Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan bu içecek aynı zamanda hazırsızlık sorununu da gidermeye yardımcı olur. Aynı zamanda maydanoz suyu, aç karnına tüketildiğinde mide asidini dengeliyor. Ciltte detoks etkisi yapıyor, parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırıyor.
İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.
- Hamilelik ve emzirme döneminde maydanozun aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Fazla tüketim, hamilelik döneminde kasılmaları artıracağı gibi riskli olabiliyor. - Maydanoz oksalat bakımından zengindir bir bitkidir. Bu nedenle böbreklerinde kalsiyum oksalat taşı bulunan kişiler, fazla maydanoz tüketmemeli.
Maydonuz suyu tüketiminin amacına göre onu aç ya da tok karnına içebiliriz. Örneğin kilo verme amaçlı maydanoz suyu içiyorsak aç karnına yemeklerden yaklaşık yarım saat önce içmeliyiz. Mide rahatsızlıkları için maydanoz suyu tükettiğimizde de durum aynıdır.
Detoks etkisinden faydalanmak için içilecekse günde iki defa tüketilmesi uygundur. Kahvaltıdan yaklaşık 40 dakika sonra akşam yemeklerinden ise 2 saat sonra içilmesi gerekir. Ayrıca maydanoz suyunu hazırladıktan hemen sonra içmek önemlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Maydanoz, vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasını sağlar. Maydanoz içerdiği yüksek demir, folik asit ve C vitamini sayesinde kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biri. Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili.
Maydanoz, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olup, böbrekleri doğal olarak temizlemeye yardımcı olur.
K vitamini kanı pıhtılaştırır ve kan sulandırıcı ilaç kullananlarda yüksek K vitamini alınması ilaçların etkinliğini değiştirir. Maydanozun 1 bardağında 984 mikrogram K vitamini bulunur, bu günlük yeterli alımın %100'ünden fazladır. Böbrekte kalsiyum oksalat taşı olanlar maydanoz kullanmamalıdır.
Maydanoz tam bir yağ yakıcıdır. Özellikle sabah kahvaltı masalarında mutlaka yerini almalıdır. Maydanoz diyeti: Bu diyetle bölgesel zayıflamak mümkündür.
Maydanoz bağırsakları çalıştırdığı için sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. İdrar söktürücü ve terletici özelliği olduğundan dolayı vücuttaki kirli kanı temizler ve dışarı atar.
En klasik maydanoz suyu tarifiyle başlamak gerekirse; yarım demet maydanozu güzelce temizleyin ve saplarıyla birlikte bir blenderın içine atın ve blenderı yaklaşık 1 dakika kadar çalıştırın. Ardından üzerine 1 su bardağı su ilave ederek yeniden blenderı çalıştırın.
Maydanoz ve biberi çiğ yiyin
Hepsi zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz. Eğer biberi hazmetmekte güçlük çekerseniz buharda pişirin. Bu pişirme yöntemi C vitamininin kaybolmasını önlüyor.
'Maydanoz kürü' vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili olur. Maydanoz, karaciğerde bulunan glutathione-S transferaz (GST) enziminin aktivitesini yükseltir.
Maydanoz sarımsak ve limon kalbe büyük faydası olduğu bilimsel bir şekilde kanıtlanmıştır. Kalp damarlarını açar, kalbi ve kalbi besleyen damarların tıkanmasını engeller. Plak oluşumlarını ve kalbin yağ bağlamasının önüne de yine hazırlanan kür ile geçilebilir. Kan dolaşımının hızlandırılmasına da yardımcı olur.
Akciğer dostu olan maydanoz limon kürü, sigaradan dolayı sağlığını kaybetmek üzere olan akciğerleri temizlemektedir. Böylece daha rahat nefes alımı gerçekleşir. Düzenli olarak tüketilen maydanoz limon kürü kolesterol seviyesini en ideal noktaya getirir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini ortadan kaldırır.
Yeşillikler arasında D vitamini açısından en zengin olanların başında maydanoz gelir. Kahvaltılarınıza ve salatalarınıza ekleyeceğiniz çiğ maydanoz, hayvansal gıdalar tüketmeksizin D vitamini almanın bir başka yoludur.
Maydanoz iltihap sökücü bileşenlere sahiptir. 10 ila 15 gün boyunca düzenli içilen maydanoz suyu vücutta bulunan tüm iltihabın kurumasına ve atılmasına yardımcı olacaktır.
Maydanozun içeriğindeki flavonglikozidinden dolayı idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu sayede maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı oluyor.
- Maydanoz oksalit asitten yüksektir, böbrek taşı olanlar kullanmamalıdır. - Maydanoz yüksek kalsiyum içeren besinlerle birlikte kullanılmamalıdır. - Kan sulandırıcı ilaç kullananlar K vitamini içeriğinden ötürü maydanoz tüketmemelidir. - Diüretik ilaç kullananlarda fazla miktarda maydanoz almamalıdır.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
MAYDANOZUN ZARARLARI
Fazla alım hamilelik sırasında uterus kasılmalarına neden olabilir. - Böbrek taşı olan veya gut hastası insanlar için özellikle sorun yaratabilen yüksek miktarda oksalat içerir. - Cildi güneşe daha duyarlı hale getirebilir ve kızarıklığa neden olabilir.
Yoğurt (yoğurt doğal olmalıdır). Yeşil Çay (en etkili ödem atıcı bitki çayları arasındadır). Maydanoz (suyu sıkılıp, limon ile yumuşatılmış bir şekilde içilmelidir). Kiraz Sapı (en kuvvetli ödem atıcı bitki çayları arasındadır).
Vücutta bulunan ödemi, yani fazla sıvıyı atmak için gün içinde su tüketimini artırmak gerekir. Günde 8 ila 10 bardak su içmek, vücuttaki ödemin atılmasında oldukça faydalıdır. Ödem çorabı giymek de ödem tedavisindeki etkili bir yöntemlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri