Açıkçası, en büyük ve en belirgin belirti aracın altındaki yağ sızıntısı olacaktır. Araca girmeden önce arabanın önünün altına bakın. Motorunuzun altında küçük bir koyu kahverengi veya siyah sıvı birikintisi görürseniz, bir yağ sızıntısı var demektir.
Karterin delinmesi veya yağ kaçırması durumunda motor çalıştırılmamalıdır. Motorun yağ ihtiyacını karşılayan bu bölümün en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Tamir işleminde önce karterdeki yağ boşaltılır. Yağ boşaltma işleminin ardından arızalı bölüm tamir edilir.
Yağın kartere dönüş kanalı tıkanmıştır. kaçırmaktadır: Keçe yıpranmıştır. Kullanılan keçe yerine uygun tipte değildir.
Karter, motorun alt kısmında bulunan ve motor yağını depolayan bir parçadır. Karterin delinmesi veya hasar görmesi durumunda, motor yağı sızar ve bu da bir dizi olumsuz etkiye neden olabilir. Motor hasarı, yağ kaybı, performans kaybı ve hatta motorun tamamen çalışmaması gibi sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.
Karter yağ kaçağı yapıyor olması nedeniyle yağ başlığı takip edilir ve yağ boşaltımı yapılır. Araç lifte kaldırılır ve motorun iyice soğuduğundan emin olunur. Yağın tamamen boşaldığından emin olduktan sonra işleme devam edilir. Alt tarafta yer alan cıvatalar sökülerek karter yerinden çıkartılır.
İlgili 45 soru bulundu
Sonuç olarak, motor bloğu ile karter arasında dolaşmaya çalışırken bağlantıdan yağ sızmaya başlayacaktır. Contayı hemen değiştirebilmeniz ve sorunu çözebilmeniz için bu sorunun belirtilerini tanımanız gerekir. Aksi takdirde, yeterince yağ sızmasına ve ciddi motor hasarına neden olabilir.
Sızıntılar. Karterde meydana gelen aşınma, yağın sızmasına ve karterin yeteri kadar yağ tutamamasına neden olur. Bu da, motorun yağlanma durumunu etkiler ve arızalara neden olabilir.
Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır. Bu kapaklar bir süre sonra aşınarak yağ sızıntılarına yol açar.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Karter; aracın ön motor kısmının en altında bulunur. Motordaki yağ, bu parçada birikir. Yağ pompası, yağı buradan çeker ve yağ kanalları vasıtasıyla silindir, piston, supap, krank mili gibi hareketli motor parçalarını yağlar.
Bu durum ise motordaki baskıyı artırır ve motorun ömrünün kısalmasına neden olur. Aracınızdaki yağ kaçağı, aracınızın mekanizmasını oluşturan parçalarında yıpranmasına, aşınmasına ve çeşitli problemlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu durum, yağ kaçağını önlemekle görevli olan keçelerin eskimesine neden olur.
Yağ parçacıkları karter içinde hava miktarına göre %2 veya %3 oranında hafif patlama oluşturur. %5 ile %7 arasındaki oran ise en büyük patlamayı oluşturup karter kapaklarını fırlatır. %9 ile %10 zengin karışım oluştuğunda patlama hafif geçer.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Karter Tapaları ve contaları tek kullanımlık sarf malzemelerdir. Sadece fabrikanın tavsiye ettiği sıkma torkunda sıkıldıklarında vaad ettikleri sızdırmazlığı sağlarlar ancak bu esnada ezilen contaları nedeniyle tekrar kullanılamazlar, kullanılırlarsa yağ sızıntılarına neden olurlar.
Şanzıman Yağı Sızıntısının Nedenleri
Bazı durumlarda, çatlamış bir conta plakası veya plakası şanzımandan yağ sızmasına neden olabilir. Ek olarak, kötü aks contaları, hatalı şanzımanlar ve kırık şanzıman contalarının tümü şanzıman yağı sızıntısına katkıda bulunabilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.
Aracın seyir halinde olması ve uzun süre kullanılabilmesi için yağ kaçağının olup olmadığı kontol edilmelidir. Motor yağı eksilmesi durumunda muhakkak tamamlanmalıdır, bu motorun uzun ömürlü olmasına katkı sağlar. Eğer araçta yağ kaçağı varsa motor devre dışı kalabilir ve bu durum yüksek oranlarda maliyete sebep olur.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Yağ eksilten bir araç size yolda bırakabilir. Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler.
Kartere kaynak yapılabilir. Sırf karter ve motor bloğu gibi döküm malzemelere kaynak yapan ustalar var. Yalnız kartel döküm değildir büyük bir olasılıkla. Canınızı fazla sıkmayın.
Şanzıman Yağ Karteri, vites kutusunda bulunan şanzıman yağının depolanması ve depolanırken de soğutulmasını da sağlayan parçadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri