AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Doğru akımın - DC (Direct Current) - zamanla şiddeti ve yönünü değişmezken, alternatif akımın - AC (Alternating Current) - zamanla yönü ile şiddeti değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki Alternatif Akım, Doğru Akımdan daha tehlikelidir.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Doğru Akımın Elde Edilmesi
Doğru akım üreten kaynakların başında gelmektedir. ►Akümülatör, kimyasal yolla elektrik enerjisi üretir. ►Dinamo, alternatif akım elektrik enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren araçlardır. ►Güneş pili, güneş enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren elemanlardır.
“Alternating current” kısaltması olan AC ile gösterilir. Kullanım Alanları: Evler, ofis, sokak aydınlatması vb. Elektriğin farklı bir noktaya taşınmasında ve dağıtım işleminde kullanılır çünkü trafolar endüktif elemanlardır ve Doğru akım ile çalışmazlar. Alternaif akım, iletimde kayıpları azaltır.
İlgili 44 soru bulundu
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Evlerdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aspiratör ve vantilatörler direk alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Elektrik enerjisini doğrudan aktarması ile şiddetli bir güç aktarımına sahip olan DC şarj, bu yönüyle daha çok “hızlı şarj” olarak biliniyor. Bunun sebebi ise DC şarj istasyonlarının şebekeden aldığı alternating current (alternatif akımı) kendi içinde doğru akıma dönüştürülebilmesinden ileri geliyor.
Bir güneş enerji santralinde enerji DC akımı olarak üretilir. AC enerjisi DC gibi depolanamaz. Bu nedenle, elektrik enerjisini depolamak için daima DC kullanılır.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Güneş panelleri yalnızca doğru akım (DC) elektrik üretir. Birçok tüketici elektroniği ise alternatif akım (AC) elektrik kullanır.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
Evlerimizde kullandığımız elektrik akımının DC olduğunu söylemiştik. Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Farkında olmayabilirsiniz, ancak akıllı telefonunuz gibi bir cihazı her şarj ettiğinizde, fiş aslında AC gücünü DC'ye dönüştürür.
» Öncelikle evlerimizdeki elektrik akımı alternatif akımdır. » Ütü , saç kurutma makinesi , çamaşır makinesi , buzdolabı alternatif akımdır.
Örneğin; kullandığımız prizlerde alternatif akım yani ac akım kullanılır. Ancak bilgisayarlar, telefonlar, tv, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi birçok aygıt dc akımla çalışmaktadır. Bu yüzden ac akımın dc akıma çevrilmesi gerekmektedir.
Bir fazlı AC: Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Tehlikeli Gerilim: Etkin değeri alternatif akımda 50 V'nin, doğru akımda 120 V'nin üstünde olan, yüksek gerilimde ise hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri