Toplumsal yapı, hukuki yorumlar, eğitim ve kişisel hak ve özgürlükler dini kurallara göre uygulanır. Günümüzde Vatikan, Suudi Arabistan, Afganistan ve İran böyle yönetilmektedir. Dinsel olarak temsil yetkisine sahip olduğunu öne süren bir sınıf bulunmaktadır. Bu yönüyle Oligarşi'nin bir türü olarak ortaya çıkar.
Teokrasi; Kısaca dine dayalı yönetim biçimi olarakta bilinmektedir. Fakat kapsamlı tanımı Dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet yönetimi biçimidir.
Teokrasi yönetim kurallarının dini temellere dayandığı ve yönetimin din adamlarının elinde olduğu yönetim biçimidir. Bu yönetim biçiminde devleti yönetenler ve hukuk kuralları meşruiyetini dinden alır. Devlet yönetimi ve toplumla ilgili kuralların belirlenmesinde en etkili olan faktör dindir.
Teokrasiye dayanan iktidar sahibi kimse. Fr. Dini, İlahi. Teokrasi taraftarı olan.
Teokratik tarih ibaresindeki tarih deyimi, tanrıların kendilerini açığa vuran eylemleri, tanrılara tapan kişilerce bilinmesini sağlayan ifade biçimi demektir.
İlgili 44 soru bulundu
Teokratik devlet, hákimiyet hakkının doğrudan Allah'tan alındığına ve egemenliğin Allah adına kullanıldığına inanır. Bu da fiillerinden sorumlu olmayan başka bir anlayışı gerektirir. Teokraside bir hanedan veya zümrenin Allah adına yönetmesi söz konusudur.
“Teokratik Devlet”: Din ve dinî teşkilat, devletin üzerinde bir müessesedir. Devlet dine tabidir.
I- TEOKRASİ
Teokrasi, theos (tanrı) ve kratein (hükmetmek) sözlerinden oluşan birle şik bir kelimedir'. Hakimiyeti Tanrıya, ya da Tamı iradesine dayandıran yöne timler için kullanılır. Buna göre krala ve hükümetlere itaat Tann'ya itaattir. On lara karşı gelmek Tann'ya karşı gelmektir.
Teokrasi yönetimlerimde dinî anlayış hâkimdir. Dinî inanıştan dolayı dogmatik ve tartışmaya kapalı kurallar bulunmaktadır. Din adamları, Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcileri kabul edilir ve devlet yönetiminde etkindirler. Din adamlarına ciddi derecede saygınlık vardır.
İlk türk devletleri, islamiyet öncesi ve onlara teokratik,oligarşik, meşruti, merkezi bir yönetim yok ülke doğu-batı olarak ikiye ayrıldığı için federatif bir yapı vardır. Teokratik yapı yok federatif yapı olduğuna kanıt olarak toy(kurultay) içerisinde din adamlarının olmaması gösterilebilir.
Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır.
Monarşi , oligarşi ve Teokrasi yönetim biçimlerinde özgür düşünce ortamı var mıdır? Açıklama: Hayır yoktur.
Bunların yanı sıra, günümüzde İran İslam Cumhuriyeti, teokratik bir yönetim örneğidir. İran'da dini lider Ayetullah, ülkenin en üst düzey siyasi otoritesidir ve hükümetin politikalarını belirlemede büyük bir rol oynar.
Teokrasi, en basit tanımlamayla dine dayalı yönetim biçimidir. Yani dini otorite organlarının devleti yönetmesi biçimidir. Din kurallarına göre yönetimin olduğu teokraside, tüm kural ve kanunlar dinin gereklerine uygun olarak belirlenir. Devlet yönetiminde olduğu gibi hukuk sistemi de dini kurallara dayanır.
Bu güç sadece tek bir ailededir ve Kağan'ın ölmesiyle onun oğluna geçer. Bu durumda kut anlayışının teokratik bir saltanata benzediği düşünülebilir. Kuta sahip hanedana saygı duyulur ve Kağan'a karşı olan bir başkaldırıda bile onlara zarar verilmez.
Teokratik din sadece kitabındaki kurallara göre yasalar oluşturulur. Mesela şunun öldürülmesi yasak deniliyorsa kitabında, onu yasa olarak kabul eder. Yasak denilen şeyleri yapmaz. Monarşi ise tek kişinin yönetmesi demektir.
TEOKRASİ İLE YÖNETİLEN ÜLKELER
Teokratik yönetim biçimini temsil eden en iyi örnek Vatikan'dır. Günümüzde teokrasi ile yönetilmekte olan ülkeler; İran, Vatikan, Suudi Arabistan, Yemen, Moritanya ve Sudan'dır. Teokrasi ile yönetilen ülkelerde cumhuriyet ve demokrasiden izler bulunmaz.
Tarihsel olarak yaygın olan yönetim biçimleri arasında monarşi, aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi, teokrasi ve tiranlık yer alır. Bu şekiller her zaman birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz ve karma yönetimler yaygındır.
4) Demokrasi: Halkın kendi kendini yönetme biçimine demokrasi denilmektedir. Demokrasi'de bir meclis bulunur. Halk yönetimde söz hakkına sahiptir. Herhangi bir işçi veya zengin kesim ayrımı yoktur.
Bu kelimde, Yunanca “Tanrının Düzeni (Josephus)” anlamındadır. “Theos” kelimesi, ayrıca, Hint Avrupa dillerinde dini bir kavramdır. Hiçbir dilde gerçek anlamında kullanılmasa da “teokrasi” kelimesinin İngilizcede kaydedilen ilk kullanımı 1622 yılında “İlahi Esin Altındaki Papazların Hükümeti” şeklindedir.
Lâik bir devlet, aynı zamanda tüm yurttaşlarına dinsel inançlarına bakılmaksızın eşit uygulamada bulunmayı iddia ve taahhüt eden ve belirli bir din/dinsizliğin diğer din/dinsizlik görüşlerinden imtiyazlı bir ön tercihe göre herhangi bir muameleden kaçındığını iddia ve taahhüt eden devlettir.
Bilginin menşei, türü ve tabiatına ilişkin tanımlar dini otorite ifadesi ile çatışır. Çünkü eğer vahiyden söz ediyorsak her şeyi bilen Allah'tır. Bu anlamda yetkinlik Allah'a mahsustur. Eğer dinde bir otoriteden bahsedilecekse bu, bizzat dini tebliğ eden peygamber olmalıdır.
Lâiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her vatandaş için vicdan hürriyetinin sağlanması demektir. Atatürk'e göre “lâiklik” yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir. Laik idarede din asla devlet işlerine karışmaz.
O zamandan beri Uygur Kağanlığı'nın resmi dini Maniheizm oldu.
Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri