Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır.
Çilek tüketimi nisan ayından başlayarak haziran aylarına kadar devam eder. Bu meyveler günümüzde yılın her ayında bulunarak tüketilebiliyor. Kış aylarında birçok tezgahta görülebilen çileği nisan, mayıs ve haziran aylarında en lezzetli hali ile tüketebilirsiniz.
Çileğin suyu ile mide hazımsızlığı giderilir. Kabızlık gibi problemlerinizi çilek suyu içerek ortadan kaldırabilirsiniz. Karaciğer ve böbreklerde biriken zararlı maddeleri çilek suyu yok eder.
Kendisine gastrit ya da ülser teşhisi konmuş kişilerin çilek yerken dikkatli olması gerekiyor. Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Çilek kanı temizler. Sakinleştirici etkisiyle stresi azaltır. Diş etlerini güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Meyvelerin hepsi aynı mevsimlerde yetiştirilen türler değildir. Çilek meyvesi de, ilkbahar mevsimi dışında tüketilemiyor. Kişiler çilekleri severek tükettiğinden, ilkbahar aylarını bekleyebiliyor.
- Lif kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı olur. - Kolesterol düşürücü etkisi vardır. - Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Görüldüğü üzere çileğin çok önemli faydaları vardır ve günlük öğünler için tüketimi oldukça uygundur.
Cildi nemlendiren çilek, gözenekleri açar. Çok daha pürüzsüz ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar. 8- Ödem atar: Şişkinliğe neden olan ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Çilek: Isırdığınızda çileğin orta kısmında boşluk varsa hormonludur.
Bunun yanında sabah, akşam ve gece çilek yemenin bir zararı yoktur. Planlı ve düzenli bir şekilde aşırıya kaçmadan zevkle çilek yiyebilirsiniz. - C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin açısından zengindir.
1 su bardağı çilek 64 kalori içerir. Orta boy bir porsiyon çilek kaç kalori dediğinizde 48 kalori. 1 kg çilek kaç kalori diye hesapladığınızda ise 320 kalori yanıtını görebilirsiniz.
Eğer bağırsaklarınızı temizlemek istiyorsanız, akşam yatmadan önce bolca çilek yiyebilirsiniz. Ertesi sabah hem bağırsaklarınız temizlenmiş, hem de bol idrar sökmüş olacaksınız, içiniz tamamen temizlenecektir. Çilekte brom olduğu için de çok rahat bir gece geçireceksiniz.
Ülkemizde çilek yetiştiriciliği yapılan alanlarda en önemli hastalığın çileklerde meyve çürüklüğüne neden olan Kurşuni Küf'dür. Hastalık olgunlaşmış ve hasat edilen meyvelerde olduğu kadar yeşil meyvelerde yaprak ve yaprak saplarında, çiçek tomurcukları, petaller ve çiçek saplarında da zarar vermektedir (Şekil 6 - 7).
1- Cildinizde akne probleminiz varsa, çilek adeta doğal bir ilaç. Zengin içeriği ile akne oluşumunu engellediği gibi var olan akneleri de kurutuyor. 2- Cilt tonunu dengeliyor. Cildinizde renk farkı varsa, örneğin bir kısmı koyu bir kısmı açık ya da dalgalı bir seyri 🙂 varsa çilek derdinize derman olabilir.
C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Özellikle hamilelik döneminde ve ileri yaşlarda vücut için oldukça önemli bir vitamin olan B9 vitamini ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına destek olur. Bunlar dışında demir, bakır, magnezyum, fosfor, B6, K ve E vitaminlerini de bulundurur.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır. ÇİLEĞİN GÜN UZUNLUĞUNA DUYARLILIĞI Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur.
Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Folat açısından zengin olduğu için kansızlığa iyi gelir. İçerdiği C vitamini sayesinde hafızayı kuvvetlendirir ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına neden olur.
Çileğin aslında gerçek bir meyve olmamasının ve “yalancı meyve” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri, diğer meyvelerde olduğu gibi çekirdeklerini içinde bulundurmamasıdır. Bu özelliği bakımından birçok bitkiden de ayrılan çilek, çekirdekleri dışında bulunan tek bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri