abaza, abhazya'nın yerli halkıdır. çok büyük ihtimalle apsuwa kelimesinden, yani kuzey kafkas dil ailesinden gelen bir kökü vardır. abazan ise, romanca'daki "habezan" kelimesinden gelir ki; esas anlamı "aç" olup, argoda cinsel yönden doyuma ulaşamamış kişi anlamı taşımaktadır.
Abazalar (Abazaca: Абаза, Rusça: Абази́ны ya da Аба́за), çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.
argo seks yapma arzusuyla yanıp tutuşan; abaza, abazan.
Kök olarak Abazin kelimesinden türemiştir. Bu halkın siyahî ırktan olan ve daima Abhazya'nın dağlık bölgelerinde yaşayan çeşitli özellikleri de vardır. Abaza halkı Müslümanlığın din olarak seçmiş Sünni mezhebinden olan bir etnik grubudur. Abaza halkın birçoğu İslamiyet'in kabul görüldüğü yerlere göre dağılmıştır.
Kafkasya'da yaşayan Adigeler ve Abhazlar (Abaza), kardeş halklardır. Adigeler diasporada Çerkesler olarak bilinir.
İlgili 33 soru bulundu
Deyim. [1] (argo) cinsel açıdan kullanılan aptal ve bön kadın.
Abaza (Rusça: Абаза́; Hakasça: Абаза), Rusya'daki Türk soylu ülkelerden biri olan Hakasya Cumhuriyetinde, Abakan'ın güneyinde 144 kilometre (89 mi) Abakan ırmağı bölgesinde bir şehir.
Abhazya (Abhazca: Аҧсны Apsnı; Gürcüce: აფხაზეთი Apkhazeti), Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.
Kuzey Kafkasya'da yaşayan bir ırkın soyundan gelen kadın, erkek ayırt etmeksizin kişilere denir.
Yani Abhaz (Абхаз) ve Abazin (Абазин) Abazaların iki grubuna Rusçada verilen adlardır. Abhazya'daki Abazalar “Abhaz”, Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde yaşayan Abazalar “Abazin” olarak adlandırılır.
Abhazya'daki Abazalar “Abhaz”, Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde yasayan Abazalar “Abazin” olarak adlandırılır. Rusça aracılığıyla geçtiği Batı dillerinde de genellikle böyle kullanılır. Türkçede ise yüzyıllardır var olan “Abaza” adı böyle bir ayrım içermez.
Abhazya Türkleri, Abhazyalı Türkler olarak da bilinen Abhazya'daki Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Abhazya çevresini fethetmesiyle birlikte, Türkler Abhazya'ya yerleşmiştir. Abhazya'da yaklaşık 10.000 - 15.000 Türk yaşamaktadır.
Abhazların yaklaşık yüzde doksan beşi Hıristiyandır, Müslüman Abhazlar ancak birkaç köyde yaşamaktadırlar. Abhazların Müslüman olan büyük çoğunluğu 1877 yılında Osmanlı topraklarına göç ederek, Adapazarı- Düzce civarında iskân edilmişlerdir.
Abazaca (Abazaca: Абаза Бызшва, Abaza Bızşva), Kuzeybatı Kafkas dillerinden biridir. Abazaların konuştuğu bu dil, Abhazca ile yakın akrabadır. Bugün, Kuzey Kafkasya'da 40.000 kişi tarafından konuşulur.
' Hiç akrabası olmayanın, tutunacak dalı yok demektir. '
Bir başka ifadeyle, tarihin eski dönemlerindebugünkü Abhazya topraklarında yerleşik olan Abhazların aslında Gürcü olduğu, bugün kendini Abhaz olarak tanımlayanların ise Kuzey Kafkasya kökenli göçmenler olduğu tezini savunmuştur.
Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.
Çerkesler, yani Kuzey Kafkasya halkları, Karadeniz'den Hazar denizine kadar olan Kuzey Kafkasya topraklarında yaşayan halkların ortak adıdır (Ersoy, Kamacı, 1994: 16). Çerkes terimi, Araplar, Avrupalılar ve Türklerce kullanılan bir terimdir. Hiçbir Kuzey Kafkasya halkı kendi dilinde 'Çerkes' adını kullanmaz.
abazan ise, romanca'daki "habezan" kelimesinden gelir ki; esas anlamı "aç" olup, argoda cinsel yönden doyuma ulaşamamış kişi anlamı taşımaktadır.
Güney Kafkasya'da ise Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Abhazya devletleri bulunmaktadır. Küçük ülkeler olmasına rağmen bünyelerinde çeşitli özerk bölgeleri de barındıran bu devletlerden, araştırmamıza konu olan “Sohum Kalesi” günümüzde 'de facto' Abhazya Cumhuriyeti'nin başkenti Sohum şehridir.
Abazalarda kız-erkek toplum içinde görüşür ve tanışırlar. Düğünler ve misafir toplantıları, günümüzde derneklerin sosyal etkinlikleri bir araya gelmeye vesile olur. Kız ve erkek anlaşarak evlenmeye karar verebildikleri gibi, eski yıllarda olduğu gibi günümüzde de görücü usulüne rastlanmaktadır.
Abhazya bölgesi Karadeniz'in batı sahillerinde ve Kafkasya'nın kuzeyi ile güneyinin birleştiği bir yerde konumlanmaktadır. Abhazlar Çerkezlerin bir kolu sayılmaktadır.
Türkiye'deki Abaza diasporası tesadüfen Abhaz kökenlere sahip daha önce bilinmeyen 300 aileyi keşfetti. Türkiye'de Zonguldak ilinin kuzeyinde, Çaycuma (resmi olmayan ismiyle Saltukovo) yakınlarında Aşağı ve Yukarı İhsaniye de bulunan, iki köyde tesadüfen Abhaz kökenli 300'den fazla ailenin yaşadığı tespit edildi.
Bugün Çerkeslerin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi Müslümandır. Çok küçük bir azınlık ise Ateizm-Deizm, Ortodoks Hristiyan veya pagan inançlarına mensuptur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri