Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istirdat davası ihtirazi kayıt şart mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istirdat davası ihtirazi kayıt şart mı?

Yargıtay uygulaması istirdadı talep edilen paranın "cebri icra tehdidi" aldında yatırılmış olmasını veya en azından ihtirazı kayıtla yatırılmış olmasını şart koşuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Istirdat davasının şartları nelerdir?

İstirdat davası şartları şu şekilde sıralanabilir:
  • Borçlusu olunmayan bir borcun ödenmiş olması gerekir. ...
  • Para, icra takibi esnasında ödenmiş olmalıdır. ...
  • Para, icra tehdidi altında ödenmelidir. ...
  • Dava, icra takibi devam ederken açılmalıdır.
  • Dava, borcun ödenmesini takiben bir yıl içinde açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Istirdat davası icra takibi şart mı?

İstirdat davası açılabilmesi için borcun icra takibi sırasında ödenmiş olması gerekmektedir. İcra takibinden önce kendiliğinden yapılan ödemenin istirdat davasına konu edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Istirdat davası kesin hüküm mü?

İstirdat davasının reddine karar verilmesi halinde alacaklı lehine HMK md. 303 uyarınca kesin hüküm oluşturur. Bu durumda borçlunun alacaklıya karşı aynı alacak için genel mahkemelerde dava açılması söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Istirdat davası hangi durumlarda açılır?

Kişi aleyhine icra takibi açılmış, icra takibine itiraz edilmediği için kesinleşmiş hallerde borçlu olmadığı halde icra tehdidi altında ödemek zorunda olduğu paranın geri istemek amacıyla açtığı davadır (İstirdat davası İİK madde 72'de düzenlenmiştir).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Menfi Tespit Davası - İstirdat Davası | Pratik Hukukta İcra Takibi - 5

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istirdat davası için arabuluculuk şart mı?

İcra İflas Kanununa baktığımızda istirdat davası için arabuluculuk bir dava şartı olarak öngörülmemiştir. Fakat Türk Ticaret Kanunundan kaynaklanan şekilde istirdat davaları için bir arabulucuya başvurma durumu söz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Istirdat davası hangi Yargılama Usulü?

İstirdat davasındaki yargılama usulü, basit usul olup, bu dava, İcra İflas Kanunu'nda düzenlendiğinden, kaynağını icra hukukundan aldığından mahkeme bu davayı basit usule göre sonuçlandıracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esmasenguler.av.tr

Istirdat davası nasıl açılır?

İstirdat davası açabilmek için, dava ile geri verilmesi istenen paranın icra takibi sırasında ödenmiş olması gerekmektedir. Örneğin para borçlu tarafından icra dairesine ödenmiş olabilir. Bir başka ihtimalde borçlunun mallarının haczedilmek suretiyle satılması ile ödeme yapılmış olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikavukatlik.com

Istirdat davasında faiz istenir mi?

İstirdat Davasının Özellikleri Nelerdir? İstirdat davası ile, alacaklıya ödenen asıl borç, alacaklıya ödenen faiz, icra harç ve giderleri ve paranın alacaklıya ödendiği tarihten itibaren faizlerin hepsinin davalıdan tahsili istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Istirdat davası süresi geçerse ne olur?

Eğer borçlu, istirdat davası açılması için öngörülen bir yıllık hak düşürücü süre geçmiş, sebepsiz zenginleşme davası için öngörülen iki yıllık süre geçmemişse bu durumda artık sebepsiz zenginleşme davasının şartları oluştuğundan, sebepsiz zenginleşme davası açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Istirdat davası yerine ilamsız icra takibi yapılabilir mi?

İstirdat davasının, menfi tespit davasından ayrılan en önemli yönü borçlunun cebri icra tehdidi altına bir ödemede bulunmuş olmasıdır. Geri alma istirdat davası, ilamsız icra takibi sürecine ilişkin bir dava olduğu için öncelikle ilamsız bir icra takibi doğrultusunda ödeme emrinin borçluya yöneltilmiş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hhoktay.av.tr

Istirdat davası kısmi alacak olarak açılabilir mi?

Dava dilekçesinde HMK'nın 107. maddesinden bahisle belirsiz alacak davası olarak davanın açıldığı anlamına gelecek herhangi bir açıklama da mevcut değildir. HMK'nın 109. maddesi uyarınca da eldeki alacak davası mahiyetindeki davanın bölünerek kısmi dava olarak açılmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Istirdat davası tespit davası mıdır?

Menfi tespit ve istirdat davaları İcra ve İflas Kanunu'nunn 72. maddesinde düzenlemiştir. Menfi tespit davası borçlu olmayan kişinin borçlu olmadığının tespitine ilişkindir. İstirdat davası ise; kişi borçlu olmadığı halde ödeme yapmış ise bu ödemenin geri alınmasını sağlayan dava türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulhukukdanismanlik.net

Istirdat davası kaç ay içinde açılır?

Davanın ödemenin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 sene içerisinde açılması gerekir. İlgilinin 1 sene içinde davayı açmaması bu hakkından vazgeçtiği anlamına gelir. İstirdat davasındaki 1 yıllık süre hak düşürücü süredir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Istirdat davası eda davası mıdır?

İstirdat davası bir eda davasıdır ve icra takibi neticesinde alacaklıya ödenen paranın geri alınması talebine yöneliktir. Menfi tespit davası ise hukuki bir ilişkinin yokluğunun tespiti talebi ile açılmış bir davadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

3 kişi istirdat davası açabilir mi?

Bir kişi mağdursa yani borçlu olmadığı halde borçlu gibi gösterip parası alınmış ise istirdat davası açabilir. Fakat üçüncü bir kişinin istirdat davası açması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

Çek Istirdadı davası hangi mahkemede açılır?

Çek iptali davalarında görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Yetkili yer mahkemesi ise ödeme yerinin veya yetkili hamilin yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Borç tebliğ edilmeden icraya konulabilir mi?

Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir. Böylece ilgililer, zamanında takip işlemleri hakkında bilgi sahibi olurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Takibin iptali davası icrayı durdurur mu?

İcra Takibin İptalinin Sonuçları

İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Istirdat davası nispi harç mı?

İstirdat davası bir eda davasıdır. Nispi harca tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asileyayla.av.tr

Itirazın kesin kaldırılması duruşmalı mı?

İtirazın Kaldırılması Davası Yargılama Usulü

İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasını basit yargılama usulüne göre inceler. İtirazın kaldırılması davasında inceleme mutlaka duruşmalı olarak yapılır. İcra mahkemesi ilk önce varsa borçlunun alacağın esasına ilişkin olmayan itirazlarını inceler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istidat ne demek hukuk?

İstirdat, Arapça kökenli bir kelime olup verilen şeyin geri alınması demektir. İcra hukukumuzun sistematiği, kısıtlı incelemenin yapıldığı ve hızlıca sonuca ulaşmanın hedeflendiği bir mekanizmadan oluşmaktadır. Dolayısıyla icra takibinde maddi hukuk açısından inceleme yapılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besler.av.tr

Istirdat davasını kim açar?

İstirdat davasını borçlu olmadığı halde borçlu addedilen ve bu borcu ödemiş kişiler açabilir. Kişi adına bir başka kişi ödeme yapmışsa dahi borçlu addedilen kişi bu meblağ için dava açabilir. Veya borcu ödeyen diğer şahısta bu borç için istirdat davası açarak ödediği meblağı geri alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Hangi davalar basit yargılama usulüne tabi?

İcra mahkemelerinin görevine giren dava ve işlerde basit yargılama usulü uygulanır. Örneğin, şikayet, itirazın kaldırılması, icra takibinin iptali, icranın geri bırakılması talepleri, ihalenin feshi, hacizde ve iflasta istihkak, hacizde sıra cetveline itiraz davaları basit yargılama usulüyle görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: solmazlaw.com

Tespit davası sonucunda ne olur?

Tespit davası, yalnızca hukuki ilişkinin var olup olmadığı konusunda açılabilecek bir davadır. Tespit davasına konu olan hukuki yarar, açılmış olan bir davada ya da açılacak olan davanın konusunu içerebilmektedir. Dava sonucunda verilen karar, kesin tespit niteliğinde olduğundan delil olarak kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT