Abazalarda kız-erkek toplum içinde görüşür ve tanışırlar. Düğünler ve misafir toplantıları, günümüzde derneklerin sosyal etkinlikleri bir araya gelmeye vesile olur. Kız ve erkek anlaşarak evlenmeye karar verebildikleri gibi, eski yıllarda olduğu gibi günümüzde de görücü usulüne rastlanmaktadır.
Abazalar (Abazaca: Абаза, Rusça: Абази́ны ya da Аба́за), çoğunluğu Karaçay-Çerkesya, Adigey ve Abhazya'da yaşayan Kuzey Kafkas halkı. Abhazya'da yaşayan Abhazlar, Abazalara dil açısından en yakın halktır. Günümüzde Abazaların büyük bölümü Türkiye ile Mısır ve bazı Arap ülkelerinde de yaşamaktadır.
Kafkasya'da yaşayan Adigeler ve Abhazlar (Abaza), kardeş halklardır. Adigeler diasporada Çerkesler olarak bilinir.
Abhazya'daki Abazalar “Abhaz”, Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde yasayan Abazalar “Abazin” olarak adlandırılır. Rusça aracılığıyla geçtiği Batı dillerinde de genellikle böyle kullanılır. Türkçede ise yüzyıllardır var olan “Abaza” adı böyle bir ayrım içermez.
Kuzey Kafkasya'da yaşayan bir ırkın soyundan gelen kadın, erkek ayırt etmeksizin kişilere denir.
İlgili 35 soru bulundu
Deyim. [1] (argo) cinsel açıdan kullanılan aptal ve bön kadın.
Sesli Sözlük - argo seks yapma arzusuyla yanıp tutuşan; abaza, abazan.
Bu halkın siyahî ırktan olan ve daima Abhazya'nın dağlık bölgelerinde yaşayan çeşitli özellikleri de vardır. Abaza halkı Müslümanlığın din olarak seçmiş Sünni mezhebinden olan bir etnik grubudur.
Anavatanı Abhazya dışında Türkiye başta olmak üzere Suriye, Ürdün, Almanya, İngiltere ve Rusya gibi ülkelerde binlerce kişi tarafından konuşulan ve Kuzeybatı Kafkas dillerinden biri olan Abhazca /Abazaca, 2012 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi'nde seçmeli ders olarak veriliyor.
Abhazya Türkleri, Abhazyalı Türkler olarak da bilinen Abhazya'daki Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Abhazya çevresini fethetmesiyle birlikte, Türkler Abhazya'ya yerleşmiştir. Abhazya'da yaklaşık 10.000 - 15.000 Türk yaşamaktadır.
Yani Abhaz (Абхаз) ve Abazin (Абазин) Abazaların iki grubuna Rusçada verilen adlardır. Abhazya'daki Abazalar “Abhaz”, Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde yaşayan Abazalar “Abazin” olarak adlandırılır.
Günümüzdeki Çerkeslerin ataları, Meot kabileleri olarak bilinmektedir. Arkeolojik araştırmalar sonucu ortaya çıkan bulgular Meot kabilelerinin Kafkasya'nın yerli halkı olduğunu göstermektedir.
Abhazların yaklaşık yüzde doksan beşi Hıristiyandır, Müslüman Abhazlar ancak birkaç köyde yaşamaktadırlar. Abhazların Müslüman olan büyük çoğunluğu 1877 yılında Osmanlı topraklarına göç ederek, Adapazarı- Düzce civarında iskân edilmişlerdir.
Apsar (Abhazca: аҧсар) Abhazya'nın ulusal para birimidir. Şimdiye kadar sadece 10, 25 ve 50 gibi demir para türleri yürürlüğe girmiştir. Sikkeler Abhazya Cumhuriyeti'nde yasal para birimi olmalarına rağmen, kullanımı çok sınırlıdır ve paralar çoğunlukla koleksiyoncular için yapılır.
Türkiye'deki Abaza diasporası tesadüfen Abhaz kökenlere sahip daha önce bilinmeyen 300 aileyi keşfetti. Türkiye'de Zonguldak ilinin kuzeyinde, Çaycuma (resmi olmayan ismiyle Saltukovo) yakınlarında Aşağı ve Yukarı İhsaniye de bulunan, iki köyde tesadüfen Abhaz kökenli 300'den fazla ailenin yaşadığı tespit edildi.
Abhaz daha çok etnisite adı olarak kullanılıyor. Abdal da derviş demek ama olumsuz anlamda ''aptal'' olmuş, deli kafayı yemiş anlamına geliyor, ama aslında yeniçeriler gibi bir Osmanlı askeri sınıfı. Bu tip örnekler mevcut.
MERHABA : MIŞBZİA / MIŞBZİY. 2. GÜNAYDIN : ŞIJBZİA / ŞIMTABZİY. 3. İYİ AKŞAMLAR : XULIBZİA / 'KULAPNIBZİY.
Ajiba söyleniş şeklinin anlamı, Aji oğlu (Demircioğlu) demektir. Jiyra ve Jiya söylemi ise “Jiy+ler” anlamını ifade eder. “ra” ve “a” çoğul eki olarak “ler-lar” anlamını vermektedir. Ajiba'nın açılımı ise şöyledir; “A+ji+ba”/Artikel + demirci + oğlu/.
Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.
Çerkes gruplarından Adige, Abaza, Vubıh, Lezgi, Çeçen, Avar ve bazı Dağıstanlı grupların Kafkas dil grubunun Kuzey bölümünü oluşturduğu bilinir.
Boyları Türkiye'deki bütün Çerkes boyları İstanbul ilinde de yaşasa da, Anadolu'da yoğun bir şekilde yerleşik bulunduğu iller şöyledir: Abzehler: Samsun, Sinop, Tokat, Afyonkarahisar, Balıkesir, Sakarya (Akyazı ilçesi) Şapsığlar: Samsun, Balıkesir, Afyonkarahisar, Bolu, Aydın, Sakarya, Bursa.
Abzeh adı da işte Abazalarla bu komşuluklarından kaynaklanıyor: Abaza + h ('aşağı(da)' anlamı veren yer (lokativ) takısı). Dağlarda yaşayan Abazalara göre daha aşağıda olmaları nedeniyle diğer Çerkes toplulukları tarafından bu şekilde adlandırıldıkları bütün araştırmacılar tarafından kabul ediliyor.
Abhazya bölgesi Karadeniz'in batı sahillerinde ve Kafkasya'nın kuzeyi ile güneyinin birleştiği bir yerde konumlanmaktadır. Abhazlar Çerkezlerin bir kolu sayılmaktadır.
Bugün Çerkeslerin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi Müslümandır. Çok küçük bir azınlık ise Ateizm-Deizm, Ortodoks Hristiyan veya pagan inançlarına mensuptur.
Abhaz alfabesi, Abhazcanın yazımında kullanılan 62 harften oluşan alfabe.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri