süresinin devamında herhangi bir sağlık problemi meydana gelirse hemen bir uzmana başvurulması gerekebilir.
Vücuttaki su artışı tartıya pozitif yönde yansımaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle tartıdaki dalgalanmalar, hedeflenen ağırlık değişimlerini yakalamanıza engel olabilir. Tartıyı etkileyen faktörler kadar ölçüm alınan zaman ve tartı sıklığı bizim için çok önemli.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Marc Wübbenhorst, dehidrasyon yani bedenin ihtiyacı olan sıvıyı kaybetmesi durumundan ötürü ölümcül bir risk taşıyor. Eğer Marc Wübbenhorst günde 20 litre su içmediği takdirde vücudundaki su dengesinde ciddi bir problem yaşanabilir hatta doktorların kendisine belirttiği üzere yaşamını dahi kaybedebilir.
Örneğin spor yapıyorsanız terleme oranınız artacağı için vücudunuz daha çok su kaybedebilir. Fakat bunun yanı sıra; ishal, kusma, ateşlenme, kan kaybı, yanık, vücut dokularında su kaybı gibi durumlar söz konusuysa bunlar da daha sık susamanıza neden olabilir4.
Düzenli su tüketimi vücuttan toksinleri atar ve sizi rahatlatır. Ciltteki yenilenmeleri hızlandırır ve sağlık bir görünüm sunar. Yağ yakışını hızlandırır ve kilo verirken yardımcı unsur olarak görev yapar.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Vücut ağırlığının artması, yüzük ve ayakkabıların sıkması, çorapların iz bırakması, yüzün şişmesi, kollarda ve bacak cildinde gerginlik ve sertlik, ödemin belirtileri olarak sıralanıyor. Bu belirtiler, vücudunuzda en az 4-5 litre fazla su olduğu anlamına gelebiliyor.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Çok fazla su içip sarhoş olmak veya bir başka deyişle zehirlenmek de mümkün. Daha doğrusu, çok miktarda suyu çok hızlı içtiğinizde bu mümkün olabilir. Su sarhoşluğu aslında kandaki sodyumun aşırı su yüzünden seyrelmesiyle oluşur. Semptomları alkol sarhoşluğuyla aynı olduğu için bu duruma su içip sarhoş olmak deniyor.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri