Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Aç kalarak zayıflanmaz, aksine kilo vermek uğruna aç kalmak, öğün atlamak, genelde kilo almamıza neden olur.
Natriüresis ve potasyum kaybı belirginleişr. Kas gücü gittikçe azalır ve hareket yeteneği kısıtlanır. Tiroid hormonlarının da azaldığı ve hastaların kan basıncı ve nabız hızlarının düştüğü saptanır. Uzun süre aç kalanlarda retiküloendotelyal sistem işlevlerinde bozulmayla birlikte enfeksiyonlara eğilim artmaktadır.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
İlgili 33 soru bulundu
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Açlık kanser hücrelerini azaltıyor
Uzun süreli açlığın ”72 saat” kemoterapinin zararlı etkilerini büyük miktarda azaltıyor.
Testlere göre değişmekle birlikte ortalama ideal açlık süresi 8-10 saat olmalıdır. Trigliserit ölçümlerinde 12-14 saatlik açlık gerekir. Aksam 22: 00 den sonra hiçbir şey yenmemesi uygundur.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Kısacası vücutta yağ yakımı başlar. Bu yağ yakımı sırasında vücuttaki birçok doku, özellikle de beyin için büyük bir enerji kaynağı olan ketonlar orta çıkar. Aktif beslenme düzeninde kandaki keton seviyesi düşük olur. Keton, oruç başladıktan sonra 8 ila 12 saat içinde yükselmeye başlar.
Araştırmacılar, aç kalmanın birçok yan etkisinin yorgunluk ve depresyon gibi zararlı olabileceğini fark etti. Bir gece önce aç kalır, düşük enerji ve kötü bir ruh haliyle uyanırsak, bu durum iş yerinde bizim zararımıza olacaktır.
3 günlük açlığa ulaşıldığında, gelişmiş bağışıklık, otofaji ve inflamasyonda azalma süreci devam eder. Ancak eksiler, artılardan daha ağır basmaya başlar. Herhangi bir tıbbi yardım almadan çoğu insan için 72 saat aç kalmak zordur.
Akşam saatlerinde kalori yakımının çok daha yavaş bir oranda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erken saatte yemek yemenin hem açlığı daha kolay bastıracağını hem de kilo vermeye yardımcı olacağını aktardı. Bilim insanları düzenli olarak saat 17.00'de yemek yiyenlerle 21.00'de yemek yiyenleri kıyasladı.
Tespite göre insan tüm gün hiçbir şey yapmasa bile 2.000 kalori zaten harcıyor. İstisnasız.
Yemek yemeden hayatta kalmanın süresi, vücut ağırlığına, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Sıvı ve yiyecek olmadan insanlar genellikle 10 ile 14 gün içinde ölürler.
Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Açlık otu vücudun yağ yakmasında yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırır. Doğal müshil etkisi gösterdiği için kabızlık sorununa çözüm sağlar. Bu yüzden bağırsaklara iyi gelir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor. Bu nedenle spor yaparken nefes kontrolü oldukça önemli rol oynuyor.
Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Gün içerisinde alınan ve yakılan kalori miktarları arasında toplamda 7200 olduğu anda insanlar tartıda 1 kg. daha az gelmeye başlayacaklardır. Uygulanan diyetlere ve sporlara göre bu 3 gün içerisinde olabileceği gibi 3 hafta içerisinde de olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri