Kullanılan deterjanın sıvı olması önemlidir. Sıvı deterjan yok ise beyaz sabun kullanılabilir. Yıkama işlemini yaparken çok sert hareketlerde bulunulmaması gerekir. Abiyeyi durularken suyunu sert bir şekilde sıkmamalısınız.
Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Ancak abiye elbiselerin yıkanma derecesi, kumaşın cinsine ve etiketteki bakım talimatlarına göre değişebilir. Dolayısıyla yıkama talimatı sembollerini dikkatle okumak önemlidir. Abiyeler için genellikle makinede hassas yıkama tercih edilir. Abiye elbiseler, soğuk veya ılık suda yani 30-40 derece arasında yıkanabilir.
1 bardak oksijenli suyla 1 yemek kaşığı çamaşır deterjanını karıştırın. Sararmış olan bölgeye dökün. Ortalama 30 dakika kadar kıyafeti dinlendirin. Ardından hassas yıkamada ya da kısa programda kıyafetinizi yıkayarak temizliği sonlandırın.
Mısır nişastası veya bebe pudrası kullanabilirsiniz. Bir miktar elbisenin üzerine dökerek bölgesel lekelerden kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma kalemi veya mendillerini kullanabilirsiniz. Ruj lekesi veya küçük lekeler için pamuk çubuk kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
· Ter Lekesi
Eşarp ve şal lekeleri arasında en çok araştırılan lekelerden birisi de ter lekesidir. Bu lekeyi gidermenin en etkili yolu ise limondur. Ter lekesini limonlu su ile silmeniz yeterlidir.
Türü ne olursa olsun saten hassas bir kumaştır. Bu sebeple ya nazikçe elde ya da çamaşır makinesinin en hassas ayarında yıkanmalıdır.
Bir kaba ılık su ve hafif bir sabun ekleyebilir, nazikçe karıştırarak köpürtebilirsiniz. Temiz bir bez veya süngerle lekeyi hafifçe silmeniz yeterli olur. Daha sonra temiz suyla durulayabilir ve elbiseyi havluyla kurulayabilirsiniz. Bunun dışında leke çıkarıcı sprey ve oksijenli su da kullanabilirsiniz.
Özellikle Ariel deterjanı kullanılıyorsa, hafif veya orta derecede yıkama programı yeterlidir. Yeni renkli çamaşırları soğuk suda yıkayın. En iyi performans için Ariel Sıvı Parlak Renkler kullanın; Ariel Sıvı Parlak Renkler, parlak renkli çamaşırları soğuk suyla yıkarken bile parlak tutmak için üretilmiştir.
Şifondan yapılmış bir abiye elbiseyse söz konusu olan mutlaka kuru temizleme yöntemini tercih etmelisiniz. Aynı şekilde ipek şifon giysileriniz için de kuru temizleme tavsiye edilir. Polyester şifondan gömlek, bluz, tunik ya da etek gibi giysileri ılık su ile elde veya 30 derecede makinede yıkayabilirsiniz.
Kıyafetinize Uygun Hassas Deterjan Seçin
Hassas kıyafetler için çamaşır deterjanı elde yıkama işlemine uygun olarak seçilmeli. Çamaşırlarda deterjan seçerken, elde yıkama toz olanlardan da kullanabilirsiniz. Dantel, ipek, ince örülmüş ya da yün gibi malzemeler, elde yıkandığında daha büyük özen istiyor.
Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Şifon elbise veya bluz gibi şifon eşyaların genellikle elde, soğuk su ile yıkanması tavsiye edilir. 30 dereceye kadar soğuk su kullanılabilir.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Bu durum, kıyafetleri ideal bir derecede yıkamanın önemine işaret ediyor. Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Siyah renkli kıyafetlerimiz için mutlaka renklilere uygun granül deterjanlar tercih edilmelidir. Hassas siyahlar içinse siyah giysiler içinözel olarak üretilen sıvı deterjanlar tercih edildiğinde sonuçlar daha memnun edici olmaktadır.
Saten Kumaş Terletir mi? İnce bir yapıya sahip olan saten kumaş yapısı itibari ile oldukça rahat kullanılabilir. Bu nedenle saten kumaşlar asla terletmez.
Su ile lekelenmiş kumaşı hafif nemli hale gelene kadar çaydanlık ağızdan yaklaşık 3 santim uzakta tutun. Sateni ıslatmayın. Sateni buhara tutarken bir kaşıkla su lekesini dış kenarlarından içe doğru ilerleyerek ovalayın. Nemli lekeyi mat bir nesneyle ovalamak iyi olur.
Saten elbisenin kumaşı oldukça hassastır en ufak hatada elbise çöp olabilir. Saten elbiseye yırtmaç açılır ama her terzi bunu yapamaz iyi araştırmanız gerekiyor. İşinde iyi olan bu yırtmaç açma işini önceden yapmış olan terzilerden birine götürmeniz gerekiyor ki sonrasında pişman olmayın elbiseniz mahvolmasın.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Leğenin altındaki iki çizgi, özel hassas yıkama programını temsil etmektedir ve 30 °C de izin verilen maksimum sıcaklıktır. Bu yıkama sembolüne sahip bir giysi, en fazla 40 °C sıcaklıkta özel hassas yıkama programında yıkanmalıdır.
Günlük hayattan özel davetlere kadar tercih edebileceğimiz tek parça saten abiyeler, birbirinden farklı aksesuarlar ile değişik kombinler yaratmamız için çok uygun modellerdir. Saten abiye modelleri, parlak dokusu ile zahmetsiz şıklığa sahip elbiselerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri