Kayısı çekirdeği; tatlı çekirdekler kırılarak içleri alınır. Çerez olarak veya kömbeye, tatlıya, çorbaya konularak yenilir. Acı kayısı çekirdekleri ise kaynatma yoluyla tatlandırılır.
Bu çekirdeği boğaza takıldığı takdirde nefes almakta güçlük çekilebilir. Bu nedenle acı kayısı çekirdeği çiğnenerek yenilmelidir.
Zira yediğimiz tatlı kayısı ve çekirdeğinin aslı, ekşi bir meyve acı bir çekirdekten ibaret. Acı kayısı çekirdeği, aşılanmamış kayısı ağacından (Hüdayi*) elde edilir. Bu şekildeyken aynı zamanda meyve de mayhoş bir tattadır.
Acı kayısı çekirdeğinin doğru ölçüde tüketilmesi (günde 4-5 taneden fazla tüketilmemelidir.) gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Kayısı reçeline çekirdeği nasıl konulmalı? İstenirse ve tadı acı değilse bu çekirdekler fındık veya ceviz kıracağı ile kırılır, biraz haşlanıp kabukları soyulur ve pişmeye yakın reçelin içine ilave edilir. Acı ise eklenmez.
İlgili 30 soru bulundu
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Kayısı çekirdeği; tatlı çekirdekler kırılarak içleri alınır. Çerez olarak veya kömbeye, tatlıya, çorbaya konularak yenilir. Acı kayısı çekirdekleri ise kaynatma yoluyla tatlandırılır.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Acı kayısı çekirdeğinin doğru ölçüde tüketilmesi (günde 4-5 taneden fazla tüketilmemelidir.) gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Temizlenmiş kayısıların üzerine şekeri ilave edip ocağa alın. Kıvam alınca daha önceden kabuklarını soyduğunuz ve haşladığınız çekirdekleri veya bademleri ilave edip ocaktan alın.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 175,16 TL.
Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur.
Çekirdekleri süzgece alıp yıkayın, fazla suyu gittikten sonra bir tavaya alın ve tuzunu ekleyin. (Kirlendiğinde üzülmeyeceğiniz bir tava seçin😄 çünkü temizlemesi biraz zahmetli) Kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun, kavrulurken ses çıkarıyor, patlamaz merak etmeyin.
Kayısılarınızın üzerine elinizle bastırdığınızda çok hafif suyu çıkar duruma geldiyse elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın. Eğer çok yumuşacık bir haldeyken çekirdeğini çıkarmaya çalışırsanız içerisinde etli kısmı dışarıya çıkar ve kayısılarınız dilediğiniz şekilde kurumaz.
'Kayısının kurusu, yaşı hatta çekirdeğinin bile sayısız faydası bulunuyor. Antimikrobiyal, ağrı kesici, yaşlanma karşıtı, iltihap önleyici ve tam bir antioksidan deposu olan tatlı kayısının çekirdeği, kalp ve cilt sağlığı açısından faydalı.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Ağızdan alınan bazı meyvelerin çekirdeklerinde bulunan “amigdalin” adlı madde, bağırsaklarda çözünerek son derece zehirli olan “siyanid”in ortaya çıkmasına neden olur.
Kayısı çekirdeği yağı, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu doymamış yağ asitleri, antioksidan ve vitaminlerden zengindir. Bitkisel destek ürünü olarak kullanılabilir. Veya bir bardak meyve suyuna 7-8 damla damlatılarak içilebilir. Direk içilmek istenirse 1 çay kaşığına 3-4 damla damlatılarak içilir.
Kayısı çekirdeği yağı, kuru kayısının üretiminin bir yan ürünü olarak ortaya çıkar. Kayısı meyvesinden ayrılan çekirdeklerin soğuk preslenme yöntemi yapılarak elde ediliyor. Bu yöntem sayesinde damıtılan yağ, çok hafif ve kokusuz denebilecek kadar saf bir yapıya sahiptir.
Kayısı çekirdeğinden yağ da elde edilebilir. Bu yağlar cilt sağlığında önemli bir fayda sağlar ve cilt hücrelerini yeniler. Sivilcelerin tedavisinde kayısı çekirdeği yağı kullanılabilir. Kayısı çekirdeği yağı aynı zamanda ağrı kesici özelliğine de sahiptir.
Malatya'daki güneşte kurutulan kayısı çekirdeklerinden elde edilir. Bu çekirdeğe Gün Kurusu Çekirdeği denir.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Kayısı çekirdeği, kayısının sert tohumunun içinde yer almaktadır. Bu çekirdeğin zehirli bir bileşik olan amigdalin içerdiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdeğin tüketimi siyanür zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Kayısı çekirdeğinin siyanür içeriği 0.122 - 4.09 mg/ gram arasında değişmekte, ortalama 2.92 mg/gram ol- duğu bilinmektedir(3). İnsanlar için siyanürün öldürü- cü dozu 0.56 mg/kg - 1.52 mg/kg(4).
Bu değişik oranlardaki denememiz neticesinde acı kayısı çekirdeğinin özellikle kanser hücreleri üzerine olumlu etkileri olduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, diğer taraftan da sağlıklı hücrelerin yenilenmesini sağladığını gördük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri