Abdülkadir Geylânî ,21 Şubat 1166'da 87 yaşında öldü.
Rivayetlere göre, ilk defa otuz beş yaşında evlenmiştir. Birden çok evlilik yapmış, birçok çocuğu olmuştur. Ancak çocuklarının çoğu kendisinden önce vefat etmiştir. Kendisinden sonraya kalan oğullarından bazılarının ismi: Abdullah, Abdulvehhab, Abdurrezzak, Abdulcebbar, Muhammed ve Yahya'dır.
Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.
Ölüm ve cenaze. Abdülkadir Geylânî ,21 Şubat 1166'da 87 yaşında öldü. Cenazesi, Irak'ın Bağdat kentinde Dicle'nin doğu kıyısında, Rusafa'daki Babul-Şeyh medresesindeki bir türbeye defnedildi.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
İlgili 27 soru bulundu
O da Allah'ın izniyle derhal bir kuş oluverir. Ve Allah'ın izniyle anadan doğma körü ve alaca hastalığına yakalananı iyileştiririm ve ölüleri diriltirim. Evlerinizde yediğiniz ve biriktirdiğiniz şeyleri de size haber veririm.
Kadiriye Tarikatı
Baz-ül Eşheb ve Gavsül Azam olarak da bilinen Abdülkâdir Geylânî yolunun takipçileri tarafından 12. yüzyılda kuruldu. İslâm Tarihinde sesli zikir yapan tarikatlar olarak kabul edilmektedir. Sesli zikir yapılması nedeniyle cehri tarikatlar arasında sayılır.
Kadiri Tarikatı'nın kurucusu olan Abdülkadir Geylânî, bir Sünni Müslümandı ve Kadiri Tarikatı da Sünni geleneğe bağlıdır. Ancak Kadiri Tarikatı'nın Anadolu'da yayılmasında önemli rol oynayan Eşrefoğlu Rumi, bir Alevi-Bektaşi idi.
Müslim ed-Debbâs (ö. 525/1131) vasıtasıyla tasavvufa intisap etti. Kaynaklar tarikat hırkasını Debbâs'tan giydiğini ve onun damadı olduğunu bildirirler. Hocası Ebû Sa'd'ın kendisine tahsis ettiği Bâbülerec'deki medresede hadis, tefsir, kıraat, fıkıh ve nahiv gibi ilimleri okuttu ve vaaz vermeye başladı.
İslam alimi ve mutasavvıf Seyyit Abdulkadir-i Geylani'nin 23. kuşaktan torunu Prof. Dr. Mehmet Fadıl Geylani, atasının kayıp eserlerini bulup yayınlayabilmek için 30 ülkede yaklaşık 400 kütüphanede araştırmalar yaptığını belirterek, 35 yılda 28 eserden 14'ünü yayınladığını söyledi.
Büyük İslam âlimlerinden ve evliyanın meşhurlarındandır. Künyesi, Ebu Muhammed'dir.
Hasan'ın oğlu olan Hasan el-Mu'tena'nın soyundadır. Annesi Fatıma ise anne tarafından Peygamber torunudur. Bu yüzden Abdülkadir Geylani Hazretleri hem seyyid hem de şeriftir. Küçük yaşlarda babasını kaybeden Abdulkadir Geylani Hazretleri, annesinin yanında dedesi Savmaî'nin himayesi altında büyümüştür.
Kürt kökenlidir. Kadiri tarikatının kurucusudur. Künyesi, Ebu Muhammed'dir.
İnşallah, maşallah, biiznillah gibi ifadeler de sık olarak kullanılmaktadır. Bu ifadelerden biiznillah, Allah'ın (c.c.) izniyle anlamını taşımaktadır.
Annesinin ismi Fatıma, lakabı Ümmü′l-Hayr olup o da peygamber soyundan gelmektedir. Bundan dolayı hem Seyyid, hem de Şerif'tir. Abdülkâdir Geylânî çok sayıda kız ve erkek çocuk sahibi olmuştur.
Babası Hz. Hasan'ın, annesi Hz. Hüseyin'in soyundandır. Geylânî on sekiz yaşında Bağdat'a giderek hadis, fıkıh, edebiyat ve tasavvuf alanlarında dönemin tanınmış âlimlerinden dersler almıştır.
Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Kādiriyye tarikatının kurucusu.
İlk kadın evliyalardan, Mısır'ın başkenti Kahire'de 2013'te yaşanan olayların sembolü olan Râbia el-Adeviyye'nin hayat öyküsünden örnekler veren Prof. miriam cooke, Hindistan'da yaşayan kadın evliya Bibi Fatma ve Leyla Ayşe'nin hayatlarından ve benzerliklerinden söz etti.
Muhammed Fadıl Geylani, dedesinin Türk İslam âleminin önemli bir değeri olduğunu işaret ederek, "Türkiye'ye çağrıda bulunuyorum, Geylani hazretleri evliyalar sultanıdır.
Evliya Çelebi [1611-1685?] Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur.
Îsâ Geylânî Rahmetullahi aleyh Hayatı
Kaşgarî dergahı şeyhlerinden. Ubeydullah Kaşgâri'den sonra İstanbul Eyüp'te bulunan Kaşgârî Dergâhı'nda imam olarak vazifelendirilrniştir. 1770'de şeyhliğe getirilmiş olup yirmi dört yıl vaaz ve nasihatleri ile insanlara faydalı olduktan sonra 1794'de doksan yaşında vefât etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri