Açık artırmaya katılın, uygun fiyata tapu sahibi olun. Gayrimenkul'ün sayfasında belirtilen tarihlerdeki açık artırmalarda teklifler toplanır, satıcıya iletilir. Satıcı teklifleri değerlendirip tercih ettiği teklifi onaylar. Ardından tapu devrine geçilir.
Açık arttırmada yapılabilecek taban teklif malın muammel bedelinin yarısı kadar olabilir. Açık artırma süresi 5 dakikadır. İhaleye katılmak ve teklif verebilmek için malın belirlenen muammel bedelinin %20 'si kadar teminat yatırmak gerekmektedir.
Açık ihale usulü herkese açıktır ve ihale sırasında istekli ile hiçbir konuda pazarlık yapılmaz. Herkese açık ihalelerde aday, teklifini kapalı zarf içinde hazırlar. İhale komisyonunun belirlediği son teslim saatinden önce iade taahhütlü posta ya da kurye aracılığıyla iletir.
Taşınmaz Satışı İçin Açık Artırma ve Şartları
Taşınmazların satışı talebini alan icra dairesi, artırmanın şartlarını tespit eder ve artırmayı ilan eder. Artırmanın satıştan en az 1 ay önce ilan edilmesi gerekmektedir.
Her bir Google aramasındaki belirli bir arama için hangi reklamların sayfada hangi sıralamada gösterileceğine (veya herhangi bir reklamın gösterilip gösterilmeyeceğine) karar verilen süreçtir. Bir reklam, bir arama için gösterilmeye uygun olduğu her defasında reklam açık artırmasına girer.
İlgili 20 soru bulundu
( ) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Yıl 200! girişi olan herkes, açık artırmaya iştirak edebilmektedir.
Madde 275 - Satıcı artırma koşullarında aksi yönde bir irade açıklamasında bulunmamışsa, herkesin katılabileceği isteğe bağlı açık artırmalarda satış sözleşmesi, artırmayı yönetenin en yüksek bedeli öneren kişiye ihale etmesiyle kurulmuş olur.
İzale-i Şuyu ( Ortaklığın Giderilmesi ) Davasında Davaya Konu Taşınmaz İçin Alıcı Çıkmazsa Ne Olur? Birinci ihalede alıcı çıkmaz yahut belirlenen miktara ulaşılamazsa satış geri bırakılır. İkinci ihalede da alıcı çıkmazsa satış düşürülür.
Satış açık artırma ile olacağından davaya konu olan malda herkes alıcı olabilecektir. Ancak paydaşlar açık artırmanın sadece paydaşlar arasında yapılmasını talep ediyorlar ise açık artırma sadece paydaşlar arasında yapılacaktır (TMK madde 699/3).
Bu durumda, mal sahibi ile anlaşarak açık arttırmaya giren kişi satın alma niyetini taşımamakta; pazarlığı kızıştırmak, fiyatı artırmak ve müşterileri kandırmak için müzayede'ye (açık arttırmaya) katılmaktadır. Bu türlü hareketler de, İslâm'ın yasakladığı hususlardır.
Açık ihale usulü temel ihale usulü olup, ihalenin sonuçlandırılması için asgari teklif sayısı bulunmamaktadır. Başka bir anlatımla, ihaleye 1 (bir) istekli teklif vermiş olsa da idarenin uygun görmesi halinde bu istekli üzerinde ihale bırakılabilecektir.
MADDE 10 - (1) Herkese açık ihale usulü, ihalenin ilan yoluyla duyurulduğu ve katılımın herkese açık olduğu, bütün isteklilerin teklif verebildiği usuldür. Teklifler kapalı zarf içinde, teklif son teslim tarih ve saatinden önce elden ya da iadeli taahhütlü posta veya kurye aracılığıyla Ajansa teslim edilir.
Belli istekliler arasında ihale usulü idarelere tanınmış bir imkân niteliğinde olup, idareler ihale konusu işin uzmanlık ve ileri teknoloji gerektirmesi veya yaklaşık maliyeti eşik değeri aşan bir yapım işi olması durumunda da, açık ihale usulünü her zaman tercih edebilecektir.
Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer. Hacizli taşınmazın satışının istenmesinden itibaren 3 ay içerisinde satış işlemi gerçekleştirilir.
Satış Suretiyle İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi)
Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır.
İzale-i şuyu sonrası ortaklara para ödenebilmesi için satışın kesinleşmesi şarttır. İhale kesinleşmesine rağmen alıcı ödeme yapmadıysa da, ne yazık ki para ödenemez. İhale sonucu en yüksek teklifi veren kişiye ihale verilir. Eksik kalan bedeli ödemesi için kendisine 10 gün süre verilir.
İzalei şuyu davasında şu durumlar bekletici mesele yapılmaz: Taşınmaza yapılan bir takım masrafların iadesi ile ilgili davalar. Taşınmazın üzerinde intifa hakkı kurulmuş olması iddiası Kötüniyetle davanın bekletici mesele ile yavaşlamasını sağlamaya yönelik iddialar.
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası Masraflarını Kim Öder? Başlangıçta dava masraflarını davayı açan paydaş veya mirasçılar öder. Fakat daha sonra bu masraf ve giderler paydaş veya mirasçıların payları oranında dağıtılır ve başlangıçta fazladan para ödeyen kişiyle mahsuplaşma yapılır.
İzale-i şuyu davalarında önalım hakkı kullanımı söz konusu olmamaktadır. Esasen paydaşlar arasında önalım hakkı kullanımı mümkün olmamaktadır zira paydaşların tereke üzerinde hakları miras payı oranındadır. Dolayısıyla izale-i şuyu davada hissedarın alış önceliği bulunmamaktadır.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman izale-i şuyu davalarında mirasçı sayısının çok olması, yurt dışında ikamet eden mirasçıların bulunması, dava sırasında bazı mirasçıların vefat etmesi süreleri uzatabilmektedir. İzale-i şuyu davalarının ortalama olarak 18 ila 24 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir.
İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
Ortaklıktan memnun olmayan ve bunu sonlandırmak isteyen dava açmaya hakkına sahip ortak mahkemeye başvurarak ortaklığın taksim ya da satış yoluyla giderilmesini talep edebilir. Bu nedenle söz konusu ortaklardan birinin ya da birkaçının bu davayı açmasını engellemenin herhangi bir yolu kural olarak yoktur.
İkinci Artırma. Birinci artırmadan sonraki beşinci gün ikinci artırma için elektronik ortamda teklif verilmeye başlanır ve en az yirmi gün sonra yapılacak olan ikinci artırmanın yapılmasından önceki gün sona erer. İkinci artırma ilanda belirtilen yer, gün ve saatte yapılır.
Müzayede, mezat ya da açık artırma, taşınır ya da taşınmaz malların en yüksek meblağı teklif eden kişiye satıldığı bir satış yöntemi.
Açık artırma yoluyla satış TBK m. 274-281 arasında düzenlenmiştir. Önceden belirlenen yer, zaman ve şartlara göre artırmaya kaılanlar arasından en yüksek bedeli öneren kimse ile yapılan satışa, artırma ile satış denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri