Kumaş ne kadar kaliteli olursa olsun abiye elbiseler oldukça hassas ürünlerdir. Ütüleme işleminin de aynı hassasiyette yapılması, kuru temizlemeden çıktıktan sonra yapışmaz tabana sahip olmalı ve son teknolojiye sahip profesyonel ütü yapılmalıdır.
Saten kumaşlar, ısıya karşı oldukça hassastır. Bu yüzden herhangi bir son dakika sürprizi ile karşılaşmamak için dikkatli olmanızı öneririz. İlk olarak ütüleyeceğiniz saten elbiseyi ters çevirmeli ve kumaşın doğal parlak yapısını bozmamak için tersten ütülemelisiniz.
Takım elbise ütülenirken ütünün sıcaklığı da önemli bir ayrıntıdır. Ütünün ayar kısmında kumaş yapısına göre sıcaklık ayarı vardır. Bu ayarlar üzerinden takım elbisenizin kumaşına uygun şekilde sıcaklık ayarı yapabilirsiniz. Daha yüksek sıcaklıklarda ütü yapmanız, elbisenizin zarar görmesine neden olur.
Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir. Ayrıca ütünün içerisinde yeterince su bulunduğundan da emin olmalısınız. Ancak ütünün buhar fonksiyonunu çokça kullanmaktan kaçının.
İlgili 40 soru bulundu
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Kıyafetlerinizin kumaş dokusuna uygun sıcaklıkta ütülenmesi, kırışıklıkların açılmasını daha kolay hale getirir. Örneğin pamuklu için ütünüzü pamuklu, sentetik için polyester ayarına getirmeniz gerekir. Giysi kırışıklık açma işlemini kolaylaştırmak için kırışıklık açıcı ütü spreyi kullanabilirsiniz.
El Yıkama: Eğer etikette el yıkama önerisi varsa, büyük bir leğen veya temiz lavaboya ılık su doldurun. Nazik bir sabun veya özel kumaş temizleyici ekleyerek suyu karıştırın. Kadın abiyeelbise modelinizi suya batırın ve hafifçe ovuşturarak temizleyin. Ardından temiz suyla iyice durulayın.
Tüller nasıl ütülenir? - Tülleri makineden çıkardıktan sonra yavaş hareketlerle gerdirmeyi ve çırpmayı deneyiniz. Bu sayede az kırışıklık olacak ve daha kolay ütüleme sağlamış olacaksınız. - Tülleri elinizle yıkıyorsanız, yıkama işlemini soğuk su ile yapınız bu sayede tüller parlaklık kazanacaktır.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Ütüleme yaparken ütüyü kıyafetin üzerine çok hızlı gezdirmemek gerekmektedir. Ütü kıyafetin üzerinde yavaş yavaş gezdirilir. Gerektiğinde inatçı kırışıkları açmak için ütünün buhar düğmesine basılır. Kıyafet, ütü masası üzerinde çevrilerek her tarafı ütülenir.
Kıyafetlerimiz süper temizlenmiş olsa bile kıvrımlar olumsuz bir izlenim yaratacaktır. Bu kıyafetleri herhangi bir resmi veya gayri resmi durum için giyemezsiniz. Ancak ütüleme bu sorunu çözecektir. Ütüleme sonrasında kumaşınızda herhangi bir kırışma olmayacaktır.
Pürüzsüz olan saten kumaş çok çabuk kırıştığı için günlük giyilen kıyafetlerde kullanılmaz. Bu kumaş yıkanırken de çok özenli davranılması gerekir.
Saten elbise makinede nasıl yıkanır sorusu sıklıkla sorulan arasındadır. Ancak saten elbiselerin genellikle elde yıkanması önerilir.
Yüksek ısıya karşı duyarlı olan naylon kıyafetler 80 derece sıcaklıkta ütülenmelidir. Sentetik kumaşlar, orta derecelerde, polyester kumaşlar ise daha düşük derecelerde ütülenmesi gerekir.
Ütünüzün ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek ısıdaki ütüler tül perdeleri yakabilir ya da renginde sararma problemi oluşturabilir. Buhar vererek kırışıklık giderme: Son çıkan teknolojik aletlerde sadece buhar verilerek yerinde ütü yapılabilmektedir.
Örneğin tüller için sadece buhar kullanarak ütülemelere geçilebilir. Daha kalın kumaş perdeler adına da mutlaka buhar kazanlı ütülerin kullanılması gerekmekte. Perde ütüleme öncesinde de yapılması gerekenlere göz atmanız faydalı olacaktır.
Tülleri mümkün olduğu kadar soğuk su ile yıkayın. Bu sayede tüllerinizin parlaklık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ütüyü en hassas ayara getirerek ütüleme işlemini yapın.
Kullanılan deterjanın sıvı olması önemlidir. Sıvı deterjan yok ise beyaz sabun kullanılabilir. Yıkama işlemini yaparken çok sert hareketlerde bulunulmaması gerekir. Abiyeyi durularken suyunu sert bir şekilde sıkmamalısınız.
Mısır nişastası veya bebe pudrası kullanabilirsiniz. Bir miktar elbisenin üzerine dökerek bölgesel lekelerden kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma kalemi veya mendillerini kullanabilirsiniz. Ruj lekesi veya küçük lekeler için pamuk çubuk kullanabilirsiniz.
1 bardak oksijenli suyla 1 yemek kaşığı çamaşır deterjanını karıştırın. Sararmış olan bölgeye dökün. Ortalama 30 dakika kadar kıyafeti dinlendirin. Ardından hassas yıkamada ya da kısa programda kıyafetinizi yıkayarak temizliği sonlandırın.
Kırışık kıyafetinizi banyonuza asın ve sıcak bir duş alın. buhar hem kırışıklıkları açacak hem de kıyafetinize sinmiş kokuyu çözecektir. Açık bir alanda kırışık kıyafetnizi asın, yarım metre kadar uzaktan kıyafetinize sprey yardımıyla su püskürtün. Kıyafetiniz kurudukça kırışıklıklar gözle görülür şekilde azalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri