Meşe, fındık, ıhlamur, kestane ve çam ağaçlarının köklerinde mikorizal gelişme ile oluşan trüfler, ortalama yumurta büyüklüğüne ulaşır ve olgunlaştıklarında yaydıkları koku sayesinde domuz, köpek gibi hayvanlar tarafından bulunur.
Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine - özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine - yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Trüf mantarı dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir. TRÜF MANTARI NEDİR? Trüf mantarları Ascomycetes sınıfı, Tuberales ordosu ve Tuber cinsine ait yeraltında yetişen meyvelerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda çimlenen tohumlar morfolojik metotlarla test edilir ve trüf mantarının varlığından emin olunur. Daha sonra kontrollü bir laboratuvar alınarak 8 ay kadar bir sürede gelişmesi beklenir.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyat taşımaz. Doğada yetişen çeşitlerini bulup toplamayı öğrenirseniz çok ekonomik olarak tüketebilirsiniz.
Trüflü meşe fidanlarını dikmek için en uygun yerler en az son 10 yıl başka bir orman ağacının bulunmadığı, kireç oranı yüksek, mümkünse yamaç, mümkünse rüzgarlı arazilerdir. En ideali eski üzüm bağları, tarlalar ve diğer bazı meyve bahçeleridir.
Trüf mantarı bilinen en lezzetli mantar türlerinden biri olup evde yetiştirmek de mümkündür.
Trüf mantarı yetiştirmek için aşırı sıcak veya aşırı soğuk olan iklim çeşitlerinin ve iklim geçişlerinin seçilmemesi gerekir. Trüf mantarı ağaç köklerine yakın yerlerde yetiştiği için bulunan alan ağaç köklerine yakın olmalıdır. Meşe, zeytin ve fındık ağaçları en ideal ağaçlar olarak görülmektedir.
Kütükte istiridye mantarı üretimi yapmak için kavak, kayın, ıhlamur veya söğüt ağacı kütükleri tercih edilmelidir. Geniş yaprakları olan tüm ağaç türleri mantar üretimi için uygundur. Ağacın odun cinsi ne kadar yumuşak olursa o kadar kolay mantar yetiştirilebilir.
Ceviz Ağacı Mantarı : Ceviz ağaçlarında mantar hastalığı kurumaya kadar giden , ürün kalitesini oldukça düşüren ciddi bir hastalıktır. Bu konuda bugüne kadar mantar ile mücadeledeki tecrübelerimizi sizlere aktarmak istiyoruz. Önemli olan mantarı yenmesi değil ağaçlarınızın mantar olmasını engellemektir.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Bu mantarın pahalı olma nedeni ise mevsiminin ve raf ömrünün kısa olması. Ayrıca mantar toplanırken hâlâ bazı yerlerde köpeklerle koklanarak aranıyor. Oldukça sınırlı bir alanda ekilebiliyor. Kentleşme ve iklim değişikliği ise bu mantarın üretimini iyice zora soktu.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alba kasabasına bugünlerde, kilosu 5000-6000 euro (23000-27000 TL) arasına satılan beyaz trüf mantarını tatmak - ya da sadece koklamak - için dünyanın her yerinden binlerce kişi akın ediyor.
Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.
Toprak yapısı: Trüfler genellikle yüksek ph lı (7,5-9) ve kireçli topraklarda iyi yetişir. Bunun sebebi trüf mikorizalarının, bitkilerin bazik topraklarda kalsiyum alımını kolaylaştırması olduğu bilinmektedir.
Bu mantar çeşidinin toplanabilmesi için kurs açacaklarını belirten Aksoy, "Trüf mantarı zengin bitki çeşitliliğine sahip Kırklareli'nde de yetişiyor.
Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar. Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir.
TRÜF MANTARI ÇEŞİTLERİ – TRÜF & DER. Trüf mantarlarının yüzlerce çeşidi olduğu bilimsel olarak yayınlanmıştır. Ancak tüm dünyada bilinen ve ekonomik olarak dünya piyasalarında alınıp satılan 3 tür vardır. Tuber aestivum, Tuber melanosporum ve Tuber magnatum.
Kültür Mantarı Tohumu Nasıl Olur? Mantarlar çiçekli bitkiler sınıfına girmez. Bu sebeple tohumları da bulunmamaktadır. Mantar yetiştiriciliği miseller yardımı ile yapılmaktadır.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
Oldukça yoğun bir aroması kullanılır. Tüm Akdeniz Havzası ve dünyada dünyanın geri kalanında fazlasıyla tüketilir. Siyah trüf mantarı ortalama 500 ila 1.000 $ arasında fiyata sahiptir. Beyaz trüf mantarı ise 2.000 ila 5.000 $ arasında fiyatlara alıcı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri