Uzun süre normalden az besin alanların metabolizma hızında %30, aşırı ve sürekli açlık durumunda ise %60 kadar azalma meydana gelir. Aşırı ve sürekli açlıkta, vücudun metabolizma için daha az enerji kullanmaya alıştığı, böylece az enerji harcayarak yaşamaya çalıştığı ileri sürülmektedir.
Bunun nedeni, enerji alımı yetersiz olduğunda, kan glikoz düzeyinin kas içindeki aminoasitlerin glikoza çevrilmesi ile korunmasıdır. Aç kalarak ağırlık kaybı ile ilgili diğer sorun da, organizmanın metabolik hızı azalarak, ağırlık kaybını azaltmasıdır.
Japonya'daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Enstitüsündeki bilim adamları tarafından, açlığın insan vücudu üzerindeki etkisini araştırmak için yapılan yeni bir çalışmada, metabolik aktiviteyi daha fazla arttırdığı ve hatta yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabileceği gösterildi.
Aç kalarak zayıflamak: En büyük yapılan zayıflama hatasıdır ve her zaman ısrarla yapılan aç kalarak zayıflamaktır. Uzun süreli açlıklar metabolizma hızınızın, uyku halindeki metabolizmanızdan bile daha düşük olmasına sebep olur.
Yo-yo diyetler, yeterinden az yemek, kalori kısıtlayan diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Mitokondrilerimizin fonksiyonlarını optimize etmek için doğru yiyeceklerden yeterli miktarda yemek gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
İdeal bazal metabolizma hızı 20-40 yaş arasındaki kadınlarda 1000-1400 arasında iken erkeklerde 1200-1600 arasındadır. Bazal metabolizma hızının ideal seviyede olması için vücuttaki yağ oranı azaltılmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir.
Ateşli hastalıklar, stres hormonları, dış ortamın sıcak veya soğuk olması bazal metabolizma hızını arttırır. Şiddetli ve uzun süreli açlık durumunda ise bazal metabolizma hızı azalır. Tabii düzensiz uyku da metabolizmayı yavaşlatır.
Yapılan araştırmalar, hızlı yemek yiyen kişilerin aldığı kalori miktarının, yavaş yiyenlere göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam olarak sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar halinde ulaşır.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kişilerin uzun açlık planlamaları, yenilen gıdalardan daha fazla tat alınmasını sağlar. İnsülin duyarlılığını olumlu yönde etkiler.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Ortalama 10-12 saatlık uykunun ardından aç karnına yapılan bir antrenmanda, %20'ye varan yağ yakma oranı tespit edilmiştir. Aç karnına yapılan bu antrenmanda, vücudunuzun depoladığı glikojen ve yağın yakılmaya zorlandığı görülmektedir.
3. Yağ yakımı (12-18 saat)
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
Peki, 1 Paket Noodle Kilo Aldırır Mı? Belirli aralıklarla tüketilen noodle kilo alımına neden olmaz. Sık sık tüketilen noodle yağ depolanmasına neden olacağı için kilonuzu etkileyebilir.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
Metabolizmayı, sudan ayrı düşünmek imkansızdır
Kişinin günlük alması gereken su miktarı karşılanmadığında metabolizma yavaşlamaya başlar. Bunu şu şekilde açıklamak mümkündür. Vücut ısısı düzenleme sistemlerini sürdürmek için vücudun suya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç karşılanmadığında vücut ısısı düşmeye başlar.
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar.
METABOLİK YAŞAMIN 4 AŞAMASI ORTAYA ÇIKTI
Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı. - Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı. - Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri